18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Betway krijgt boete opgelegd van 13,2 miljoen euro

Tim Giesbers

Betway heeft een schikkingsvoorstel geaccepteerd om een boete te betalen van 11,6 miljoen pond, omgerekend zo’n 13,2 miljoen euro. Deze boete is opgelegd vanwege het overtreden van diverse regels omtrent sociale verantwoordelijkheid en het tegengaan van witwassen.

De zaak gaat voornamelijk over de wedactiviteiten van zeven zogeheten VIP-spelers, tussen november 2014 en november 2017. Klanten en instanties hadden geklaagd. Volgens de Britse Gambling Commission (GC) waren drie van deze VIP-spelers het onderwerp van politie-onderzoeken.

Tekortkomingen

De Commission heeft ‘systematische tekortkomingen’ geïdentificeerd in de manier waarop Betway klanten met een verhoogd risico op witwassen identificeerde en ermee omging. De toezichthouder vond dat deze tekortkomingen voortkwamen uit inadequaat beleid.

Richard Watson, uitvoerend directeur van de GC, zegt dat de acties van de telefoniste in kwestie ertoe leidden dat de commissie vond dat ‘er weinig aandacht was voor het welzijn van VIP-klanten of de impact van kansspelen op de mensen om hen heen.”

Voorbeeld

Meer specifiek gaf de Commission het voorbeeld dat Betway geen controles toepaste bij een VIP-klant die meer dan acht miljoen pond had gestort en meer dan vier miljoen had verloren in vier jaar tijd. Een andere klant kon elf afzonderlijke accounts openen bij Betway, waarop meer dan een half miljoen euro kon worden gestort in anderhalf jaar. Later werd deze klant veroordeeld voor fraude.