18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor wedden op rugby

Dirk Maas

De rugbysport kent verschillende varianten, waaronder rugby league. Eén van de jaarlijkse hoogtepunten in rugby league is de Super League Grand Final. Die vindt dit jaar op zaterdag 13 oktober (19.00u. Nederlandse tijd) plaats op Old Trafford.

De bookmakers hebben een ruim aanbod wat betreft weddenschappen op de Super League Grand Final. Hieronder volgen 5 tips voor het wedden op rugby, de Super League Grand Final in het bijzonder.

1. Wedden op de outright winnaar

De finale van de Super League gaat tussen Wigan Warriors en Warrington Wolves. Wigan eindigde als 2e in de reguliere competitie en versloeg nummer 3 Castleford Tigers in de play-offs. Warrington Wolves werd 4e en klopte nummer 1 St. Helens.
In totaal doen er overigens twaalf teams mee aan de Super League: elf uit Engeland en één uit Frankrijk.

Wigan stond tussen 2013 en 2016 onafgebroken in de Super League Grand Final. In de helft van die finales zegevierde het. Warrington was daarin beide keren het slachtoffer. De Wolves verloren in 2012 ook de finale. De laatste keer dat de Warrington Wolves de Rugby League wonnen, dateert van 1955.

Wigan is bij de bookmakers de grote favoriet voor de winst. Bij Toto heeft het wedden op de Warriors als winnaar van de Grand Final een quotering van 1.47. Warrington Wolves heeft voor diezelfde weddenschap een quotering van 2.41. Andere bookmakers hanteren iets hogere quoteringen. Voorspellen dat Wigan de Grand Final wint, is gequoteerd op 1.52. Wedden op Warrington als winnaar heeft een quotering van 2.55.

2. Wedden op de ‘winning margin’

Dit decennium kende de helft van de Super League Grand Finals een winning margin van 12+, waaronder die tussen Wigan en Warrington in 2013 (30-16 voor Wigan).

In 2 van de 3 laatste ontmoetingen tussen Wigan en Warrington was er sprake van een 12+ winning margin. In juni 2018 versloeg Warrington Wolves met 23-0 Wigan Warriors. In september 2018 was Wigan met 26-6 te sterk voor Warrington.

Wedden dat Wigan met 13 punten of meer wint van Warrington is gequoteerd op 3.25. Voorspellen dat Wigan met 12 punten of minder wint, heeft een quotering van 2.60. Wedden op een winst van Warrington van 12 punten of minder is gequoteerd op 3.60. Voorspellen dat Warrington met 13 punten of meer wint van Wigan heeft een quotering van 8.50.

3. Handicap wedden

Bij handicap wedden geef je een team een virtuele voorsprong of achterstand. Deze manier van wedden is uitermate geschikt wanneer er sprake is van een groot krachtsverschil tussen twee teams.

Wigan geldt als favoriet om de Super League Grand Final te winnen. Wedden op Wigan Warriors wint de Grand Final met een handicap van -7.5 heeft een quotering van 1.91 bij Toto. Een herhaling van september 2018, toen Wigan met 26-6 van Warrington won, is voldoende om deze weddenschap te winnen aangezien Wigan met 26-14 wint in een dergelijke handicapweddenschap.

Warrington Wolves is de underdog bij de bookmakers. De Wolves leden in juli 2018 en juni 2017 twee nipte nederlagen tegen de Warriors, namelijk met 1 punt verschil. Voorspellen dat Warrington Wolves de wedstrijd tegen Wigan met handicap + 1.5 wint, heeft een quotering van 2.08.

4. Half time-wedden

Behalve het wedden op de winnaar van de Super League Grand Final is het ook mogelijk om te voorspellen wie de eerste helft of de tweede helft gaat winnen. Zowel in 2013 als in 2016 won Warrington de eerste helft om uiteindelijk toch nog de finale te verliezen van Wigan.

Wedden op Warrington wint de eerste helft heeft een quotering van 2.38 bij Toto. Voorspellen dat Wigan de eerste helft wint, is gequoteerd op 1.59. Een gelijke stand na één helft kwam in 2012 voor het laatst voor in de Super League Grand Final. Wedden op een X heeft een quotering van 10.00.

Het is eveneens mogelijk om te wedden op het winnen van beide helften. Voorspellen dat Wigan beide helften wint, is gequoteerd op 2.90. Wedden op Warrington wint beide helften heeft een quotering van 7.00.

Een andere mogelijkheid is het wedden op de ‘highest scoring half’. De tweede helft was dit decennium de highest scoring half in de Grand Final, zij het nipt (5x tegenover 4x in de 1e helft). Wedden op de 1e helft als ‘highest scoring half’ is gequoteerd op 2.10. Wedden op de 2 helft als highest scoring half heeft een quotering van 1.80.

5. Wedden op spelers die een try maken

Naast het wedden op teams bestaat er de mogelijkheid om een bet te plaatsen op spelers in de Super League Grand Final. Sommige online wedkantoren bieden weddenschappen aan welke spelers er in de Grand Final een try (de bal in één beweging neerdrukken in het gebied achter de palen van de tegenstander) gaan maken.

In de top 10 van ‘try scorers’ in de Super League 2018 staan 3 spelers van Warrington Wolves en 1 van Wigan Warriors. Tom Lineham namens Warrington en Liam Marshall namens Wigan staan in de top 9. Marshall ontbreekt echter wegens een blessure. Oliver Gildart en Tom Davies zijn andere spelers die hoog staan in de lijst van het maken van try’s. Dominic Manfredi, die na 2 jaar blessureleed terugkeerde op het rugbyveld, scoorde bij zijn rentree direct twee try’s. Dat betrof de wedstrijd tegen Warrington in september 2018.

Wedden op een try van Lineham in de Grand Final heeft een quotering van ongeveer 2.40. Voorspellen dat Gildart een try scoort in de Grand Final is gequoteerd op 2.20. Davies heeft voor diezelfde weddenschap dezelfde quotering. Warrington-speler Josh Charnley (evenals teamgenoot Stefan Ratchford op een gedeelde 10e plaats) heeft een quotering van 2.25 voor het scoren van een try. Ratchford is gequoteerd op 3.50 voor het maken van een try.

Eén bookmaker biedt een heuse ‘Super League Grand Final Special’ aan: ‘Dominic Manfredi, Tom Davies, Josh Charnley and Tom Lineham all to score a try’ heeft een quotering van ongeveer 41.00.