18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Aandelen wedkantoren kelderen door verwachte goklimiet

Tim Giesbers

Diverse bookmakers in het Verenigd Koninkrijk zagen de afgelopen periode hun aandelen flink in waarde dalen. Dit gebeurde door een maatregel van de regering, die mogelijk de maximale inzet op gokterminals verlaagt van 100 pond naar 2 pond. Hiermee hoopt de overheid gokverslaving tegen te gaan.

De nieuwe goklimiet is nog niet helemaal duidelijk. Volgens diverse Britse media denkt het Ministerie van Cultuur, Media en Sport aan een maximum van tussen de 2 en 50 pond. Tot nu toe kunnen mensen nog elke twintig seconde 100 pond inzette op elektronische gokspelen op de machines, die dus vaak een plek hebben in de wedkantoren,

“Invloed op banen en belasting”

De aandelenkoersen zijn inmiddels flink gedaald. Ladbrokes Coral, de grootste bookmaker van het Verenigd Koninkrijk zag de aandelenkoers met 9 procent dalen en William Hill zelfs met 12 procent. Philip Bowcock, CEO van laatstgenoemde, omschrijft de mogelijke maatregel nog als een gerucht.

“De impact van dit gerucht op onze aandelenprijzen deze ochtend illustreert wat voor drastische impact zo’n beslissing zou hebben op de hele wedsector”, vertelt Bowcock. Jim Mullen, baas van Ladbrokes, vult hem aan: “De industrie heeft altijd al duidelijk gemaakt dat een flinke keldering van de aandelen serieuze consequenties heeft. Winkels moeten dicht en dit heeft invloed op banen en belastinginkomsten.”

‘733 miljoen minder winst’

De gokterminals genereerden vorig jaar voor de gehele industrie omgerekend meer dan 2 miljard euro. Hierdoor konden de diverse bookmakers flink doorgroeien. Een onderzoek heeft uitgewezen dat een ingesteld goklimiet van 2 pond zou resulteren in een winstafname van ongerekend 733 miljoen euro in de komende twee jaren.

Analisten hebben ingeschat dat de aandelen van Ladbrokes Coral en William Hill met respectievelijk 28 en 24 procent zouden kunnen afnemen met deze maatregel. Andere bookmakers zagen hun aandelen de afgelopen periode ook minder waard worden, al was het niet zo heftig als bij deze twee. Zo werden Paddy Power Betfair-aandelen 2,5 procent minder waard en die van GVC Holdings 2 procent.