18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers: Manchester City ondanks achterstand 5 punten nog favoriet voor titel Premier League

Maurice Krabbendam

De Premier League is 7 speelronden onderweg en het is Liverpool dat als koploper een gat van vijf punten heeft geslagen naar nummer twee Manchester City. Ondanks dit redelijk forse verschil, hebben de bookmakers nog altijd het meeste vertrouwen in City als het gaat om het winnen van de titel dit seizoen.

Bij Toto krijgt Manchester City op dit moment een quotering van 1.75 voor de weddenschap Premier League 2019/20 – Winner. Liverpool krijgt bij hetzelfde wedkantoor odds van 2.10 voor het pakken van de titel. Ondanks de voorsprong van The Reds, zijn The Citizens dus nog favoriet.

Mogelijke oorzaak: Laatste titel Liverpool lang geleden

De verklaring voor het vertrouwen in City kan in meerdere oorzaken worden gezocht. Een logische eerste aanleiding is het feit dat Liverpool in het seizoen 1989/90 voor het laatste kampioen van Engeland werd. Dat was nog voor de introductie van de Premier League. In totaal werd Liverpool veel vaker kampioen dan City (18x tegenover 6x), maar de titels van City zijn van veel recentere datum. De Sky Blues werden sinds het seizoen 2010/11 vier keer kampioen, waaronder de afgelopen twee seizoenen.

Vergelijk vorig seizoen: Liverpool komt net tekort

Het is ook interessant om een vergelijking te maken met vorig seizoen. Na zes speelronden was Liverpool toen lijstaanvoerder, met een voorsprong van twee punten op City. In de zevende speelronde gaf Liverpool die eerste plaats uit handen door een gelijkspel tegen Chelsea. In speelronde zestien pakte Liverpool de eerste plaats weer over, en na twintig wedstrijden had de ploeg van Jürgen Klopp zelfs een gat van 7 punten geslagen. Manchester City kwam weer op gelijke hoogte en werd op doelsaldo eerste, maar door een punt uit een inhaalwedstrijd stond Liverpool na speelronde 27 toch weer net eerste.

Een nieuw gelijkspel op speeldag 29 stelde City juist weer in staat om de eerste plaats over te nemen. In speelronde 33 wisselde het stuivertje wederom en kwam Liverpool terug op de eerste plaats, maar het beeld was vertekend omdat Manchester City een wedstrijd minder had gespeeld. Met nog drie wedstrijden te gaan repareerde City de schade, en daarna gaf het de voorsprong niet meer uit handen. Beide ploegen kenden een ijzersterk seizoen en het bleef tot de laatste wedstrijd spannend, maar uiteindelijk verzamelde City 98 punten, tegenover de 97 van Liverpool.

Liverpool staat er beter voor dan vorig seizoen

Uit dit verloop kunnen twee conclusies worden getrokken. De eerste is dat Liverpool het afgelopen jaargang net niet wist waar te maken, alhoewel het toch verschillende keren de ranglijst aanvoerde. In dat opzicht is het logisch dat de bookmakers nu een afwachtende houding aannemen. Toch is de tweede conclusie dat Liverpool er nu na zeven wedstrijden beter voorstaat dan vorig seizoen, toen het op doelsaldo nog de eerste plaats aan City moest laten. Anders dan toen, hebben The Reds nu nog een perfecte score, terwijl City juist al drie verliespunten meer heeft.

Er zitten kortom dus vijf verliespunten meer tussen Liverpool en City op dit moment dan op hetzelfde meetmoment vorig seizoen. Dat is best significante informatie als je bedenkt dat City in de hele vorige jaargang maar 16 punten liet liggen, en Liverpool 17.

Vergelijking met seizoensstart: Odds dichter bij elkaar

Voorafgaand aan het huidige seizoen van de Premier League blikten we al vooruit op de quoteringen en titelkansen van de topteams. Wat opvalt is dat de quotering op Liverpool wel degelijk flink is gezakt. Voordat er een bal had gerold, kende Toto een quotering van 3.25 toe aan de titelkansen van Liverpool, tegenover 2.10 nu. City stond bij aanvang van het seizoen op 1.60, en is nu dus omhoog gekropen naar 1.75. Kort gezegd liggen de kansen volgens de bookmakers dus veel dichter bij elkaar.

Voor wedders biedt dit interessante mogelijkheden, zowel voor degenen die willen inzetten op Liverpool als City. Heb je vertrouwen in een kampioenschap van The Reds, dan krijg je daarvoor nog altijd hogere odds dan op City. Denk je juist dat City de achterstand nog goedmaakt, dan krijg je nu een hogere quotering dan voorafgaand aan het seizoen. Er zijn nog heel wat wedstrijden te gaan voordat we de uitkomst weten, maar dit zou een geschikt moment kunnen zijn om een (nieuwe) weddenschap aan te gaan op Winnaar Premier League 2019/20.

Bonus: gigantische odds op outsiders

Dat een andere club de titel pakt lijkt volgens de bookmakers nog altijd zeer onwaarschijnlijk. Tottenham is met 70.00 op dit moment de derde favoriet. Leicester City, dat na 7 speelronden derde staat, kan zelfs rekenen op een mega-quotering van 150.00.

De stand tot nu toe bevestigt eigenlijk alleen maar het beeld dat de strijd zeer waarschijnlijk gaat tussen Liverpool en City, maar er is dus nog heel lang te gaan en de quoteringen op de outsiders zijn stuk voor stuk lucratief. Wie voor een buitenkansje op een grote klapper wil gaan, kan op dit moment dus ook heel goed z’n slag slaan.