18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Asian handicap wedden: uitleg en strategie

Tim Giesbers

De meer ervaren consumenten van weddenschappen in de sport zullen bekend zijn met veel verschillende termen die gebruikt worden bij het wedden. Anderen zijn nog relatief nieuw met specifieke terminologie. Een van die termen is Asian handicap wedden. Lees in deze gids wat dit betekent en hoe je hier een zo hoog mogelijke winst mee kan behalen.

De term ‘Asian handicap wedden’, ook wel bekend als de Asian line-weddenschap, is bedacht door Joe Phan, een Indonesische bookmaker. Hij vroeg aan zijn vriend, de journalist Joe Saumarez Smith, wat een goede vertaling zou zijn voor wat ze in Azië ‘hang cheng’ noemden. Smith verzon de naam Asian handicap, die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

Zoals de naam al zegt is Asian handicap wedden een handicap-weddenschap. Hierbij laat je een van de teams beginnen met een virtuele voorsprong of achterstand in doelpunten, waarna je op het resultaat wedt. Een groot verschil is dat de Asian handicap niet aan een gelijkspel doet. Je zet alleen in op een winnaar. Wordt het daarna met je handicap alsnog gelijk, dan krijg je je geld terug. De weddenschap is dan onbeslist: je wint en verliest niet.

Hiermee lijkt voetbal bij Asian handicap wedden opeens veel op andere sporten. Een gelijkspel kan namelijk bijna alleen bij voetbal plaatsvinden. De Asian handicap werkt dus niet met gelijke spelen. Hieronder zetten we de vaakst voorkomende handicaps op een rij, met telkens een voorbeeld.

Asian handicap 0

Allereerst kijken we naar de Asian handicap 0. Dit houdt in dat je niemand een virtuele voorsprong of achterstand geeft. Hiermee lijkt het op de reguliere 1X2-weddenschap. Het verschil is echter dat een gelijkspel niet een mogelijke uitkomst is. Zodoende is een Asian handicap 0 eigenlijk zeer vergelijkbaar met een Draw No Bet. De quotering kan wel fluctueren, dus de een is soms beter dan de ander.

Asian handicap +1/-1/+2/-2 etc.

Ook hier nog geen vreemde zaken, bij het Asian handicap wedden met hele doelpunten. Deze zal je bekend voorkomen; ook andere handicap-weddenschappen werken met hele doelpunten. Het grote verschil tussen de normale handicap +1 en de Asian handicap +1 is hier weer het gelijke spel. Wanneer je inzet op een club om te winnen met +1 en dat team verliest met 2-1, dan is het opgeteld met jouw handicap dus 2-2.

Bij Asian handicap wedden is een gelijkspel niet mogelijk, dus bij 2-2 krijg je je inzet terug. Pas wanneer het team met meer dan één goal verschil verliest, raak je je inzet kwijt. Wint het team waarop je gewed heeft of spelen de ploegen gelijk, dan ga je er gewoon met de winst vandoor.

Asian handicap +0,5/-0,5/+1,5/-1.5 etc.

Hier beginnen de echte verschillen tussen Asian handicap wedden en reguliere handicaps te komen. Je kunt namelijk ook inzetten met halve of kwartdoelpunten als handicap. De handicap van een half doelpunt houdt dus in dat je een van de teams laat beginnen met bijvoorbeeld een half of anderhalf doelpunt voorsprong of achterstand.

Opgeteld bij de daadwerkelijke uitslag van de wedstrijd kan het nooit meer een gelijkspel worden. Je kunt dus nooit meer je inzet terugkrijgen door een puntendeling. Inzetten op een club met een positieve handicap van een halve goal staat eigenlijk gelijk aan double chance wedden. Het desbetreffende team moet dan namelijk winnen of gelijkspelen, wil jij je weddenschap halen.

Stel: je zet bij Ajax – PSV in dat Ajax wint met handicap +0,5 en het wordt 1-1, dan is het virtueel dus 1,5-1 in het voordeel van Ajax en wint jij je weddenschap. Bij een voorspelling met een negatieve halve handicap is er echter maar één optie: je team moet winnen. Zet je in op PSV met een handicap -0,5, dan is alleen een overwinning genoeg om de negatieve handicap ongedaan te maken.

Asian handicap -0,25/+0,25/-0,75/+0,75 etc.

Hier kan het Asian handicap wedden pas echt verwarrend beginnen te worden: handicaps van kwart doelpunten. Je zou zeggen dat je hiermee een team met een voorsprong van 0,25 goal laat beginnen, maar dat zou hetzelfde betekenen als 0,5 en is dus niet van toepassing. Een kwart handicap is namelijk een verdeling van je inzet over de twee aangrenzende handicaps.

Een voorbeeldje: zet je 20 euro in op een team met een handicap van +0,25, dan verdeel je je inzet over handicap 0 en handicap +0,5. Beide voorspellingen krijgen een inzet van 10 euro, de helft. Je maakt dus dubbel kans op winst, of het voorkomen van verlies.

Ga je bij Liverpool – Chelsea inzetten op Liverpool met handicap +0,25 en het wordt 1-0 voor die club, dan kloppen allebei je weddenschappen (de virtuele uitslagen zijn dan namelijk respectievelijk 1-0 en 1,5-0).

Verliest Liverpool met 0-1, dan ben je je complete inzet kwijt. Bij de handicap 0 blijft het dan namelijk 0-1 en de handicap +0,5 levert een nederlaag van 0,5-1 op.

Het wordt pas echt interessant wanneer de clubs met 0-0 gelijkspelen. Je ene tien euro levert de virtuele eindstand 0-0 op, waarmee je dus je inzet terugkrijgt. De andere tien euro die is gegaan naar de handicap +0,5 zorgt met de 1-1 voor een virtuele eindstand van 1,5-1, waarmee Liverpool toch gewonnen heeft. Zodoende heb je deze helft wel gewonnen.

Tip

Het is af en toe best lastig om uit te zoeken wanneer je je inzet verliest of terugkrijgt, of wanneer je juist winst maakt. Hiervoor is een makkelijk trucje: ga naar de Engelse Wikipediapagina over Asian handicap wedden. Hierin staat per handicap wat je winst of verlies is bij een bepaalde uitslag.