18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Basketbal & tennis Olympische Spelen 2020: Wedtips, quoteringen en voorspellingen

Joris Velthausz

Er zijn 43 onderdelen op de Olympische Spelen, er is dan ook genoeg om op te wedden. Van voetbal, zwemmen, atletiek tot basketbal en tennis. In dit artikel worden wedtips en quoteringen gegeven over het basketbal- en tennistoernooi in Tokio. Wie doen er allemaal mee aan de Spelen? Wat zijn de beste landen? Dat zijn vragen waar je in dit artikel antwoord op gaat krijgen.

Het Tennistoernooi

Er zijn vijf verschillende onderdelen bij tennis. Je hebt het enkelspel bij de mannen en vrouwen, het dubbelspel bij beide én het gemend dubbelspel. Het enkelspel wordt vaak gezien als het meest prestigieuze onderdeel van een tennistoernooi. Daarom zal er hieronder worden gekeken naar de favorieten van het enkelspel bij de mannen en vrouwen.   

Het enkelspel bij de mannen

In Tokio wordt er op een hardcourt baan gespeeld, dat belangrijk om te onthouden want elke tennisser heeft zijn voorkeur. Bij de mannen heeft Andy Murray de laatste twee keer goud gepakt op de Olympische Spelen. Door blessures heeft hij de laatste jaren niet goed kunnen presteren, maar als huidig Olympisch kampioen moet je hem nooit vergeten. Voor de spanning in het toernooi is het jammer dat onder andere Rafael Nadal en Roger Federer hebben afgezegd voor de Spelen. Er zijn echter ook genoeg andere toppers aanwezig.

De favorieten

De grote favoriet voor de Spelen is natuurlijk Novak Djokovic. De Servische topper wist dit jaar al de Australian Open, Roland Garros én Wimbledon te winnen. Door de Olympische Spelen en wellicht de US Open te winnen kan hij wat speciaals doen, want met die vijf titels in één kalenderjaar pak je de zogeheten ‘Golden Slam’. Alleen de Duitse Steffi Graf slaagde hier ooit in, bij de dames. Novak Djokovic wordt Olympisch kampioen heeft een quote van ongeveer 1.60.

Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev zijn normaal gesproken de uitdagers van Djokovic. Medvedev (4.00), Tsitsipas (5.00) en Zverev (7.00) hebben allemaal een goede quotering om te winnen. Na deze vier tennissers komen we al uit bij outsiders en verrassingen. Spelers als Diego Sebastian Schwartzman en Gaël Monfils hebben al een quotering van ongeveer 31.00 en 41.00.

Het enkelspel bij de vrouwen

In 2016 wist Mónica Puig verrassend het enkelspel te winnen op de Olympische Spelen in Rio. Na deze overwinning heeft ze nooit meer dat niveau kunnen halen. Puig is sinds de spelen nooit verder gekomen dan de derde ronde op een Grand Slam. Bij de vrouwen is elke Grand Slam dit jaar door een ander persoon gewonnen. Zoals we inmiddels gewend zijn, is de concurrentiestrijd hier dus heviger.

De favorieten

De Japanse Naomi Osaka wist de Australian Open te winnen en zal de eer hoog willen houden voor Japan. ‘Naomi Osaka wordt Olympisch kampioen’ heeft een quote van ongeveer 6.00. Na Osaka is de Australische Ashleigh Barty de favoriet voor de Olympische titel. Barty wist Wimbledon te winnen en steekt dus in een goede vorm. De weddenschap ‘Barty Olympisch Kampioen’ heeft ook een quote van rond de 6.00. Barbora Krejcikova wist verrassend Roland Garros te winnen. Door deze overwinning behoort ze ook tot de favorieten. Wedden op Krejcikova als Olympisch kampioen heeft een quote van 18.00.

Na deze drie vrouwen die een Grand Slam hebben gewonnen zijn er nog meer grote kanshebbers. Helaas doen Serena Williams en Simona Halep niet mee, maar er zijn nog genoeg andere kanshebbers. Aryna Sabalenka (9.00), Iga Swiatek (9.00) en Gabrine Mugurza (11.00) mogen niet worden vergeten en behoren tot de favorieten. In Nederland zal er vooral worden gekeken en gehoopt op Kiki Bertens. De Nederlandse heeft al aangegeven dat ze na de Spelen gaat stoppen. De weddenschap Kiki Bertens Olympisch kampioen heeft een quotering van ongeveer 67.00.

Het basketbaltoernooi

Er zijn vier verschillende onderdelen bij basketbal in Tokio. Zo heb je de normale mannen- en vrouwenwedstrijden, maar spelen beiden ook een 3×3-toernooi. Nederland doet mee aan het toernooi van mannen 3×3. Er zal hieronder naar het 3×3-toernooi van de mannen worden gekeken en de normale toernooien bij de mannen en vrouwen.

De 3×3 mannen

Nederland behoort natuurlijk niet tot de grootste basketbal landen van de wereld, het is dan ook een hele prestatie dat de ploeg zich heeft geplaatst. Toch behoort Nederland direct bij een van de favorieten voor een medaille. De weddenschap ‘Nederland wint de 3×3 op de Olympische Spelen’ heeft een quote van ongeveer 8.00. Tijdens het WK van 2017 en 2018 werd Nederland namelijk tweede achter Servië.

Servië is dan ook de grote favoriet, het land heeft een quotering van rond de 2.20 bij winst van het toernooi. Tijdens de laatste zes Wereldkampioenschappen voor basketbal 3×3 is Servië altijd in de top vier geëindigd, het wist zelfs vier keer te winnen. Letland is de grootste uitdager van Servië en heeft een quote van rond de 3.50. Verder blijft Rusland met een quote van 8.00 ook altijd gevaarlijk.

Basketbal mannentoernooi

Er doen twaalf landen mee aan het mannentoernooi op de Spelen. Het is geen geheim dat basketbal in de Verenigde Staten erg populair en groot is. Andere landen kunnen simpelweg niet toppen aan het Amerikaanse niveau. De VS werden Olympisch kampioen in 2008, 2012 en 2016. Ook nu zijn de Verenigde Staten favoriet met een quote van 1.24.

Na de Verenigde Staten zijn Australië en Spanje de beste landen. Australië heeft een quotering van 9.50 en Spanje van 9.70. Na deze twee landen volgt Frankrijk met een quote van 16.50 en Slovenië met 17.50. Japan heeft bijvoorbeeld een quotering van 500 voor het winnen van het toernooi.

Basketbal vrouwentoernooi

Net als bij de mannen doen er twaalf landen mee aan de Spelen. De vrouwen uit de Verenigde Staten zijn net als de mannen sinds 2008 Olympisch kampioen in basketbal. Het lijkt bijna een routine te worden, maar daar moet het land voor oppassen. De Verenigde Staten zijn wederom met afstand de favoriet voor dit onderdeel. De weddenschap ‘Verenigde staten winnen Olympisch goud’ heeft een quote van 1.09.

Net als bij de mannen volgen Australië (15.25), Frankrijk (19.50), Spanje (22.00) en Servië (24.50) op een gepaste afstand. Bij de vrouwen lijkt nog minder concurrentie te zijn voor de Verenigde Staten dan bij de mannen. Denk je dat er een outsider gaat verrassen, dan kun je dus profiteren van hele hoge quoteringen.