18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

AFC Wimbledon-trainer Downes ontslagen wegens overtreden wedregels

Maurice Krabbendam

Bij de Engelse League One-club AFC Wimbledon is trainer Wally Downes de laan uitgestuurd. De oefenmeester kreeg zijn congé wegens het overtreden van wedregels.

Acht weddenschappen, schorsing en ontslag

In de periode 2013-2019 plaatste Downes acht weddenschappen op voetbalwedstrijden. Dat is weliswaar geen schrikbarend aantal, maar in Engeland zijn de afgelopen jaren de reglementen van de Football Association (FA) op dit vlak flink aangescherpt. Voor iedereen die in dienst is bij een club op de hoogste acht niveaus van de voetbalbond, is wedden op voetbal in z’n geheel niet toegestaan.

Wally Downes was sinds December 2018 trainer van AFC Wimbledon, dat momenteel de 21ste plaats bezet in de League One, het derde niveau van Engeland. Toen onlangs door een onderzoek van de FA aan het licht kwam dat hij op voetbal had gewed, legde de club hem al een schorsing van 28 dagen op. Die is nu dus opgevolgd door een volledig ontslag.

Club dankbaar voor ontsnapping vorig seizoen

In een reactie laat AFC Wimbledon het volgende weten: “Wally vertrekt op wederzijds overeengekomen voorwaarden en met onze oprechte dankbaarheid voor zijn tijd bij de club, in het bijzonder zijn onmisbare bijdrage vorig seizoen.”

Onder leiding van Downes beleefde AFC Wimbledon vorige jaargang een miraculeuze ontsnapping. In de laatste drie maanden van het seizoen werd een achterstand van tien punten naar de veilige twintigste plaatst overbrugd. Wimbledon behaalde uiteindelijk net genoeg punten en bleef op doelsaldo de eerste degradant Plymouth Argyle voor.

“Verandering van trainer beste optie”

Dit seizoen begon voor AFC Wimbledon dramatisch, want in de eerste elf wedstrijden van de League One wist het niet één keer te winnen. In oktober werd er eindelijk drie keer op rij een zege gepakt, maar in diezelfde periode kwam de schorsing van Downes. De clubleiding lijkt het onderzoek naar hem nu ook aan te grijpen om voor sportieve verbetering te gaan. “Hoewel Wally’s onderzoek vorige week werd afgerond, gelooft het bestuur dat een verandering van trainer voor het eerste team de beste optie is om de club te helpen de recente verbetering in de resultaten vast te houden,” aldus de club in een statement.