18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 wedtips achtste finales WK 2018 Rusland

Dirk Maas

Na twee weken WK 2018-voetbal is er driekwart van de wedstrijden gespeeld en zit de poulefase er op. Het kaf is van het koren gescheiden. De zestien overgebleven landen gaan strijden voor de wereldtitel.

Met de knock-outronde gaat het WK 2018 een nieuwe fase in. De duels in de achtste finale verschillen in de regel wezenlijk van wedstrijden in de poulefase. Hieronder volgen vijf tips voor het wedden op en voorspellen van duels in de achtste finale van het WK 2018 bij Toto.

1. Hoe groter de belangen, hoe schaarser het aantal goals

De 3-3 tussen Portugal en Spanje was waarschijnlijk het mooiste WK 2018-duel tot nog toe. Dat er in een achtste finale-wedstrijd zes goals vallen, ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Bij de WK’s van 2002, 2006 en 2014 waren er telkens vijf van de acht wedstrijden in de laatste zestien die minder dan 2,5 goals telden. Dergelijke lage aantallen zijn geen verrassing gezien de belangen die er op het spel staan. Eén tegengoal kan al fataal zijn. Het voorkomen van doelpunten is belangrijker dan het maken van goals.

Wedden op minder dan 2,5 goals, zeker in duels waarin op papier gelijkwaardige landen tegen over elkaar staan, strekt tot aanbeveling. Wedstrijden als Uruguay – Portugal, Frankrijk – Argentinië en Brazilië – Mexico beloven duels te worden waarin de krachtsverschillen klein zullen zijn.

Voorbeschouwingen op alle wedstrijden van het WK 2018 lees je bij Online-wedden-bookmakers!

2. Wedden op winst na verlenging of penalty’s

Sinds het format van de achtste finales wordt gehanteerd is het nooit voorgekomen dat er bij een WK alle acht duels uit de laatste zestien binnen de reguliere speeltijd werden beslist. Gemiddeld wordt er één duel na verlenging en één wedstrijd na strafschoppen beslist.

De achtste finale-duels van het WK 2014 kwamen fors boven dat gemiddelde uit. Tijdens dat WK werden er drie matchen na verlenging beslist en moesten er in twee wedstrijden strafschoppen aan te pas komen om een winnaar te bepalen.

Niet alleen in duels tussen landen waarin de krachtsverschillen klein zijn, vindt de beslissing pas na verlenging of strafschoppen plaats. Ook in wedstrijden tussen de underdog en de favoriet komt dat voor. De underdog hanteert een verdedigende tactiek, hoopt de favoriet daarmee uit te putten om daarna in de verlenging of met penalty’s toe te slaan.

Wedden op een winnaar na verlenging of penalty’s is doorgaans lucratiever dan de gangbare 1 x 2 bet omdat de quoteringen fors hoger zijn.

3. Wedden op de dubbele kans

Tijdens het WK 2002 gebeurde het vier keer dat de nummer twee van de poule de groepswinnaar elimineerde. Dat WK vormt de uitzondering op de regel dat een poulewinnaar doorgaans doorstoot naar de kwartfinale.

Tijdens de WK’s van 1998 en 2006 sneuvelde twee poulewinnaars in de achtste finale. Bij het WK van 2010 bereikte slechts één nummer twee de laatste acht. Een honderd procent-score behaalden de groepswinnaars bij het WK 2014. Alle acht winnaars van hun poule gingen naar de kwartfinale.

Een dergelijke statistiek maakt het interessant om gebruik te maken van de dubbele kans. Deze weddenschap komt er op neer dat je voorspelt dat de poulewinnaar wint of gelijkspeelt. De quoteringen zijn weliswaar lager dan bij een reguliere 1 x 2 bet, maar daar staat tegenover dat je winstkansen groter zijn.

4. Wedden op een oneven aantal goals

In de WK’s van de afgelopen twintig jaar wordt gemiddeld de helft van alle achtste finale-duels met één goal verschil beslist. Vaak gebeurt dat met uitslagen van 1-0 of 2-1. Ook is het de afgelopen 20 jaar meer dan eens voorgekomen dat er uitslagen van 3-0 en 4-1 werden genoteerd.

De kans dat er in een achtste finale-duel meer oneven goals vallen dan even doelpunten lijkt statistisch gezien groter. De quoteringen van bijna alle achtste finale-duels van het WK 2018 zijn echter het hoogst voor een oneven totaal aantal goals. Aangezien de kans groter lijkt dat er meer oneven dan even goals vallen in een achtste finale-duel kan het lonen om steeds te wedden op een oneven totaal aantal goals.

5. Wedden op nul doelpunten in de eerste helft

Kenmerkend voor de achtste finale-duels van het WK 2014 was het lage aantal goals in de eerste helft. In zes van de acht wedstrijden stond er na de eerste helft een 0-0 stand op de borden. Het gevaar van een vroege tegengoal noopt teams er blijkbaar toe behoedzaam te spelen.

Er zijn verschillende manieren van wedden op nul doelpunten in de eerste helft. Eén daarvan is het wedden op hoeveel doelpunten er in de eerste helft worden gescoord. De quoteringen voor haast alle duels in de achtste finale liggen boven de 2.00 voor het wedden op minder dan 0.5 goals in de eerste helft.

Vergelijkbare quoteringen zijn er voor landen die topfavoriet zijn om een achtste finale-duel te winnen. Wedden op bijvoorbeeld Spanje scoort nul doelpunten in de eerste helft heeft een quotering van 1.97. Kroatië heeft exact dezelfde quotering in het duel met Denemarken. Het meest lucratief is het voorspellen dat Brazilië nul goals scoort in de eerste helft tegen Mexico. De quotering voor die weddenschap bedraagt 2.35. Aangezien Brazilië dit WK vooralsnog moeizaam scoort, is deze weddenschap het overwegen waard.