18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Chinezen wedden voor meer dan 6,5 miljard op WK

Tim Giesbers

In totaal hebben de Chinese gokkers omgerekend minimaal 6,5 miljoen euro ingezet op wedstrijden van dit WK. Hierbij zou het ook nog eens alleen gaan om weddenschappen via het officiële wedkantoor in China. Via illegale bookmakers zouden er nog miljarden extra bijkomen.

Verdrievoudigd

Volgens de Australian Financial Review werd in de eerste twee weken van het WK in Rusland al rond de 4 miljard ingezet in China. Dat was ongeveer een kwart van wat in het gehele jaar 2017 werd ingezet bij de nationale bookmaker. Ten opzichte van het WK 2014 in Brazilië is de inzet verdrievoudigd.

Sinds 2002 is het China niet meer gelukt zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap, maar wedden op het toernooi blijft dus in trek bij de Chinezen. Ondanks het blokkeren van overzeese wedkantoren, blijft er waarschijnlijk wel een enorme illegale markt, waarin ook omgerekend miljarden euro’s omgaan.

“Hoger dan iemand kon bedenken”

Li Gang, expert op het gebied van de Chinese wedmarkt, zegt: “De opbrengsten zijn hoger dan iemand had kunnen verwachten of bedenken. Door het grote gebruik van sociale media doen meer mensen mee aan wedden op sportwedstrijden. Het is in trek in China om ook met vrienden meer te communiceren over weddenschappen.”