18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

ACM waarschuwt voor illegale handelingen incassobureaus

Tim Giesbers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Nederlandse consumenten gewaarschuwd voor bepaalde incassobureaus. Deze bedrijven proberen op illegale wijze rekeningen te innen. Lootsma & Partners, Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service zijn de drie bedrijven waarvoor gewaarschuwd wordt. De ACM adviseert om van deze bedrijven afkomstige rekeningen niet te betalen.

Rekeningen van deze bedrijven gaan onder meer over uitstaande schulden bij wedkantoren. De deurwaarders zouden consumenten onder druk zetten en mogelijk zelfs dreigen met handelingen als het in beslag nemen van goederen of het bevriezen van bankrekeningen, mochten de consumenten niet betalen.

Verplichting

Volgens de ACM zijn sommige van deze schulden jaren oud en bij anderen gaat het helemaal niet om een verplichting. Hierdoor is het advies dan ook om de rekeningen niet te betalen. De autoriteit denkt dat de bedrijven onderdeel zijn van een groter netwerk, waarbij betaling van incorrecte claims afgedwongen wordt.

Een belangrijke aanwijzing waarom het niet zou gaan om eerlijke bedrijven is het feit dat zowel Lootsma & Partners als Deurwaarder Smits & Co en Inter Payment Service niet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht voor alle Nederlandse bedrijven, waardoor deze drie officieel niet mogen functioneren als bedrijf.

Rechter

Daarnaast maakt de ACM duidelijk dat geen van de drie incassobureaus enige macht heeft om goederen in beslag te nemen of rekeningen te bevriezen. Dit zouden zij alleen kunnen doen wanneer een rechter daarover besloten heeft. Dat is echter in geen geval van toepassing.