18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

55% Amerikanen voorstander van legalisering sportwedden

Maurice Krabbendam

Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking is voor een legalisering van sportwedden in het land. Uit een enquête van de vooraanstaande krant The Washington Post in samenwerking met de universiteit van Massachusetts Lowell, blijkt dat 55% van de 1.000 ondervraagden voorstander is.

Van minderheid naar meerderheid

Slechts 33% van de ondervraagden gaf aan tegen de introductie van legalisering te zijn. In een soortgelijk onderzoek van Gallup uit 1993, bleek dat 41% van de ondervraagden voor legalisering was, terwijl een meerheid van 56% toen nog tegen was.

Het onderzoek uit 1993 werd gehouden net na de inwerkingtreding van de Professional and Amateur Sports Protection Act (PASPA). Die wetgeving maakte sportwedden effectief in bijna alle Amerikaanse staten illegaal, op bepaalde vormen van sportwedden in Oregon, Delawara, Montana en Nevada na. Sommige vormen van hondenraces en paardenraces vallen niet onder de wet.

Uit de poll blijkt verder dat 26% van de mannen en 15% van de vrouwen in de afgelopen vijf jaar weleens hebben gewed op een sportevenement, zoals honkbal, American football of basketball. Daarnaast deden 22% van de mannelijke en 9% van de vrouwelijke ondervraagden mee aan een daily fantasy game.

Trump is voorstander

Veel staten hebben pogingen gedaan om sportwedden toch mogelijk te maken, ofwel door te vragen om wijzigingen van PASPA in Washington, ofwel door de ontwikkeling van wetgeving op staatniveau. Volgens critici zou het ook ongrondwettelijk zijn dat de regels voor gokken op nationaal niveau zijn vastgelegd, in plaats van door de staten zelf.
In zijn campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toonde (inmiddels) president Donald Trump zich een voorstander van de legalisering van sportwedden in de VS.

“Mislukt verbod repareren”

Steve Doty, mediadirecteur van de American Gaming Association, verklaart in een reactie: “Dit onderzoek van de Washington Post bevestigt wat we al wisten, en dat is dat een meerderheid van de Amerikanen legaal op sport wil kunnen wedden.” Hij voegt daar verder aan toe: “Het is tijd dat Washington opzij stapt, dit 25 jaar-oude mislukte verbod op sportwedden repareert en de Amerikaanse sportfans geeft wat ze willen: een legale, gereguleerde omgeving om in te kunnen sportwedden.”