18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 wintersporten waarop je kunt wedden

Dirk Maas

Hoewel de meteorologische winter pas op 1 december begint, is het seizoen voor de meeste wintersporten voor die datum al lang begonnen. Op welke wintersporten kun je wedden bij online bookmakers?

De wintersporten die bijna alle wedkantoren aanbieden zijn: alpineskiën, biathlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie. Al deze 5 wintersporten zijn terug te vinden onder ‘winter sports’ op de site van een bookmaker. Wedden op deze 5 wintersporten vereist een iets andere strategie dan bijvoorbeeld het wedden op voetbal of tennis. Tips en quoteringen bij het wedden op bovengenoemde wintersporten komen in dit artikel aan bod om je wegwijs te maken in de wereld van het wedden op wintersporten.

Mis je het schaatsen in deze lijst? Schaatsen is in Nederland de populairste wintersport, maar wordt in het buitenland vooral tijdens de Olympische Spelen bekeken. Hoewel je er wel weddenschappen op kunt vinden, gaat dit artikel daarom in op wintersporten die bij de wedkantoren over het algemeen beter vertegenwoordigd zijn.

1. Wedden op alpineskiën

Met de verbeterde veldomstandigheden komt het tegenwoordig amper voor dat voetbalduels vanwege extreme weersomstandigheden worden afgelast. Bij alpineskiën gebeurt het wel regelmatig dat wedstrijden worden afgelast. Zo ging de eerste Wereldbeker-wedstrijd van 2018/2019 (seizoen loopt van 28 oktober 2018 tot en met 17 maart 2019) niet door vanwege de hevige sneeuwval en de buitensporig harde windstoten. Wil je wedden op alpineskiën, dan valt het aan te raden om altijd het weerbericht van de locatie waarop een Wereldbeker-wedstrijd of wereldkampioenschap wordt gehouden in de gaten te houden.

Het alpineskiën kent verschillende disciplines waarop gewed kan worden, namelijk de Wereldbeker slalom voor zowel mannen als vrouwen, de Wereldbeker reuzenslalom en de algemene Wereldbeker voor mannen (punten die in de disciplines afdaling, Super G, reuzenslalom, slalom en combinatie worden behaald bij elkaar opgeteld).

De meeste bookmakers bieden ‘game odds’en ‘outrights’ aan bij het wedden op alpineskiën. De outrights bestaan uit het wedden op de eindwinnaar van de algemene Wereldbeker, reuzenslalom en slalom (die laatste discipline bij zowel de mannen als de vrouwen). Marcel Hirscher is sinds 2011/12 de onafgebroken winnaar van de Wereldbeker. Hij heeft een quotering van ongeveer 1.45 als winnaar van de Wereldbeker. Hirscher was de afgelopen drie seizoenen ook winnaar van de wereldbeker reuzenslalom. Voor deze discipline staat hij gequoteerd op 1.36. Henrik Kristofferson en Alexis Pinturault, die de afgelopen jaren Hirscher in de top 3 vergezelden, hebben quoteringen van 7.00.

Wedden op de Wereldbeker-winnaar 2018/19 bij de slalom is, zoals eerder vermeld, zowel bij de mannen als de vrouwen mogelijk. Mikhaela Shiffrin was in 5 van de de afgelopen 6 seizoenen de eindwinnares. De Amerikaanse heeft een quotering van 1.22 voor de eindwinst in 2018/19. Wendy Holdener eindigde in de afgelopen 3 seizoenen telkens in de top 3. Zij is gequoteerd op 8.00 voor de eindzege. Bij de mannen won Marcel Hirscher 5 van de 6 laatste Wereldbeker-edities. Hij heeft een quotering van 1.44 voor de eindzege. Henrik Kristoffersen, in 2015/16 eindwinnaar, is gequoteerd op 2.90.

Naast de outrights is het tevens mogelijk om te wedden op de ‘game odds’. Daarbij worden twee alpineskiërs tegenover elkaar gezet. Je wedt op de skiër die de hoogste klassering behaalt. Bij de Werelbeker slalom op zondag 18 november bieden de online bookmakers bijvoorbeeld de ‘match up’-weddenschap tussen Hirscher en Kristoffersen aan. Voorspellen dat Hirscher het hoogste van de twee eindigt, is gequoteerd op 1.40. Wedden op een hogere klassering van Kristoffersen t.o.v. Hirscher heeft een quotering van 2.75.

2. Wedden op biathlon

De wintersport die het best vertegenwoordigd is bij de bookmakers is biathlon. Er kan bij de mannen gewed worden op de algemene Wereldbeker, de Wereldbeker sprint, de Wereldbeker aflossing bij de landenteams en de Wereldbeker achtervolging. Bij de vrouwen is er de mogelijkheid om te wedden op de algemene Wereldbeker en de Wereldbeker sprint.

Net als bij alpine skiën maken de bookmakers onderscheid tussen ‘game odds’en ‘outrights’. Bij de algemene Wereldbeker is Martin Fourcade de huizenhoge favoriet bij de bookmakers. Fourcade, die sinds 2011/12 onafgebroken eindwinnaar is, heeft een quotering van ongeveer 1.30. Johannes Boe, die de voorbije 3 jaar twee maal 2e werd, is gequoteerd op 3.40. Bij de aflossing bij de landenteams is Noorwegen (dat de afgelopen 3 jaar 2 keer de beste was) de grote favoriet. De quotering voor Noorwegen bedraagt 2.75. Duitsland (quotering van 3.15), Frankrijk (quotering van 3.80) en Rusland (quotering van 5.10) stonden de afgelopen jaren vaak het podium.

Bookmakers bieden meer game odds dan outrights aan bij het wedden op biathlon. Zo is er bij de vrouwen sprint de mogelijkheid om te wedden op het duel tussen Kaisa Mäkäräinen en Anastasiya Kuzmina. Mäkäräinen won vorig seizoen met 3 punten voorsprong de algemene Wereldbeker ten koste van Kuzmina. De Wit-Russische was in 2017/18 echter de beste op de sprint waar de Finse als 3e in het eindklassement eindigde. De eerste Wereldbeker sprint vindt op zaterdag 8 december plaats. In de match-up tussen Mäkäräinen en Kuzmina heeft de Wit-Russische een quotering van 1.74 en de Finse een quotering van 2.00.

Tussen 7 en 17 maart 2019 vindt het wereldkampioenschap biathlon plaats in het Zweedse Östersund. Sommige bookmakers bieden nu al quoteringen voor het wedden op het WK aan. Zo kan er gewed worden op het onderdeel ‘mixed relay’. De drie grote favorieten voor dit onderdeel zijn Duitsland (quotering 2.65), Frankrijk (quotering 3.70) en Noorwegen (quotering 4.00).

3. Wedden op langlaufen

De Wereldbeker langlaufen begint op zaterdag 24 november 2018. De meeste online bookmakers bieden op moment van schrijven met name de mogelijkheid om te wedden op de winnares van de Wereldbeker sprint 2018/19. Maiken Caspersen Falla was de afgelopen drie seizoenen de beste. Zij is gequoteerd op 1.83. Stina Nilsson eindigde zowel in 2016/17 als in 2017/18 als 2e. Zij heeft een quotering van 2.00.

Sommige online wedkantoren hebben het WK 2019, dat tussen 19 februari en 3 maart 2019 in het Oostenrijkse Seefeld wordt gehouden, in hun wedaanbod opgenomen. Ook hier komen voornamelijk de vrouwen aan bod. Zo kan er worden gewed op de wereldkampioen 2×7.5 km. skiathlon (bestaande uit 7.5 km. massastart en vervolgens 7.5 km. freestyle achtervolging. Marit Bjørgen, wereldkampioene bij 3 van de laatste 4 WK’s, is inmiddels gestopt. Therese Johaug (quotering van 2.90), in 2015 wereldkampioen, en Charlotte Kalla (quotering van 5.10), Olympisch kampioene in 2018, gelden in 2019 als grote kanshebbers. Een andere wedoptie die is verbonden aan de skiathlon is ‘Wie leidt na het 1e onderdeel’ (de massastart). Heidi Weng (quotering van 4.00) en Ingvild Flugstad Østberg (quotering van 3.90) worden door de bookmakers naar voren geschoven.

Bij het wedden op het WK langlaufen mannen 2019 kun je onder andere wedden op ‘match-ups’. Voordeel van deze manier van wedden is dat je 50% kans hebt op een geslaagde weddenschap. Zo worden bij de sprint regerend wereldkampioen Federico Pellegrino en huidig vice-wereldkampioen Sergey Ustiugov tegenover elkaar gezet. Wedden op Pellegrino heeft een quotering van 1.66, wedden op Ustiugov is gequoteerd op 2.10.

4. Wedden op schansspringen

Het schansspringen kent verschillende klassementen en onderdelen. Zo is er de Wereldbeker, het vermaarde Vierschansentoernooi,’raw air’ en ‘ski flying’. Voor de Wereldbeker gelden de twee recentste winnaars als grote favoriet. Kamil Stoch, winnaar in 2017/18, is gequoteerd op 1.52. Stefan Kraft, de beste in 2016/17, heeft een quotering van 7.00.

Kamil Stoch won in 2017 en 2018 het Vierschansentoernooi. Hij gaf de zege in 2018 extra glans door in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen te winnen. Hij werd daarmee na Sven Hannawald in 2002 pas de tweede schansspringer die dat lukte. Wedden op Stoch als winnaar van het Vierschansentoernooi is gequoteerd op 2.00.

‘Raw air’is een nog jong onderdeel in het schansspringen. In 2017 werd de eerste editie gewonnen door Stefan Kraft. Een jaar later was Kamil Stoch de beste. Diverse online bookmakers bieden een ‘head-to-head’ tussen Stoch en Kraft. Voorspellen dat Stoch hoger eindigt, is gequoteerd op 1.35. Wedden op Kraft heeft een quotering van 2.95. Stoch heeft een outright-quotering van 2.30, Kraft een outright-quotering van 6.75.

Ook bij het onderdeel ‘ski flying’ kan er worden gewed op de outright winnaar van de Wereldbeker en de zogeheten ‘match-ups’. Peter Prevc was tussen 2013/14 en 2015/16 drie seizoenen winnaar van de Wereldbeker. Hij viel de afgelopen 2 jaar buiten het podium. Voorspellen dat hij opnieuw de Wereldbeker verovert, heeft een quotering van 16.00. Stefan Kraft, eindwinnaar in 2016/17, heeft een quotering van 4.30. Andreas Stjernen, in 2017/18 de nummer 1 van het Wereldbeker-klassement, is gequoteerd op 11.50. Kamil Stoch, in 16/17 3e en in 17/18 2e, heeft een quotering van 2.90 voor de weddenschap ‘Wereldbeker-winnaar ski flying 2018/19’. Bookmakers bieden een ‘head-2-head’ tussen Markus Eisenbirchler (de afgelopen 2 seizoenen in de top 10 van de Wereldbeker) en Richard Freitag (in 17/18 de nummer 7 van het Wereldbeker-klassement) aan. Eisenbirchler is gequoteerd op 2.45, Freitag heeft een quotering van 148.

5. Wedden op de noordse combinatie

Voor de noordse combinatie, waarbij de twee wintersporten schansspringen en langlaufen worden beoefend, bieden online bookmakers nu al het wedden op de winnaar van de Wereldbeker 2018/19 aan.

Akito Watabe won vorig seizoen de Wereldbeker. Wedden op de Japanner als eindwinnaar in 2018/19 is gequoteerd op 4.50. Eric Frenzel tussen 2012/13 en 2016/17 onafgebroken de beste, heeft een quotering van 4.75. Johannes Rydzek, Olympisch kampioen in 2018, is de grote favoriet bij de bookmakers. Wedden op Rydzek als Wereldbeker-winnaar noordse combinatie 2018/19 is gequoteerd op 2.85.