18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Australische commerciële TV-zender wil dispensatie gokreclames

Tim Giesbers

De Australische commerciële televisiezender Foxtel wil vrijstelling krijgen van een wetswijziging die volgende maand doorgevoerd gaat worden. Volgens de nieuwe wet mag er geen reclame worden gemaakt voor wedden en gokken wanneer kinderen media gebruiken zoals televisie, radio en internet.

Kritiek van UNICEF en sportbonden

Omdat de regering van Australië een ‘veilige omgeving’ wil creëren voor ouders en kinderen om live sportwedstrijden te kijken zou bij de nieuwe wet een verbod komen op wedreclames tussen 5 uur ’s ochtends en half 9 ’s avonds tijdens sportuitzendingen. Internationale kinderrechtenorganisatie UNICEF probeerde dit eerder nog te verlengen met een halfuur tot 9 uur ’s avonds.

Er was al meer kritiek op de nieuwe regels van onder meer de Australian Football League (AFL) en de National Rugby League (NRL), die zelfs hoopten dat de regels in hun totaliteit geschrapt zouden worden. Meerdere sportbonden zijn bang dat de verkoop van televisierechten minder geld op gaan leveren wanneer deze regels van kracht worden.

Soms toch reclames ‘s avonds

Foxtel hoopt op een uitzondering omdat zij op sommige kanalen een selecte doelgroep hebben. “De vrijstelling omvat zenders als beIN, ESPN en Eurosport die bepaalde nichesporten uitzenden voor een klein publiek”, vertelt een woordvoerder. “We hebben het hier niet over de uitzendingen van Australian football waar een veel groter publiek voor is.”

Ook zou de uitzondering gaan om de tijd, gezien het feit dat Foxtel de tijd van de oostelijke staten aanhoudt en hierop een signaal uitzendt naar het gehele land. Concreet zou dit bij de nieuwe regels betekenen dat kijkers in West-Australië vanaf half 6 ’s avonds alsnog wedreclames te zien krijgen. In Zuid-Australië zien kinderen vanaf 8 uur ’s avonds die reclames ook.