18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

ASA verbiedt reclame Coral, maar wijst klachten over Ladbrokes af

Tim Giesbers

De Britse Advertising Standards Authority (ASA) heeft een advertentie van Coral verboden omdat deze in strijd is met de reglementen rondom wedreclames. Daarnaast heeft het wel een klacht afgewezen tegen Ladbrokes, net als Coral een onderdeel van GVC Holdings.

Tweet

De Coral-klacht kwam in maart 2020 en ging over een Tweet van het account van de aanbieder als onderdeel van de promotie voor het Cheltenham Festival, met de tekst: “We zijn net zo gepassioneerd over de weddenschap als jij. Dus krijg je jouw inzet terug als een Free Bet als je paard niet finisht.” Dit werd aangevuld met een video met de titel ‘Have Another Go’.

De video bevatte paardenrennen en tekst met de tekst “Sterk, snel, meedogenloos, ruiterloos” en een jockey die op het punt stond van zijn paard te vallen. Tekst op het scherm en een voice-over zeiden toen: ‘Krijg een Free Bet terug met Fail to Finish, waarna een eerder teleurgestelde man glimlacht.

Onverantwoord

Een klager zei dat de advertentie onverantwoord is. Volgens Coral is dit niet het geval was en is dat de promotie slechts een “vorm van verzekering” voor de weddenschap. Deze was niet bedoeld om herhaaldelijk spelen te stimuleren. De exploitant wees erop dat de consumenten het aanbod niet hoefden op te volgen en ook niet hoefden te betalen om in aanmerking te komen.

Coral voegde eraan toe dat de tekst van de Tweet ‘bedoeld was om de prijs van de promotie te benadrukken, met behoud van een bepaald karakter en zonder sociaal onverantwoord gedrag aan te moedigen’. Bovendien zei Coral dat ze de advertentie of de slogan ‘Have Another Go’ niet meer gebruiken.

Aanmoedigen

De ASA oordeelde echter dat de advertentieregel 16.3.1 van de Britse code voor niet-uitgezonden reclame en directe en promotionele marketing (CAP-code) geldt, waarin staat dat advertenties niet ‘gokgedrag mogen uitbeelden, goedkeuren of aanmoedigen dat sociaal onverantwoord is of kan leiden tot financiële, sociale of emotionele schade’.

“We waren van mening dat de claim ‘Have Another Go’, samen met de video met een man wiens humeur onmiddellijk werd verbeterd na een Free Bet, de indruk wekt dat de beslissing om te wedden licht was genomen en daarom sommige consumenten zou aanmoedigen het aanbod herhaaldelijk op te nemen,” zegt de ASA.

Voorrang

De ASA verwierp daarnaast een klacht tegen een televisiereclame van Ladbrokes, die werd uitgezonden op 29 februari 2020. Hierin nemen personages deel aan scenario’s die vergelijkbaar zijn met casinospellen in hun dagelijks leven, zoals een man die zijn auto met benzine vult en de prijs stopt op 77,77 pond, een vrouw die een rond wiel van rode en zwarte jurken draait en een man die ‘hit me’ zegt om te vragen dat er meer vullingen aan een broodje worden toegevoegd.

Vijf kijkers maakten klachten over de advertentie, met het argument dat het gokken afbeeldde als ‘het nemen van voorrang in het leven’, wat specifiek verboden is in regel 17.3.4 van de CAP-code. Volgens Ladbrokes ‘demonstreerde de advertentie de opwinding van kansspelen op een metaforische manier’.

Clearcast, de waakhond van de reclameadvertentie, gaf toestemming voor de reclame. Volgens de autoriteit zagen de personages kansspelanalogieën terwijl ze onderweg waren, maar ‘werden deze niet getoond om hun leven in de weg te staan’. Hierdoor ziet de ASA ook geen probleem.