18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bulgaarse belastingdienst neemt taken wedautoriteit over

Tim Giesbers

De Bulgaarse National Revenue Agency (NRA), het equivalent van de belastingdienst, heeft officieel de verantwoordelijkheid voor de regulering van kansspelen overgenomen. Eerder werd namelijk door de politiek besloten om de State Commission on Gambling (SCG) op te heffen.

Op 8 augustus is de SCG gesloten en zijn de contracten van de voltallige Raad van Commissarissen beëindigd. De regelgevende bevoegdheid wordt overgedragen aan de uitvoerend directeur van de NRA, Galya Dimitrova, die een plaatsvervanger kan benoemen om toezicht te houden op de wedmarkt.

Procedures

Alle disciplinaire of strafrechtelijke procedures die door de SCG zijn gestart, zullen nu door de NRA worden afgerond. Ook alle licentieaanvragen en -verlengingen zullen worden verwerkt binnen zes maanden na de overname door de NRA.

Licentiehouders hoeven niet een aanvraag in te dienen voor een nieuwe licentie, aangezien alle door de SCG toegekende licenties geldig blijven. Alle boetes en vergoedingen moeten vanaf nu worden betaald aan de NRA, die ook alle branchegegevens onder haar hoede krijgt.

Schandaal

In juli van dit jaar werd een wetsvoorstel aangenomen waarbij de SGC werd afgeschaft. Dit was het gevolg van een periode waarin de toezichthouder last had van een schandaal. Dit leidde tot vragen over het vermogen om effectief toezicht te houden op de kansspelmarkt van het land.

Voorzitter Alexander Georgiev trad in februari van dit jaar af nadat hij in een onderzoek was verzeild dat verband hield met gokmagnaat Vasil Bozhkov, waarbij hij door het Openbaar Ministerie van Bulgarije werd ondervraagd.

Eurofootball is het bedrijf van Bozhkov en het oudste wedkantoor van Bulgarije. Dit werd in maart opgeheven vanwege onbetaalde belastingen. Ook leverde de National Lottery, eveneens eigendom van Bozhkov, haar exploitatievergunning in.