18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 verschillende manieren waarop je kunt wedden op de Masters of Darts 2018

Maurice Krabbendam

Van 26 tot en met 28 januari 2018 vindt in het Engelse Milton Keynes de Masters of Darts plaats. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt wedden op dit toernooi. In dit artikel bespreken we een vijftal mogelijkheden voor jou als wedder.

Over de Masters of Darts

De Masters of Darts is het eerste grote dartstoernooi op de PDC 2018-kalender. Zoals de naam al aangeeft, is dit evenement voorbehouden aan een select gezelschap: de zestien beste darters ter wereld nemen deel. De ‘Order of Merit’, de spelers die het meeste prijzengeld hebben gewonnen, is de ranglijst die als leidraad wordt gebruikt.

In tegenstelling tot andere PDC-toernooien, is de Masters of Darts een redelijk nieuw evenement. De eerste editie zag in 2013 het levenslicht. De onlangs gestopte Phil Taylor boekte in de finale een klinkende zege op Adrian Lewis. Het jaar daarop was James Wade in een bloedstollende finale te sterk voor Mervyn King. De laatste drie jaar was de Masters of Darts een prooi voor Michael van Gerwen.

Evenals in de Premier League of Darts wordt een legsysteem gehanteerd. In de eerste ronde en kwartfinale geldt een best of 19 legs (wie dus het eerst tien legs wint). In de halve finale en finale gaat het om een best of 21 legs (degene die het eerst elf legs pakt).

Aangezien de beste spelers ter wereld elkaar treffen, zijn veegpartijen van bijvoorbeeld 10-0, 10-1 of 10-2 eerder uitzondering dan regel. Naarmate het toernooi vordert, worden het meer en meer ‘tight matches’.

1. Outright – toernooiwinnaar

De meest voor de hand liggende mogelijkheid waarop gewed kan worden is de Outright, anders gezegd de inzet op de toernooiwinnaar. Michael van Gerwen won de afgelopen drie edities. Voor de bookmakers geldt hij opnieuw als grote favoriet. Hij krijgt odds rond de 1.73.

Wereldkampioen Rob Cross volgt, qua odds, op gepaste afstand van de Nederlander. Een euro inzet op Cross levert vijf euro op als hij na het wereldkampioenschap ook de Masters of Darts wint.
Dit is gezien de manier waarop Cross het wereldkampioenschap won wel een interessante quotering om naar te kijken. De grote vraag die de dartswereld momenteel bezighoudt is: kan Cross dat geweldige niveau dit jaar vasthouden en een vaste uitdager van Van Gerwen worden? Indien het antwoord ja is, biedt deze Masters of Darts waarschijnlijk de laatste mogelijkheid om zoveel te verdienen aan toernooiwinst van Cross.

Naast Van Gerwen en Cross zijn Gary Anderson (in 2017 verliezend finalist) en Peter Wright de overige twee spelers uit de top vier van de Order of Merit. Voor Anderson liggen de odds rond 7.00. Bij Wright zijn de odds met gemiddeld 9.00 nog net iets hoger. Hij kende na gezondheidsproblemen dan ook een teleurstellend WK en de vraag is hoe het nu met zijn vorm zit. Voor wie gelooft dat Wright gewoon zijn normale niveau weer kan oppakken, kan dit een mooie outsider zijn om op in te zetten.

2. Legs over/under

Overs/Unders met betrekking tot het aantal legs zijn voornamelijk een manier om in te zetten op het soort wedstrijd dat we gaan zien. Een laag aantal veronderstelt dat één van beide spelers zonder al te veel moeite met zijn tegenstrever zal afrekenen. Van minder sterke spelers is bij de Masters doorgaans echter geen sprake. De zestien beste darters zijn vanaf de eerste ronde al aan elkaar gewaagd, zo leert het verleden. Gemeten over de laatste drie jaar zijn er slechts vijf echte walkovers voorgekomen (twee keer 10-0, eenmaal 10-2 en drie keer 10-3).

Minimale verschillen zijn zeker aan de orde van de dag vanaf de kwartfinales. Het komt dan regelmatig voor dat een wedstrijd met slechts één of enkele legs in het voordeel van een speler wordt beslist.
Dus zeker in de slotfase – maar eigenlijk gedurende de hele Masters – zijn vooral de Overs interessant.

Dat de krachtsverschillen klein zijn, is uiteraard geen wet van Meden en Perzen. Spelers die gedurende het hele toernooi in blakende vorm steken, kunnen probleemloos met iedere opponent afrekenen. Darters die een goede ‘head to head’ hebben ten opzichte van hun tegenstanders kunnen de partij snel in hun voordeel beslissen. Doe dus wel altijd een analyse en zoek juist ook naar mogelijkheden om voor een onverwachte Under te gaan.

3. Speler met de meeste 180’ers

De maximale score die een darter in een beurt kan bereiken is drie keer de pijl in de triple 20 gooien: oftewel een 180’er. De ene darter gaat het wat gemakkelijker af dan de andere. Met kennis hierover kun je inzetten op wie de meeste 180’ers tijdens een wedstrijd of tijdens het toernooi zal gooien.

Tijdens het afgelopen WK stak, wat absolute aantallen betreft, Rob Cross erboven uit. Hij gooide maar liefst 66 keer een 180’er. De wereldkampioen treft in de eerste ronde Ian White, die tijdens het WK in twee ronden tot acht 180’ers kwam. Als je denkt dat Cross de meeste 180’ers gooit in dat duel, krijg je voor een euro 1,62 euro terug indien je gelijk hebt.

Interessant is het duel tussen Dave Chisnall (verliezend finalist in 2016) en Raymond van Barneveld (verliezend finalist in 2015). Chisnall verloor in de eerste ronde van het WK. Hij gooide twee keer 180. Van Barneveld, die de kwartfinale haalde, gooide eenentwintig keer een 180 (een gemiddelde van vijf per wedstrijd). Indien je inzet op winst voor Van Barneveld wat het betreft het gooien van de meest 180’ers, krijg je 3,20 euro terug als die voorspelling uitkomt.

4. Winnaars van de wedstrijden

Er zijn acht partijen in de eerste ronde. De nummer één van de Order Merit speelt tegen de nummer zestien, de nummer twee tegen de nummer vijftien en dit lijstje gaat verder totdat de nummer acht en negen elkaar treffen. Tussen de top vier enerzijds en de nummers dertien tot en met zestien anderzijds zit normaliter het grootste krachtsverschil. Dat blijkt ook uit de odds van de bookmaker.

De duels waarin de spelers aan elkaar gewaagd lijken te zijn, lijken de meest interessante quoteringen op te gaan leveren in de eerste ronde. Een wedstrijd die in het oog springt, is de partij tussen Daryl Gurney en Gerwyn Price. De Engelsman Gurney staat vijfde op de Order of Merit, de Welshman Price is de nummer twaalf. Gurney vloog er echter in de tweede ronde van het WK uit terwijl voor Price de derde ronde het eindstation was. De onderlinge ontmoetingen spreken in het voordeel van Price. De Welshman won vijf van zijn zes partijen tegen Gurney.
Een euro inzet op winst van Price levert 2.38 euro op. Aangezien hij zeker wel 50% kans lijkt te hebben op de zege, lijkt dit een bet die de moeite waard is.

5. Checkout van 170

170 is de hoogste uitgooi die mogelijk is om een leg naar je toe te trekken: twee keer een triple twintig plus de bull’s eye. Het komt zeker niet elke wedstrijd voor, maar er zijn de nodige spelers die ertoe in staat zijn tijdens een podiumwedstrijd. Tijdens de Masters kun je erop wedden of spelers 170 zullen uitgooien.

Een uitgooi van 170 is Simon Whitlock wel toevertrouwd. Hij was met Michael van Gerwen tijdens het afgelopen WK de enige bij wie dat lukte. Tijdens het EK 2016, in een duel tegen Van Gerwen, flikte hij dat kunstje ook al eens. De Australiër wordt ook wel de ‘King of 170’ genoemd. Een checkout van 170 van Whitlock in zijn partij tegen James Wade levert vijftien euro op als je een euro inzet.