18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmakers Ierse paardenrennen gaan mogelijk staken

Maurice Krabbendam

Er dreigen stakingen van bookmakers op renbanen in Ierland waar paardenraces worden gehouden. De oorzaak zijn teruglopende bezoekersaantallen, waardoor de bookies vooral op doordeweekse dagen moeite hebben om winst te draaien.

Mogelijk geen bookies vanaf 26 november

Vanaf dinsdag 26 november zullen bezoekers op sommige renbanen mogelijk geen weddenschappen meer kunnen plaatsen, waar dit normaliter gebruikelijk is bij de paardenraces. De Irish National Professional Bookmakers Association (INBPA) heeft dat bekendgemaakt in een verklaring namens z’n aangesloten leden. Er kan niet worden gegarandeerd dat er in de zogeheten ‘betting ring’ bij het paardenrennen bookmakers actief zullen zijn.

Het evenement is Punchestown is mogelijk het eerste dat door de staking wordt getroffen.

Oorzaak van staking en conflict

De INBPA is al enige tijd in conflict met de Association of Irish Racecourses (AIR) en Horse Racing Ireland (HRI), de partijen die de paardenraces organiseren.

In de afgelopen tien jaar is de omzet op doordeweekse racedagen voor de zogeheten ‘on-track bookmakers’ met maar liefst 75% teruggelopen. De INBPA wil dit aanpakken en eist dat er veranderingen worden doorgevoerd in de planning, intervals tussen de races en de toegangsprijs die bookies per racedag moeten betalen om hun diensten te mogen aanbieden. Onderhandelingen hierover met de genoemde organisatoren hebben tot dusver echter nog niets opgeleverd.

‘Verliezen niet op te vangen’

In haar verklaring stelt de INBPA onder andere dat de renbanen weigeren om de fees voor bookmakers te verlagen, en dat ze in feiten alleen ‘take it or leave it’ te horen krijgen. De organisatie stelt: “Individuele bookmakers kunnen deze verliezen niet langer opvangen en oplossingsgericht handelen is noodzakelijk als we willen dat de betting ring overleeft.”

De organisatie biedt bij voorkeur z’n excuses aan als bezoekers door de staking worden getroffen.