18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bijna 200 meldingen van verdachte wedpatronen in eerste kwartaal

Tim Giesbers

De Global Lottery Monitoring System (GLMS) is een organisatie die voor alle staatgebonden kansspelen verdachte wedpatronen monitort. Deze organisatie geeft aan dat er in de eerste drie maanden van 2019 een totaal van 198 meldingen is gedaan. Uiteindelijk zijn 33 gevallen aangegeven bij een sportbond.

De meeste van deze meldingen gingen over plotselinge grote veranderingen in quoteringen, namelijk 63. Daarnaast kwamen er 42 meldingen aan de hand van het publiceren van teamnieuws, 27 kwamen uit een verzoek van een partner van de GLMS. Er was slechts één geval waarin er een vermoeden van matchfixing werd uitgesproken.

Rapport

Voetbal was het meest aanwezig in de meldingen die de GLMS binnenkreeg. 128 van de 198 meldingen waren rondom deze sport. Basketbal (37) en ijshockey (15) komen op plek twee en drie. Ook waren de meeste meldingen vanuit Europa: 129. Hierna komen Azië met 30 meldingen en Latijns-Amerika met 22 meldingen.

Uiteindelijk is er dus in 33 gevallen na een onderzoek ook daadwerkelijk rapport uitgebracht bij de verantwoordelijke sportbond. De UEFA kreeg 12 keer een bericht van de GLMS en de FIFA 8 keer. Ook het IOC en de Spaanse voetbalbond werden meerdere malen op de hoogte gesteld; in beide gevallen gebeurde dit 3 keer.

Kwaliteit

Ludovico Calvi, president van GLMS, zegt: “We zijn een globale integriteitsorganisatie en dus is het van het grootste belang om de sport te blijven monitoren. We zullen doorgaan ons best te doen om de kwaliteit van onze operaties te blijven verbeteren. Dit alles doen we met sportethiek en de geloofwaardigheid van de sport in ons achterhoofd.”