18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Betway krijgt waarschuwing om video met Declan Rice

Tim Giesbers

De Advertising Standards Authority (ASA), het officiële orgaan dat in het Verenigd Koninkrijk advertenties monitort, heeft een waarschuwing gegeven aan Betway. Het wedkantoor heeft namelijk een advertentie geplaatst op YouTube met een voetballer jonger dan 25 jaar.

Op 19 oktober 2019 plaatste het officiële YouTube-account van Betway een video met de twintigjarige Declan Rice, middenvelder van West Ham United en het Engelse elftal. De titel was ‘Declan Rice car clamp prank’. In het filmpje werd een grap uitgehaald met de profvoetballer.

Regel

Aan het einde van de video toonde Betway haar logo, met een boodschap die verantwoord wedden promoot. Hierin werd bijvoorbeeld genoemd dat alle spelers minimaal 18 jaar oud dienen te zijn. Ondanks deze maatregel kwam er toch een klacht binnen over de video, aangezien de CAP Code, regel 16.3.14 gebroken zou zijn.

Volgens die regel is het verboden om ‘mensen onder de 25 jaar of die er zo uitzien een rol te laten spelen in het promoten van kansspelen’ in marketingcommunicatie. Betway erkent dat Rice slechts twintig jaar oud was bij het maken van de video, maar zegt dat het meer redactionele inhoud is dan marketing.

Volgens de bookmaker zijn er meerdere aanwijzingen voor dit statement. Rice zou niet te zien zijn in een sportcontext, er werd niet gerefereerd aan een bepaalde markt, quoteringen en promoties kwamen niet in beeld, en er was geen link naar de site van Betway te zien.

Gegrond

De ASA was het hier niet mee eens en ziet de klacht over de video als gegrond. De video was te zien op het officiële account van Betway en er waren sporters te zien waarop gewed kan worden. Verder kwam het logo, de naam en de slogan van Betway goed in beeld tijdens het filmpje. De video mag van de ASA niet meer te zien zijn in de huidige vorm en Betway mag niet opnieuw een video maken met mensen jonger dan 25 jaar.