18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor wedden op Max Verstappen

Dirk Maas

Het nieuwe Formule 1-seizoen staat op het punt van beginnen. De verwachtingen rondom Max Verstappen zullen opnieuw hooggespannen zijn. Slaagt de Nederlander in 2018 in zijn streven om de jongste wereldkampioen ooit te worden? Het volgen van Formule 1 op zich is al enerverend, maar het wedden op de koningsklasse van de autosport maakt het nog zinderender. Hier volgen, na een introductie van het nieuwe F1-seizoen, 5 tips voor het wedden op Max Verstappen.

Formule 1-seizoen 2018

Ieder Formule 1-seizoen brengt veranderingen met zich mee. Dit jaar vormt daar geen uitzondering op. In de eerste plaats zijn er meer races ten opzichte van vorig seizoen: in 2017 waren dat er twintig, nu zijn dat er eenentwintig. De Grote Prijs van Frankrijk keert voor het eerst sinds 2008 weer terug op de kalender. De Franse GP is niet de enige race die een comeback maakt: na een jaar afwezigheid is de Hockenheimring weer het toneel van de Duitse Grand Prix. De GP van Maleisië, waar Max Verstappen vorig jaar zijn tweede Grand Prix-zege in zijn carrière boekte, is van het programma verdwenen.

In de tweede plaats zijn er qua chronologie een paar kleine aanpassingen gedaan. De Russische GP is verschoven: de afgelopen jaren vond deze plaats in april, dit jaar is dat in september. De Grote Prijs van Azerbeidzjan, die sinds 2016 deel uitmaakt van de Formule 1-kalender, is naar voren gehaald: van juni naar april. Tot slot zijn de Grand Prix’s van China en Bahrein omgewisseld. De Chinese is dit seizoen de derde GP van het jaar. Die plek was de voorbije jaren voorbehouden aan Bahrein. De GP in de oliestaat is nu, in plaats van China, de tweede Grand Prix van het jaar.

In de derde plaats, ten slotte, hebben er ook bij de teams een aantal wijzigingen plaatsgevonden. McLaren nam na een weinig gelukkig partnerschap van drie jaar afscheid van Honda als motorleverancier. Renault levert met ingang van dit seizoen de krachtbronnen. Toro Rosso bewandelt de omgekeerde weg: de Renault-motoren maken plaats voor die van Honda. De bezetting van de stoeltjes is grotendeels hetzelfde gebleven. Felipe Massa nam afscheid van de Formule 1. Sergey Sirotkin is bij Williams zijn opvolger. Sauber heeft huidige Formule 2-kampioen Charles Leclerc aangetrokken als vervanger van Pascal Wehrlein.

1) Wedden op Max Verstappen wereldkampioen

Sinds jaar en dag zijn er drie teams die de dienst uitmaken in de Formule 1, te weten Mercedes, Ferrari en Red Bull. Mercedes is het dominantst van die drie. De Duitse renstal had de afgelopen vier jaar de wereldkampioen in huis en behaalde evenzoveel keer de constructeurstitel. Van de laatste 79 verreden GP’s werden er 63 gewonnen door een Mercedes-coureur.

Ook dit jaar is een Mercedes-coureur, met name eerste rijder Lewis Hamilton, de grote favoriet om wereldkampioen te worden. Hamilton zelf houdt echter een slag om de arm en ziet in Verstappen zijn grootste rivaal. De Brit zei letterlijk: “Red Bull heeft in de potentie de beste wagen”. De wintertesten in Barcelona onderstreepten de bewering van Hamilton: Red Bull lijkt aan het begin van het seizoen zijn zaken veel beter op orde te hebben  in vergelijking met 2017.

De bookmakers schalen Max Verstappen hoog in, maar niet zo hoog als Hamilton en Sebastian Vettel. De Nederlander staat op nummer drie, met odds rond de 7.00. Verstappen beleefde in 2017 zijn beste periode in het najaar toen hij twee GP’s won en één keer tweede werd. Mercedes was in 2017 niet zo dominant als in de drie jaren daarvoor. Op de lange rechte stukken maakte de Duitse formatie het verschil, maar in circuits met vele bochten liep het niet haar behoren.

2) Wedden op Grand Prix-winst Max Verstappen

De laatste keer dat een Grand Prix-winnaar niet de overall van Mercedes, Ferrari of Red Bull droeg was in maart 2013. Kimi Raikkönen won destijds in dienst van Lotus. Van de 97 GP’s die daarna verreden werden won Mercedes er 66, Red Bull 21 en Ferrari 10. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit jaar deze hegemonie wordt doorbroken. Mercedes, Ferrari en Red Bull beschikken over het grootste budget en daarmee haast automatisch over het beste materiaal.

Red Bull-rijder Max Verstappen boekte in zijn nog prille Formule 1-loopbaan drie GP-zeges: in 2016 in Spanje en in 2017 in Maleisië en Mexico. Daarnaast ligt het circuit van Japan hem wel: hij werd er zowel in 2016 als in 2017 tweede. Grand Prix’s waarin hij eveneens uitblinkt, zijn races die in regenachtige omstandigheden worden afgewerkt. Wie herinnert zich niet zijn magistrale inhaalrace in de regen tijdens de Grand Prix van Brazilië 2016?

Het is daarom zaak voor aanvang van iedere GP de weerberichten in de gaten te houden. Logischerwijs zal er tijdens races die in de woestijn worden verreden weinig neerslag vallen. Op landen waarin er gedurende het hele jaar kans is op regen (denk bijvoorbeeld aan Canada, Oostenrijk en Groot-Brittannië) moet wel worden gelet.

Sommige bookmakers bieden de weddenschap aan dat Max Verstappen meer dan 2.5 races wint of juist minder dan 2.5 races. De quoteringen voor meer dan 2.5 races liggen rond de 1.50, de noteringen voor minder dan 2.5 races om en nabij de 2.50. Een enkele bookmaker heeft zelfs een ‘Red Bull Special‘ op zijn site staan. Die houdt in dat een inzet van één euro ongeveer zes euro oplevert als je denkt dat Red Bull, met meervoudig GP-winnaars Max Verstappen en Daniel Ricciardo, dit seizoen zeven of meer races wint.

3) Wedden op een podiumplaats Verstappen

Naast het plaatsen van een weddenschap op de winnaar van een GP is het tevens mogelijk te wedden op een podiumplaats van een bepaalde coureur. Vorig seizoen waren Mercedes, Ferrari en Red Bull goed voor 59 van de 60 mogelijke top drie-klasseringen. Alleen Lance Stroll van Williams voorkwam, dankzij zijn derde plaats bij de GP van Azerbeidzjan, dat alle podiumplaatsen in handen kwamen van de grote drie F1-teams.

Het voordeel ten opzichte van het wedden op de GP-winnaar is dat het voor het te winnen bedrag niet uitmaakt op welke positie de coureur eindigt, als hij maar in de top drie belandt. Max Verstappen heeft bij vrijwel iedere Grand Prix kansen op een podiumplaats aangezien hij bij een team uit de top drie rijdt.

4) Max verstappen valt uit

Bij een sport als Formule 1 hangt veel af van het materiaal. Technische mankementen gooien meer dan eens roet in het eten. Max Verstappen kan daarover meepraten. De Limburger haalde vorig seizoen in zeven van de twintig races de finish niet. Vier vroegtijdige eindes konden worden toegeschreven aan materiaalproblemen. De overige drie uitvalbeurten kwamen tot stand door botsingen met andere coureurs, vrijwel altijd in de eerste meters van de race.

Max Verstappen had daarmee de twijfelachtige eer om na Carlos Sainz de meeste uitvalbeurten te hebben. Vanuit chauvinistisch oogpunt is het misschien niet wenselijk, maar er kan ook gewed worden op de eerste uitvaller in een F1-race of, bij live wedden, op de eerstvolgende uitvaller. Zeker nu de wagens breder zijn geworden is het moeilijker geworden om in te halen waardoor de kans op aanvaringen is vergroot. Ook bij de start is het wringen en wurmen om een goede positie te verwerven. De bredere wagens laten niet veel ruimte toe waardoor de stukken er vaak letterlijk van afvliegen.

5) ‘Season match bets’: Verstappen eindigt boven Ricciardo

Een ongeschreven regel in de Formule 1 is dat je teamgenoot de eerste en belangrijkste concurrent is die je moet verslaan. Lukt dat, dan laat je zien dat je de eerste rijder van je team bent. Hoewel Daniel Ricciardo vorig jaar voor het eerst in zijn carrière werd verslagen door een teamgenoot in de onderlinge kwalificatiestrijd (13-7 voor Verstappen) eindigde de Australiër in de WK-eindstand toch voor de Nederlander.

Dat was niet wat de bookmakers vorig jaar hadden voorspeld. Die hadden verwacht dat Verstappen hoger zou eindigen dan Ricciardo. Dit seizoen bieden de bookmakers opnieuw een zogeheten ‘season match bet’ aan. Wederom is de verwachting dat Verstappen hoger eindigt dan Ricciardo. Degene die inzet op winst van Verstappen in de concurrentiestrijd met zijn teamgenoot krijgt rond de 1.50 terug bij een inzet van één euro. Wie meer vertrouwen heeft in Ricciardo ziet zichzelf beloond met een hoger bedrag: een inzet van één euro op de Australiër levert rond de 2.50 op bij een succesvolle weddenschap.