18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 verschillende manieren om te wedden op het Australian Open

Maurice Krabbendam

Traditiegetrouw vindt in de tweede helft van januari het Australian Open plaats. Vijf manieren waarop je kunt wedden op het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar.

Over de Australian Open

De Australian Open maakt samen met Roland Garros, Wimbledon en de US Open deel uit van de Grand Slam-toernooien: de vier meest prestigieuze tennisevenementen ter wereld. Evenals de US Open wordt de Australian Open op hardcourt gespeeld.
Omdat de Australian Open zo vroeg in het jaar gepland is, hebben de spelers en speelsters weinig toernooien om zich voor te bereiden. Een terugkerend ritueel de laatste tijd is het hoge aantal afmeldingen. Ook de Australian Open ontkomt er niet aan: zo ontbreken dit jaar topspelers als Andy Murray en Serena Williams.

De Australian Open is op 15 januari 2018 begonnen en eindigt op 28 januari 2018. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn 128 deelnemers actief. Het merendeel verzekerde zich via de plaatsingslijst tot het hoofdtoernooi. Daarnaast plaatsten diverse spelers zich via het kwalificatietoernooi.

Met zoveel spelers die in actie komen, zijn er meer dan voldoende wedmogelijkheden tijdens het Australian Open 2018.

5 – Winnaar van de wedstrijd

In de eerste ronden van de Australian Open ontlopen de topspelers elkaar vanwege de plaatsingslijst. Het kaf wordt in de eerste twee ronden van het koren gescheiden. Dat is ook terug in te zien in de quoteringen: voor het inzetten van een euro op winst van Juan-Martin del Potro, de nummer 13 van de plaatsingslijst, in zijn 1e ronde-partij tegen Frances Tiafoe (de nummer 79 van de wereld) krijg je 1,10 euro terug. Bij de vrouwen is een zelfde patroon te zien bij Jelena Ostapenko. Zet je een euro in op winst van deze Roland Garros 2017-winnares in haar 2e ronde-partij tegen Ying-Ying Duan (de nummer 100 van de wereld) dan levert dat 1,22 euro op.

In de eerste ronden is het vaak dus minder de moeite waard om op wedstrijden van de topfavorieten in te zetten, tenzij je denkt dat zo’n topper verrast gaat worden door een minder bekende naam. Dit gebeurt haast in iedere Grand Slam wel een paar keer. Door een goede kennis van de tegenstanders van de favorieten kun je stunts soms zien aankomen. Dit gaat dan gepaard met hoge quoteringen op de underdog, die door de bookmakers ondergewaardeerd worden.

Daarnaast zijn er ook genoeg duels waarin de spelers meer aan elkaar gewaagd zijn. Daar zul je automatisch ook hogere quotes tegenkomen, en daarmee ook interessantere wedmogelijkheden.

4 – Over/Unders

Veegpartijen of marathonwedstrijden? Ze komen beide voor op de Australian Open. Afhankelijk van het soort wedstrijd dat je verwacht, kun je op een Over of Under op het aantal games en sets in de wedstrijd inzetten.

Het duel tussen qualifiers Casper Ruud en Quentin Halys was bijvoorbeeld een marathonduel. In de 5e set besliste Ruud de wedstrijd met 11-9 in zijn voordeel. Wie dat vooraf had ingeschat, had Overs op zowel het aantal games als het aantal sets kunnen winnen.

Er zijn ook duels waarin de spanning ver te zoeken is, en daarbij zijn de Unders juist interessant. Vooral bij de vrouwen komt het in de eerste twee ronden vaak voor dat duels binnen een mum van tijd klaar zijn. Zo veegden top 10-speelsters Jelena Ostapenko en Elina Svitolina de vloer aan met hun tegenstandsters: beide speelsters verloren slechts vijf games. Andere top tien-speelsters als Simona Halep en Garbine Muguruza spelen tegen een wildcard-speelster (een laag geplaatste speelster die een ‘gratis toegang’ tot het hoofdtoernooi heeft gekregen). De kans is heel groot dat zulke partijen minder dan 20 games duren, en daar kun je met een Under van profiteren.

3 – Toernooiwinnaar

Voor Richard Krajicek staat het zo goed als vast: Roger Federer heeft nauwelijks tegenstand te duchten en geldt daarom als topfavoriet. De Zwitser zelf haalt alle druk van de ketel en zegt dat ‘het niet normaal is dat een 36-jarige de grote titelkandidaat is’.

Federer lijkt een lastiger parcours te hebben dan zijn grote rivaal Rafael Nadal. Voor de Spanjaard ligt, nu servicekanon John Isner in de eerste ronde is uitgeschakeld, de weg naar de kwartfinales wagenwijd open. Andere favorieten voor de laatste acht uit zijn deel zijn Marin Cilic en Grigor Dimitrov. Federer kan in de achtste finale ‘big server’ Sam Querrey ontmoeten, die op de US Open nog de kwartfinale bereikte. Daarna wacht eventueel Juan-Martin Del Potro, van wie Federer tijdens de afgelopen US Open in de kwartfinale verloor.

2 – Live wedden

Behalve vooraf, is het ook mogelijk om tijdens de tenniswedstrijden van de Austrian Open te wedden. Het grote verschil met het standaard voorafgaand aan de wedstrijd wedden is dat er veel meer actie plaatsvindt bij het live wedden op tennis. De quoteringen wisselen bij wijze van spreken per minuut en je hebt als wedder veel meer mogelijkheden voor het afsluiten van bets.

Wedstrijdbeelden, via (on-)betaalde livestreams stellen je in staat om bijvoorbeeld te bepalen of een topspeler een opgelopen break nog kan repareren in de set. Vooral in het vrouwentennis zijn breaks schering en inslag. Een topspeelster krijgt een hogere quotering als ze een break tegen krijgt. Omdat een break, in tegenstelling tot het mannentennis, niet zoveel hoeft te betekenen kan het lucratief zijn om tijdens het live wedden op de Australian Open exact dit soort situaties aan te grijpen voor een inzet.

1 – Vrouwen/mannen

Veel variatie in finalisten bij de mannen is er dit decennium niet geweest bij de Australian Open. De ‘Big Four’ (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) en Wawrinka waren verantwoordelijk voor de zestien finaleplaatsen. Een herhaling van de finale van vorig jaar (Federer-Nadal) is een grote mogelijkheid. Grigor Dimitrov (in de helft van Nadal) en Novak Djokovic (vijf keer winnaar dit decennium) kunnen wellicht de verwachte finale voorkomen.

Bij de vrouwen is er meer variatie. Nu voormalige winnaressen Serena Williams en Angelique Kerber ontbreken, biedt dat perspectieven voor speelsters die tegen een Grand Slam-titel aanhikken. Te denken valt aan Johanna Konta (de afgelopen twee jaar halvefinalist en kwartfinalist in Australië), Simona Halep (nummer één van de wereld, maar nog nooit een Grand Slam gewonnen) en Karolina Pliskova (op hardcourt goed: finaliste US Open 2016 en vorig jaar kwartfinaliste in Australië). Angelique Kerber (winnares Australian Open 2016) lijkt weer terug in topvorm. Ze won voorafgaand aan de Australian Open 2018 het sterk bezette toernooi in Sydney.

Voor quoteringen van alle genoemde Australian Open-weddenschappen kun je terecht bij Toto.