18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 verschillende manieren om te wedden op Roland Garros

Dirk Maas

Vier maanden na de Australian Open vindt in Parijs het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar plaats. De tennissers en tennissters die goed zijn in de lange rally’s zijn in het voordeel op het graveltoernooi van Roland Garros, dat plaatsvindt van zondag 27 mei tot en met zondag 10 juni 2018.

Kijken naar de slagenwisselingen op het gemalen baksteen is interessant, maar het wedden op Roland Garros maakt van het meest prestigieuze graveltennistoernooi ter wereld een nog enerverender evenement om te aanschouwen.

Over Roland Garros

De ‘Championnats Internationaux de France de tennis’ werden in 1891 voor het eerst georganiseerd. De gebruikelijkere naam ‘Roland Garros’ is een verwijzing naar de Franse oorlogsheld en vliegtuigpionier, die kort voor het einde van WO I sneuvelde.

Sinds 1928 wordt er ieder jaar in het Stade Roland Garros gespeeld. Roland Garros was in 1968 het eerste Grand Slam-toernooi dat ‘open’ ging, inhoudend dat zowel professionels als amateurs konden meedoen.

Het gravel waarop gespeeld wordt, is een trage ondergrond in vergelijking met het spelen op gras en hardcourt. De bal stuit op gravel hoger op ten opzichte van gras en hardcourt. Voor spelers die sterk leunen op een goede service en serve and volley-spel is het spelen op gravel niet direct een voordeel.

Bij zowel de mannen als de vrouwen zijn er 128 deelnemers. Met zoveel spelers die acte de présence geven, zijn er meer dan voldoende wedmogelijkheden tijdens Roland Garros 2018.

5. Winnaar van een wedstrijd

De grote namen treffen elkaar niet in het beginstadium. Daar zorgt de plaatsingslijst voor. Niet zelden zijn de partijen in de eerste en tweede ronde voorspelbaar en zeer eenzijdig. De quotes van diverse topspelers maken dat duidelijk.

Op het inzetten van een tennismatch van een gravelkoning als Rafael Nadal valt amper winst te boeken. Voor een zege van de Spanjaard in een eerste of tweede ronde-partij krijg je amper 1.05 terug. Je kunt beter letten op topspelers die niet goed uit de voeten kunnen op gravel en vaak vroegtijdig worden uitgeschakeld. Een ‘big server’ als Sam Querry haalde vorig jaar de halve finale op Wimbledon en de kwartfinale op de US Open, maar vloog er de afgelopen drie jaar telkens in de eerste ronde uit op Roland Garros.

Bij de vrouwen schopte Johanna Konta het de afgelopen jaren al tot de laatste vier van zowel de Australian Open als Wimbledon. De Britse geraakte echter nog nooit voorbij de eerste ronde op Roland Garros.

Niet alle partijen in de eerste of tweede ronde zijn walkovers. Er zijn voldoende partijen waarin spelers elkaar nauwelijks ontlopen.

4. Overs/Unders

Tennismatchen op Roland Garros heb je in alle soorten en maten. Er zijn veegpartijen waarin de tegenstander amper een paar games wordt gegund en er zijn marathonwedstrijden waarin het aantal games van beide spelers in de vijfde set in de dubbele cijfers komt.

Afhankelijk van het soort wedstrijd dat je verwacht, kun je op een Over of Under op het aantal games en sets in de wedstrijd inzetten. Vorig jaar versloeg veteraan David Ferrer zijn tegenstander Donald Young in de eerste ronde van Roland Garros. Pas bij 13-11 in de vijfde set capituleerde de Amerikaan. Wie dat vooraf had ingeschat, had Overs op zowel het aantal games als het aantal sets kunnen winnen.

Er zijn ook duels die van alle spanning ontdaan zijn en daarbij zijn de Unders heel interessant. Vaak zie je bij vrouwenpartijen in de beginfase van Roland Garros dat top 10-speelsters geen kind aan hun opponenten hebben. Soms verliezen de topspeelsters slechts vijf games in een partij. De kans is heel groot dat partijen tussen top 10-speelsters en de speelsters uit de lagere echelons minder dan 20 games duren. Daar kun je met een Under van profiteren.

3. Winnaar van het toernooi

Bij de mannen is de afgelopen tien jaar weinig variatie op de erelijst van Roland Garros. Rafael Nadal won dit decennium alleen in 2015 en 2016 niet. Zijn recente vorm, toernooizeges op het gravel van Monte Carlo, Barcelona en Rome, doet het ergste vrezen voor zijn tegenstanders.

Het helpt de Spanjaard ook dat zijn route naar de finale op papier een stuk gemakkelijker verloopt in vergelijking met titelpretendenten als Novak Djokovic, Dominic Thiem en Alexander Zverev. Nadal zit in de andere helft van het speelschema en kan bovengenoemd trio op zijn vroegst in de finale treffen.

De quoteringen voor Nadal als toernooiwinnaar, de zogeheten outright bet, bedragen ongeveer 1.40. Zverev heeft odds rond de 9.00, Thiem quoteringen van ongeveer 11.00 en de quotes van Djokovic liggen om en nabij de 12.00.

Bij de vrouwen werd er op het Parijse gravel de voorbije vier jaar telkens een andere winnares gehuldigd. Simona Halep was twee keer dicht bij de eindzege, maar ze verloor haar beide finales. De Roemeense is bij de bookmakers de topfavoriete met quoteringen van ongeveer 7.00.

Elina Svitolina, die onlangs ten koste van Halep het Italiaanse Open won, heeft odds van rond de 7.50. Maria Sharapova, die bij de recente voorbereidingstoernooien goed presteerde en tweevoudig winnares van Roland Garros is, completeert de top 3 van favorieten bij de bookmakers. De Russische heeft odds van ongeveer 11.00

2. Live wedden

Naast vooraf wedden is het ook mogelijk om tijdens de tenniswedstrijden van Roland Garros in te zetten. Het grote verschil met het standaard voorafgaand aan de wedstrijd wedden is dat er veel meer actie plaatsvindt bij het live wedden op tennis. De quoteringen wisselen bij wijze van spreken per minuut en je hebt als wedder veel meer mogelijkheden voor het afsluiten van weddenschappen.

Wedstrijdbeelden, via (on-)betaalde livestreams stellen je in staat om bijvoorbeeld te bepalen of een topspeler een opgelopen break nog kan repareren in de set. Vooral in het vrouwentennis zijn breaks aan de orde van de dag. Een topspeelster krijgt een hogere quotering als ze een break tegen krijgt. Omdat een break, in tegenstelling tot het mannentennis, niet zoveel hoeft te betekenen kan het lucratief zijn om tijdens het live wedden op Roland Garros exact dit soort situaties aan te grijpen voor het plaatsen van een weddenschap.

1. Speciale weddenschappen

Behalve het vooraf wedden op de outright winnaar en het live wedden bieden bookmakers tevens speciale weddenschappen aan. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het wedden op een ‘first time winner’. Bij de mannen is die kans waarschijnlijk niet zo heel groot gezien de dominantie van Nadal.

Bij de vrouwen is die kans een stuk aannemelijker. Simona Halep won nog nooit en lijkt, gelet op haar goede vorm, klaar voor een eerste titel. Daarnaast is Roland Garros het toernooi bij uitstek waarbij de winnaressen soms uit de lucht komen te vallen. Jelena Ostapenko won bijvoorbeeld vorig jaar vanuit het niets in Parijs. In haar zeven eerdere Grand Slam-toernooien was ze nooit voorbij de derde rond gekomen. De quoteringen voor een ‘first time winner’ bij de vrouwen zijn ongeveer 3.50.

Zoals eerder vermeld staat er bij Roland Garros haast geen maat op Rafael Nadal. Hij won het Franse Open reeds tien keer en drie van die zeges gaf hij extra cachet door geen set te verliezen. De quoteringen voor ‘Rafael Nadal wint Roland Garros zonder een set te verliezen’ zijn bij de bookmakers aantrekkelijk geprijsd met quoteringen van ongeveer 4.50.

Om de schier onaantastbare positie nog maar eens te onderstrepen: bij vijf van zijn tien zeges op het Parijse gravel verloor Nadal minder dan 70 games in zeven partijen. Bij vier van die vijf triomfen ging het zelfs om minder dan 60 verloren games.

De odds voor het wedden op ‘Nadal wint Roland Garros en verliest minder dan 70 games’ zijn ongeveer 2.63. De quoteringen voor ‘Nadal wint Roland Garros en verliest minder dan 60 games’ liggen rond de 4.00.

Voor quoteringen van alle genoemde Australian Open-weddenschappen kun je terecht bij Toto.