18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Belgen gokken graag op WK: meer dan 330 miljoen euro

Tim Giesbers

België behaalde afgelopen WK de beste prestatie ooit met een derde plaats en ook de wedkantoren in het land profiteerden mee. Tijdens elke wedstrijd van de Rode Duivels zagen de Belgen een piek in wedactiviteiten. Vooral tijdens de wedstrijd België – Panama op 18 juni werd er erg veel gegokt.

Registraties

In totaal noteerde de Belgische Kansspelcommissie 302.000 unieke spelers bij de wedkantoren in het land. 150.000 hiervan, bijna de helft, waren nieuwe registraties. Hierbij gaat het erom dat mensen zich voor het eerst aanmeldden bij een wedkantoor of overstapten op een nieuwe goksite. Alle Belgische gokkers samen hebben gewed voor een totaalbedrag van 330 miljoen euro.

De eerste wedstrijd van België op het WK in Rusland werd gespeeld tegen Panama en dit bleek direct de grootste piek in het wedden. Er waren de meeste nieuwe registraties (9.341) en de meeste actieve wedders tegelijkertijd (123.000). Tijdens België – Tunesië, de tweede groepswedstrijd, werd de hoogste inzet genoteerd in gokkantoren en krantenwinkels, namelijk 4,8 miljoen euro.

Mannen

De totale inzet van 330 miljoen euro valt onder te verdelen in online en analoge uitgaven. Het merendeel van de wedinkomsten komt uit online weddenschappen, die ook gemiddeld hogere inzetten kenden. Bij online wedkantoren was de gemiddelde inzet 21 euro per dag per speler en in analoge wedkantoren was dat 13 euro per dag per speler.

Volgens de Kansspelcommissie was het wedden tijdens het eindtoernooi vooral populair bij mannen tussen 21 en 29 jaar. Het aantal van 302.000 unieke spelers is hoog volgens Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie. “Als je dat afzet tegen het Verenigd Koninkrijk, waar er 7 miljoen mensen gespeeld hebben is dat niet veel. Maar naar Belgische normen is dat toch iets dat de aandacht trekt.”

Budget

Wel valt hem nog een andere trend op. “Globaal zien we wel dat het gemiddeld spelgedrag meevalt. Het lijkt alsof de mensen wel een budget in hun hoofd hebben als ze gaan gokken. Dat is een goede zaak.” De commissie had tijdens het WK in Rusland ook een preventiecampagne om verslavingen bij jongeren tegen de kunnen gaan, genaamd FC Losers.

Op sociale media en bij schoolbesturen werd er positief gereageerd op de campagne. Ondanks de positieve reacties vindt de Kansspelcommissie het wel jammer dat de spelers van het Belgische elftal geen steun konden verlenen. “Dit had wellicht een belangrijke boost kunnen betekenen aan de campagne”, besluit Naessens.