18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor wedden op kwalificatiewedstrijden – Champions & Europa League

Maurice Krabbendam

We zitten weer in de tijd van het jaar waarin clubs door heel Europa via kwalificatiewedstrijden proberen door te dringen tot de hoofdtoernooien van de Champions League en Europa League. Het is een speciaal soort wedstrijden, waar vaak veel druk op staat, en waar voor wedders enorm veel mogelijkheden liggen. In dit artikel geven we vijf tips voor het wedden op deze kwalificatiewedstrijden voor de Champions & Europa League.

1. Let op: enkele duels!

Kwalificatiewedstrijden in de Europese clubtoernooien zien er dit jaar iets anders uit. Een hele belangrijke factor om voor het wedden rekening mee te houden, is dat de meeste rondes in één enkel duel worden beslist, dus zonder return. Dat zagen we bijvoorbeeld al terug bij AZ. Het kwam in de tweede kwalificatie voor de Champions League laat op 1-1 tegen Viktoria Pilzen, en versloeg de Tsjechen vervolgens in de verlenging.

Het feit dat AZ thuis mocht spelen was – ondanks het ontbreken van publiek – in verband met het reizen voor de tegenstander wel een voordeel. En dat gaf in de verlenging misschien wel de doorslag. In een normale situatie was AZ bovendien met een uitdoelpunt tegen naar Tsjechië afgereisd. Kortom: de nieuwe situatie pakte voor de Alkmaarders helemaal niet verkeerd uit, en dat kan voor meer clubs gelden.

Houd dus zeker rekening met dit aangepaste format naar een enkel duel in kwalificatiewedstrijden voor de Champions en Europa League in het seizoen 2020/21. Let wel op: de play-offs voor de Champions League gaan wel gewoon over twee duels, dus uit en thuis.

2. Winnaar wedstrijd of To Qualify?

Standaard is de 1×2-weddenschap om te wedden op de uitslag van een wedstrijd. Dit kan bij kwalificatieduels in de Champions en Europa League natuurlijk ook. Maar een interessante extra optie om te wedden is To Qualify.

Bij To Qualify voorspel je of een team doorgaat, niet of het binnen de negentig minuten de zaak beslist. Mocht het uitdraaien op verlenging en/of penalty’s, dan win je met deze weddenschap ook. Echter, als je op de winnaar wedt via een reguliere 1×2-weddenschap, dan verlies je de bet als het uitdraait op verlengen. Uiteraard kun je wel de 1×2-weddenschap op het gelijkspel winnen.

Tip: vergelijk altijd de quoteringen van 1×2 vs To Qualify, en ga na welke bet het beste past bij het scenario dat jij verwacht. Realiseer je ook dat de kans best groot is op een gelijkspel en een beslissing via verlenging of pingels. Eén misstap of late goal tegen betekent namelijk het einde van je Europese seizoen, en dus zullen genoeg clubs voorzichtig te werk willen gaan.

De al gespeelde kwalificatiewedstrijden in het seizoen 2020/21 laten ook zien dat To Qualify echt geen gekke gedachte is in plaats van 1×2. In de tweede ronde van de Europa League-kwalificatie, werden 11 wedstrijden – oftewel 25% van alle duels – pas beslist na verlenging. Voor die duels was een bet op To Qualify (of wedden op het gelijkspel) dus de beste optie geweest.

3. Verdiep je in de onbekende teams

Het mooie en ook wel charmante aan de vroege kwalificatieduels in de Europese clubtoernooien, is dat er teams meedoen waar je normaal gesproken niet veel van hoort. Elk jaar zijn er wel een paar verrassingen tussen deze ploegen. Omdat de quoteringen erg hoog kunnen zijn op zulke underdogs, kan het zeker lonen om eens goed research te doen naar een onbekend team, voordat je een weddenschap aangaat. Vaak zijn er wel artikelen te vinden bij een lokale website, waar Google Translate eventueel je vriend is voor de vertaling.

Realiseer je ook dat het voor de bookmaker bepaald niet makkelijk is om het krachtsverschil te meten tussen pakweg een team uit Kosovo en Roemenië, of Noord-Ierland tegen Wit-Rusland. Als jij net ontdekt waar dat nieuwe toptalent speelt, of welk team in de voorbereiding verrassend won van een toptegenstander, kun je zeer interessante weddenschappen en quoteringen ontdekken.

4. Overweeg een systeemweddenschap

Op een avondje vol Champions League of Europa League-kwalificatieduels, zijn er talloze wedstrijden om uit te kiezen. Het kan dan interessant zijn om te gaan voor een systeemweddenschap. Hierbij maak je verschillende combinatieweddenschappen over alle duels die je uitkiest. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, zoals een Trixie of Yankee, kun je zelfs nog geld verdienen wanneer één van je voorspellingen niet klopt. En daarbij heb je ook meer kans om een grote winst te pakken dan bij een enkele weddenschap.

Een handig hulpmiddel bij het afsluiten van systeemweddenschappen, is onze eigen systeemweddenschappen-calculator. Hierop vul je precies jouw gekozen bets in en plaats je ze in een systeem naar keuze. Zo kun je van tevoren al zien wat de mogelijke uitkomsten zijn, en op basis hiervan jouw systeemweddenschap verder perfectioneren.

5. Gebruik deze wedstrijden voor het hoofdtoernooi

Tot slot is het slim om alvast wat verder te kijken dan de kwalificatiewedstrijden voor de Europa League en Champions League. Een aantal van de teams die nu vechten voor hun kans, zullen het daadwerkelijk tot het hoofdtoernooi schoppen. En omdat ze via de kwalificaties zijn ingestroomd en in groepen komen bij geplaatste teams, zullen ze vaak tot underdogs worden gebombardeerd.

En dit is waar jij met je weddenschappen op de kwalificatieduels, en natuurlijk het mee- of terugkijken van de wedstrijden, een groot voordeel kan pakken. In deze vroege fase kun je verrassend sterke clubs ontdekken. Teams die, ondanks hun underdogpositie bij de bookmakers, best wel eens ver in het toernooi zouden kunnen komen. Wedden op zo’n team om de groepsfase te overleven, kan doorgaans tegen erg hoge quoteringen. Spot jij op tijd de verrassingen van dit jaar, dan kun je dus flinke bedragen winnen.