18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ajax of PSV: wie wordt kampioen 2018/19?

Dirk Maas

Na de 1-0 nederlaag tegen Heracles waren de Ajax-spelers vanzelfsprekend ontgoocheld. Over het kampioenschap moesten ze het, in hun bewoordingen, maar niet meer hebben. Ajax-coryfee Sjaak Swart hield er op cynische wijze nog de moed in door PSV te bedanken dat ze de titelrace nog enigszins spannend hielden vanwege het gelijke spel van de Eindhovenaren in Utrecht.

Ajax hoeft echter nog niet te wanhopen. PSV moet nog naar Amsterdam en speelt nog tegen ploegen waartegen de laatste jaren vaak puntenverlies werd geleden. Bovendien heeft Ajax dit decennium ervaring met het ophalen van een grote achterstand. In dit artikel komen de kansen van Ajax aan bod plus de quoteringen voor een kampioenschap van Ajax.

Historie biedt Ajax houvast

Na 21 speelronden staat de teller bij Ajax op 50 punten. Dat is het hoogste aantal dat de Amsterdammers dit decennium behaalden na 21 duels. Tussen 2011 en 2014 (de kampioensjaren onder Frank de Boer) kwam Ajax nooit hoger dan 44 punten.

In 2010/11 en 2011/12 was Ajax op achtervolgen aangewezen. Na 21 speelronden in 2010/11 bedroeg de achterstand van de Amsterdammers op koploper PSV zes punten. Ajax achterhaalde PSV op speelronde 32 en rekende op de slotdag af met FC Twente waardoor de eerste landstitel sinds 2004 een feit was.

Een seizoen later was de opgave na 21 speelronden nog zwaarder. Ajax stond destijds op de zesde plaats met een achterstand van 8 punten op PSV en AZ, toen de gedeelde lijstaanvoerders. Een ijzersterke reeks van 12 opeenvolgende zeges leverde Ajax op de voorlaatste speeldag toch nog de landstitel op.

PSV treft nog enkele Angstgegners

Een andere statistiek die Ajax vertrouwen zal geven, is het feit dat de Amsterdammers dit decennium bijna altijd de best presterende club in de 2e seizoenshelft waren. Alleen in de jaargangen 2013/14, 2014/15, 2015/16 was Ajax niet de best presterende club in de tweede seizoenshelft.

PSV kroop dit seizoen al enkele malen door het oog van de naald in uitduels en won dit kalenderjaar nog niet op vreemde bodem. Of die zegeloze serie het eerstvolgende duel wordt doorbroken, is nog maar de vraag. Heerenveen wacht immers in speelronde 22. PSV won voor het laatst een Eredivisie-wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion in het seizoen 2011/12.

Heerenveen bevindt zich net boven de gevarenzone en is gebrand op een goed resultaat. Met 43 goals in 21 wedstrijden behoort Heerenveen tot de top 5 productiefste clubs in de Eredivisie. Een ander struikelblok kan Willem II vormen. Ook die ploeg is nog niet zeker van lijfsbehoud en de Tilburgers verloren geen van hun laatste drie thuisduels tegen PSV. PSV speelt op donderdag 25 april in Tilburg.

Champions League-voetbal zorgt voor meer weerstand en vertrouwen

Ajax heeft een minder zwaar programma dan PSV. De Amsterdammers hebben het voordeel dat ze één thuisduel meer spelen en ze treffen opponenten, PSV en FC Utrecht uitgezonderd, waarvan ze de laatste jaren altijd wonnen.

Vaak wordt aangegeven dat het een voordeel is dat PSV zich alleen op de competitie hoeft te richten. Het spelen in de Champions League maakt de spelers van Ajax echter gelouterder. De kansen zijn natuurlijk danig geslonken na de 1-2 thuisnederlaag tegen Real Madrid, maar wie weet er mogelijk is in de return.

Het spel tegen Real zal vertrouwen hebben gegeven, wat als gevolg kan hebben dat de vormcrisis naar de Eredivisie naar de achtergrond wordt verdreven. Een andere mooie test is de ‘revanchewedstrijd’ in De Kuip in de halve finale van de beker. Ajax snakt naar een prijs en bekerwinst zal de ploeg vleugels geven in het slot van de competitie.

Gemis van geblesseerde en geschorste spelers

Een factor die nog een rol kan spelen, is het missen van sleutelspelers in het restant van de competitie. Het gemis van André Onana en Nicolás Tagliafico deed zich voelen bij Ajax in het duel tegen Heerenveen.

PSV zonder Hirving Lozano en Steven Bergwijn scheelt ook een slok op een borrel. De selectie van Ajax lijkt breder bezet om eventueel gemis van sleutelspelers op te vangen. Een tip bij het wedden op de kampioen van de Eredivisie 2018/19 is het regelmatig raadplegen van het overzicht van geblesseerde en geschorste spelers.

Quoteringen voor kampioenschap Ajax 2018/19

Bij Toto kan er gewed worden op de winnaar van de Eredivisie 2018/19. PSV is met een quotering van 1.35 duidelijk favoriet voor de landstitel. Ajax, de enige andere serieuze kandidaat voor het landskampioenschap, heeft een quotering van 3.00 voor het winnen van de Eredivisie dit seizoen.

Andere bookmakers hebben meer vertrouwen in een kampioenschap van Ajax. Zo hanteren online wedkantoren quoteringen van respectievelijk 2.55 en 2.62 voor een landstitel van Ajax. Logischerwijs zijn de quotes voor Eredivisie-winst van PSV in het seizoen 2018/19 iets hoger in vergelijking met Toto. De quoteringen voor een landskampioenschap van PSV liggen tussen de 1.44 en 1.50.