18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: Virgil van Dijk favoriet voor Ballon d’Or

Tim Giesbers

Aan het einde van dit kalenderjaar wordt de Ballon d’Or weer uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan de beste voetballer van het afgelopen jaar. Na een hegemonie van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo en een winst van Luka Modrić zou nu zomaar Virgil van Dijk kunnen winnen, als we de bookmakers mogen geloven.

Concurrent

Messi en Ronaldo wonnen de prijs allebei vijf keer en na die tien jaar was Modrić vorig jaar de winnaar. Hij kreeg de prijs na een gewonnen Champions League en een finaleplaats met Kroatië op het WK. Nu geven diverse bookmakers Virgil van Dijk de grootste kans om de opvolger van deze spelers te worden.

Hij krijgt namelijk een quotering van 1.73, waarmee de wedkantoren aangeven dat de kans op winst 57,8 procent is. Zijn voornaamste concurrent is Messi, met een quotering van 2.10. Andere spelers hebben een hogere quote zoals Ronaldo (9.50), Sadio Mané of Mohamed Salah (beiden 21.00).

Verdediger

Mocht Van Dijk winnen, dan is hij de eerste Nederlandse winnaar sinds Marco van Basten. Hij won de Ballon d’Or in 1988, 1989 en 1992. Eerder wonnen ook Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974) en Ruud Gullit (1987) de prestigieuze prijs van France Football. Nederland is samen met Duitsland en Portugal het best presterende land bij deze prijs.

Ook is het erg uitzonderlijk als Van Dijk als verdediger de prijs op zijn naam weet te schrijven. De laatste jaren zijn het telkens middenvelders of aanvallers die de Ballon d’Or winnen. De laatste verdediger was Fabio Cannavaro in 2006 en daarvoor Franz Beckenbauer in 1976.