18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Australische bank beboet voor verhogen limiet probleemwedder

Tim Giesbers

De Australische federale rechtbank heeft aan de Commonwealth Bank of Australia (CBA) een boete van 150.000 Australische dollar (omgerekend zo’n 90.000 euro) opgelegd. Deze boete is het gevolg van het overtreden van de National Consumer Credit Protection Act uit 2009.

Deze zaak werd voor de rechter gebracht nadat duidelijk werd dat de bank het toestond om de creditcardlimiet van een consument te verhogen. Deze consument had zichzelf al een geruime tijd geïdentificeerd bij de bank als een problematische gokker.

Beoordeling

Dit liet hij in oktober 2016 weten aan de bank en daarbij zei hij zijn creditcardlimiet niet te willen verhogen voor hij zijn problemen onder controle kreeg. In januari 2017 deed hij een verzoek tot verhoging en dit werd toch geaccepteerd door de CBA.

Volgens de rechtbank heeft de CBA met dit besluit meerdere bepalingen over verantwoorde kredietverlening geschonden. In de wet staat dat banken pas een kredietlimiet mogen verhogen wanneer er een grondige beoordeling van omstandigheden is gedaan, onder meer over wedgedrag.

Maatregelen

“Zoals door de rechter in zijn oordeel werd erkend, heeft de CBA corrigerende maatregelen genomen om een ​​hardheidsregeling af te ronden en heeft zij een reeks maatregelen ingevoerd die bedoeld zijn om problemen in verband met wedproblemen aan te pakken, evenals bredere maatregelen om klanten te helpen hun creditcarduitgaven te beperken”, wordt na de boete verklaard.