18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: twee vrouwen koploper voor voorverkiezing Democraten (Presidentsverkiezingen VS)

Tim Giesbers

Kamala Harris en Elizabeth Warren zijn volgens de internationale wedkantoren de grootste kanshebbers om het namens de Democraten in 2020 op te nemen tegen Donald Trump. Volgend jaar zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de strijd in het Democratische kamp is losgebarsten, met liefst 24 kandidaten. Harris en Warren leiden de dans.

Outsider

Bij de presidentsverkiezingen van 2016 was het geweld voornamelijk te merken bij de Republikeinen. Destijds meldden zeventien personen zich aan om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Zakenman Donald Trump won destijds en hij ging de strijd aan met Hillary Clinton. Zij hoefde maar vijf tegenkandidaten opzij te zetten, waar vooral Bernie Sanders nog wel een kanshebber leek.

Sanders is ook dit jaar een van de kandidaten. De 77-jarige New Yorker zit al sinds 1981 in de Amerikaanse politiek. Bij de bookmakers komt Sanders, inmiddels senator namens Vermont, op plek drie, met een gemiddelde quote van 9.00. Ook Joe Biden (quote van 6.50) is een outsider voor de titel van Democratische presidentskandidaat. Hij was vicepresident onder president Barack Obama, van 2009 tot 2017. Hij is met zijn 76 jaar een jaartje jonger dan Sanders.

Vrouwen

De twee koplopers zijn de vrouwen Elizabeth Warren en Kamala Harris. Warren (70 jaar) werd in 2013 de eerste vrouwelijke senator van Massachusetts. In 2016 voerde ze campagne voor Clinton, maar nu neemt ze zelf de touwtjes in handen. Met een quotering van 5.00 maakt ze goede kans op de uitverkiezing tot presidentskandidaat.

Ze moet echter nog wel voorrang geven aan Harris. Zij is met haar 54 jaar een stuk jonger dan de eerder genoemde kandidaten. Sinds 2017 is ze senator namens Californië en daarvoor was ze procureur-generaal in diezelfde staat. Met een gemiddelde quote van 3.00 wordt Harris door de bookmakers aangewezen als favoriet om de Democratische presidentskandidaat in 2020 te worden.