18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Braziliaanse tennisser levenslang geschorst vanwege matchfixing

Tim Giesbers

De rest van zijn leven hoeft de Braziliaan João Souza zich niet meer te laten zien op de tennisvelden. De Tennis Integrity United (TIU) heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar Souza. Daaruit is gebleken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en matchfixing. Behalve de schorsing kreeg hij ook een boete van omgerekend 180.000 euro.

João Olavo Soares de Souza, zoals de volledige naam van de 31-jarige Braziliaan luidt, liep vorig jaar maart een schorsing op. Toen bleek al dat hij de regels had overtreden. Deze schorsing is nu dus uitgebreid waardoor Souza de rest van zijn leven niet meer mag deelnemen aan officiële tennistoernooien.

Bewijs

Tussen 2015 en 2019 zou hij zich veelvuldig bezig hebben gehouden met illegale praktijken in de tenniswereld. Hij heeft regels overtreden die corruptie in de tennissport tegen moeten gaan. Tijdens zogeheten challenge- en futuretoernooien in Brazilië, Mexico, Tsjechië en de Verenigde Staten maakte hij zich schuldig aan matchfixing.

Er is volgens het integriteitsorgaan TIU divers bewijs voor de matchfixingpraktijken. Zo zou Souza nooit aangegeven hebben benaderd te zijn door tussenpersonen, heeft hij nooit meegewerkt aan onderzoek en heeft hij bewijsmateriaal vernietigd. Souza heeft meerdere malen zijn opponenten benaderd om het rustig aan te doen.

Souza

Souza deed in 2006 voor het eerst mee aan een officieel tennistoernooi. In de jaren daarna specialiseerde hij zich naast het enkelspel ook in het dubbelspel. In 2015 bereikte hij zijn hoogste plek op de ATP-wereldranglijst: plek 69. Twee jaar eerder behaalde hij zijn beste dubbel-notering, met plek 70.