18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Autoriteiten roepen clubs op fans op risico’s van wedden te wijzen

Tim Giesbers

GambleAware en de Engelse Football Supporters’ Association (FSA) hebben de Engelse professionele voetbalclubs opgeroepen een proactieve houding aan te nemen om supporters te onderwijzen in de risico’s van wedden. Hiermee zouden de clubs hun verantwoordelijkheid nemen om fans te beschermen tegen mogelijke gevaren.

Bij een enquête heeft 10 procent van de fans van Engelse clubs aangegeven dat ze niet het gevoel hebben dat hun club genoeg doet om te waarschuwen voor de gevaren van wedden. Deze enquête werd gehouden door de FSA als onderdeel van ‘Bet Regret’. Dit is een campagne van GambleAware om mensen veiliger aan kansspelen te laten deelnemen.

Blootstelling

Supporters kregen een aantal vragen over de rol van wedkantoren in de sport. Hierbij gaf 13 procent van de ondervraagden aan dat ze blij waren of zouden zijn als een wedkantoor hoofdsponsor was van hun club. Veel fans gaven hierbij aan dat ze blootstelling aan kansspelen een risico vinden voor jongere supporters.

Hierbij gaat het ook om nieuwere initiatieven, zoals individuele sporters die gesponsord worden door een aanbieder van kansspelen. Zo speelde 32Red een rol in de toekomstige transfer van Wayne Rooney naar Derby County in januari 2020. De oud-international gaat bij zijn nieuwe club spelen met rugnummer 32. Dat is een onderdeel van de sponsordeal met de bookmaker.

Pushen

“Het is duidelijk geworden dat fans willen dat hun clubs meer doen om hen te vertellen over de risico’s van wedden”, vertelt Kevin Miles, CEO van FSA. “We blijven samenwerken met GambleAware om clubs, vooral die met wedkantoren als sponsor, te pushen om hun verantwoordelijkheid te nemen op dit gebied.”