18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Britse clubs krijgen brief over wedreclames op social media

Tim Giesbers

Britse voetbalclubs hebben een brief ontvangen van een groep van ‘vijftig voormalige gokverslaafden’. Zij waarschuwen de clubs in deze brief voor de gevaren van het promoten van wedkantoren via de sociale mediakanalen van de clubs.

In totaal 11 clubs in de Premier League, English Football League (EFL) en Scottish Premiership kregen de brief. Het gaat hier om de clubs Manchester City, Arsenal, Celtic, Leicester City, Newcastle United, Burnley, Watford, Norwich City, Nottingham Forest, Birmingham City en Coventry City.

Verontrust

Volgens de brief zouden mensen met een verhoogd risico op een verslaving zich ‘verontrust’ kunnen voelen als ze bijvoorbeeld links naar websites van aanbieders op Twitter-berichten zouden zien. Hierdoor zouden ze ‘aangemoedigd worden om een ​​weddenschap op de wedstrijd te plaatsen’.

De brief kreeg de steun van parlementsleden Carolyn Harris en Iain Duncan Smith. De groep achter de brief legt uit dat het ‘moeilijk is voor degenen onder ons die verslaafd zijn of herstellende zijn’ om aan dergelijke advertenties te worden blootgesteld.

Serieus

“Het is pijnlijk om te zien dat merken die worden geassocieerd met onvoorstelbare schade worden getoond wanneer clubs zoiets eenvoudigs doen als het plaatsen van de basisopstelling van hun team op sociale media,” staat in de brief.

“We hopen dat u dit verzoek serieus neemt en we kijken ernaar uit om binnenkort uw sociale mediakanalen te zien zonder directe kansspelpromotie.”

Veilig

Door Arsenal, een van de clubs die de brief hebben ontvangen, is gereageerd door een woordvoerder. De club schrijft: “Onze samenwerking met SportsBet is gebaseerd op een gezamenlijk engagement om veilig en verantwoord gokken te promoten.”

“We zijn verheugd om samen te werken met een toonaangevende organisatie die haar sociale en regelgevende verantwoordelijkheid uiterst serieus neemt. We moedigen iedereen die worstelt met gokken aan om vertrouwelijke en professionele ondersteuning te zoeken bij Gamstop.”