18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bundesliga 2021/22 winnaar: quoteringen en voorspellingen

Joris Velthausz

Aankomende vrijdag beginnen de grootste voetbalcompetities van Europa. De Bundesliga begint met een wedstrijd van titelfavoriet en titelverdediger Bayern München. De afgelopen negen seizoenen wisten de sterren uit München het kampioenschap te winnen. De grote vraag is of er ook een tiende titel op rij inzit. Dortmund en Leipzig zitten op de hielen van de Rekordmeister.

De titelstrijd is niet altijd even spannend in Duitsland, maar toch blijft het een zeer vermakelijke competitie om naar te kijken. Iedereen kan van elkaar winnen, waardoor het voor weddenschappen erg geschikt is. Pakt Bayern de tiende titel of slaat een andere club toe?

Bundesliga seizoen 2020/21

We beginnen met een korte terugblik op het vorige seizoen. Bayer Leverkusen, dat toentertijd nog onder leiding stond van Peter Bosz, moest Herbstmeister gaan worden in Duitsland. Tijdens de laatste speelronde voor de korte pauze speelde Leverkusen tegen Bayern. In de blessuretijd wist de ploeg uit München alsnog te winnen en wist Leverkusen daarmee van de eerste plaats te stoten. Deze mentale klap is Leverkusen nooit meer te boven gekomen. Sinds die wedstrijd zakte Leverkusen weg, waardoor de club uiteindelijk Bosz ontsloeg en zevende werd.

Bayern werd dus Herbstmeister en gaf de koppositie daarna niet meer weg. De ploeg verloor maar drie keer in de tweede seizoenshelft en haalde daarmee de negende titel binnen. Dit was de tweede, en voorlopig laatste, Bundesliga-titel voor succescoach Hansi Flick. Inmiddels is Flick de bondscoach van het Duitse elftal.

De kanshebbers

Al jarenlang is Bayern München de te kloppen club in Duitsland. Dortmund is traditioneel gezien de uitdager en de laatste jaren is Leipzig daar ook bijgekomen. Deze drie clubs maken volgens de bookmakers de meeste kans op de titel en worden daarom uitgebreid behandeld. Naast de drie favorieten worden ook de drie outsiders besproken. Dit zijn VfL Wolfsburg, Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach.

Bayern München

De bijnaam van Bayern München is niet voor niets FC Hollywood. Hansi Flick deed het uitstekend bij de club en er was eigenlijk geen goede reden om hem weg te sturen. Flick zou het niet eens zijn geweest met de transfers en de beloftes die hierbij werden gemaakt. Vanaf bovenaf werden er dingen voor Flick besloten waar hij het niet altijd mee eens was. Flick vertrok en jonge ster Julian Nagelsmann werd binnengehaald voor een bedrag van 25 miljoen euro.

Nagelsmann is pas 34 jaar oud en behoort daarmee tot de generatie van Thomas Müller, Robert Lewandowski en Manuel Neuer. Ondanks zijn leeftijd heeft Nagelsmann al een behoorlijke naam opgebouwd als trainer in de voetballerij. Hij was innoverend bij Leipzig en wist te verrassen in de Champions League. Dayot Upamecano werd meegenomen naar München vanuit Leipzig en is de enige grote aankoop van dit jaar.

Lewandowski maakte vorig seizoen indruk door een record van Gerd Müller uit de boeken te schieten. Der Bomber maakte ooit veertig doelpunten in de competitie en dit record leek onaantastbaar. Toch wist Lewandowski dit te verbreken door er 41 te maken. Hij wordt niet voor niets Lewangoalski genoemd door Thomas Müller.

Bayern München is met afstand de favoriet voor de titel. De tiende titel lijkt er te komen. Waar het bij Juventus en Celtic vorig jaar fout ging, lijkt dat hier haast niet mogelijk. De weddenschap ‘Bayern München wint de Bundesliga’ heeft een quote van 1.16 bij Toto.  

Borussia Dortmund

Die Schwarzgelben eindigde vorig seizoen teleurstellend op de derde plaats. Het leek er lang op dat Dortmund de top vier, en dus een Champions League-ticket, niet zou halen. De laatste zeven wedstrijden werden echter gewonnen, waardoor de ploeg als derde eindigde op veertien punten van Bayern München. Vooral het grote verschil is pijnlijk voor de ploeg. Dortmund beschikt over uitstekende spelers waarmee ze het Bayern München in ieder geval moeilijk zouden moeten maken.

Lucian Favre werd ontslagen door Dortmund en Edin Terzic moest het seizoen afmaken. Terzic is tegenwoordig technisch directeur van de club en Marco Rose is overgekomen van Mönchengladbach om het nieuwe seizoen te gaan leiden. Van Rose wordt het een en ander verwacht, want Gladbach speelde bij vlagen indrukwekkend onder zijn leiding. Onder zijn aanvoering leek Gladbach met 2-0 van Real Madrid te gaan winnen, maar door twee doelpunten in de laatste vijf minuten sleepte Real er nog een gelijkspel uit.

Borussia Dortmund beschikt over een fenomeen genaamd Erling Braut Haaland. Sinds Haaland bij Dortmund speelt scoort hij aan de lopende band. In zestig wedstrijden voor Dortmund heeft Haaland zestig keer gescoord. Hij haalt cijfers waar andere spelers alleen van kunnen dromen. Met de verkoop van Jadon Sancho verliest Haaland een trouwe kameraad in de aanval. Sancho was goed voor veel assists. Donyell Malen moet de opvolger worden van Sancho en een nieuw super-duo vormen met Haaland.

Dortmund werd voor het laatst kampioen in 2012 onder leiding van Jürgen Klopp. Marco Rose moet het Bayern München in ieder geval weer lastig maken. De weddenschap ‘Borussia Dortmund kampioen van de Bundesliga’ heeft een quotering van 7.80 bij Toto.

RB Leipzig

De club eindigde vorig seizoen als tweede in de Bundesliga. Dat is het beste resultaat in de geschiedenis van de ploeg. Dit is natuurlijk niet gek want de club bestaat pas sinds 19 mei 2009. Er wordt veel geld gestoken in RB Leipzig, maar de club geeft het vooral uit aan talentvolle spelers. Leipzig is een geweldige opleidingsploeg, waar veel grote talent naartoe willen.

Nagelsmann is vertrokken naar Bayern München en daardoor moest Leipzig op zoek naar een nieuwe trainer. De nieuwe trainer werd bij zusterploeg RB Salzburg gevonden. De Amerikaan Jesse Marsch heeft nog geen bekende naam in de voetballerij, maar hij deed het uitstekend in Oostenrijk. Marsch moet Leipzig naar een nieuw niveau gaan tillen en prijzen binnen gaan halen.

Met het vertrek van Upamecano én Ibrahima Konaté heeft Leipzig beide centrale verdedigers verloren. De ploeg heeft wat kwaliteit ingeleverd, maar de vervangers die Leipzig heeft aangetrokken hebben veel potentie. Josko Gvardiol en Mohamed Simikan zijn aangetrokken als vervangers. Gvardiol speelde mee met Kroatië op het EK en staat net als Simikan bekend als een groot verdedigend talent. Daarnaast is ook André Silva aangetrokken. De spits maakte vorig jaar 29 doelpunten in de Bundesliga voor Frankfurt.

Kan Leipzig het Bayern München lastig maken, dat is de grote vraag. Het lijkt bijna niet te doen, maar als één club het kan is het Leipzig. Er lopen genoeg goede spelers rond. De weddenschap ‘RB Leipzig wint de Bundesliga’ heeft een quote van 16.50 bij Toto.

Outsiders

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat niet een van deze drie clubs er met de titel vandoor gaat. In dat geval zijn er drie outsiders, die zich in elk geval zullen willen mengen in de strijd om plaatsing voor de Champions League. Dit zijn Bayer Leverkusen (50.00), Borussia Mönchengladbach (70.00) en VfL Wolfsburg (80.00).

Gerardo Seoane, oud-trainer van Young Boys, is de nieuwe trainer van Leverkusen en wil verrassen met de jeugdige ploeg. Bosz heeft laten zien dat het er wel inzit. Florian Wirtz is de groeibrilljant van de ploeg. Bij Gladbach is Adi Hütter de nieuwe trainer en net als bij Leverkusen heeft de vorige trainer laten zien dat er veel mogelijk is met de selectie. Bij vlagen kan er schitterend worden gespeeld.

Het VfL Wolfsburg van Wout Weghorst is ook ambitieus. Met Sebastiaan Bornouw en Lukas Nmecha zijn er twee talentvolle spelers binnengehaald. Mark van Bommel is de nieuwe trainer van Wolfsburg en moet de ploeg wederom naar een plek in de top vier leiden. Het lijkt een zeer interessant seizoen te worden in de Bundesliga en de strijd om de titel van het seizoen 2021/22.