18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Albanië gaat online wedden verbieden

Tim Giesbers

Het Albanese parlement heeft een wet doorgevoerd waarmee er een verbod komt op online wedden en ook andere vormen van gokken worden aan banden gelegd. Op 1 januari 2019 wordt de wet van kracht. Deze is onderdeel van een kruistocht van de Albanese overheid tegen gokproblematiek. Hiermee moet matchfixing worden tegengegaan en de financiële situatie van huishoudens worden versterkt.

Vijfsterrenhotels

Eerder maakte de Albanese minister-president Edi Rama al bekend dat het verboden wordt voor wedkantoren en casino’s om te opereren in bewoonde gebieden. Deze bedrijven moeten zich gaan vestigen in toeristische gebieden, zoals in vijfsterrenhotels in hoofdstad Tirana, of in buitengebieden van steden.

De nationale loterij zal nog steeds in dezelfde vorm blijven bestaan, maar alle vormen van online wedden en gokken worden verboden. Hierbij gaat het ook om Bastarena, momenteel de enige legale online aanbieder. Dit bedrijf is in handen van de broer van minister-president Rama.

Werkgroep

Het wetsvoorstel werd unaniem aangenomen door het parlement. Rama, een voormalig basketballer, zei na de stemming: “We voeren een frontale oorlog met het kwaad dat diep in onze samenleving is genesteld de afgelopen jaren.” De minister-president kondigde ook aan dat er een werkgroep komt om de wedsites te sluiten. “Ze veranderen misschien van website, maar we blijven ze sluiten.”

Diverse vertegenwoordigers van bedrijven in de wedindustrie hebben al aangekondigd de beslissing te gaan aanvechten. In elk geval willen zij een compensatie zien van de overheid. Rama en zijn medepolitici voeren al lange tijd een strijd tegen wedden in Albanië, sinds de socialistische partij vijf jaar geleden aan de macht kwam.