18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor wedden op de International Champions Cup 2018

Dirk Maas

Wat in 2009 begon als de World Football Challenge met slechts vier deelnemende clubs is bijna tien jaar later uitgegroeid tot een prestigieus en lucratief vriendschappelijk voetbaltoernooi, genaamd International Champions Cup. Er doen in 2018 achttien Europese topclubs mee die tussen 21 juli tot en met 11 augustus meerdere duels in verschillende steden in Europa, Azië en de Verenigde Staten spelen.

Behalve de toeschouwers die in groten getale op de duels in de International Champions Cup afkomen, hebben ook de bookmakers hun oog laten vallen op dit toernooi. De volgende vijf tips met betrekking tot wedden, voorspellingen en quoteringen op de International Champions Cup komen aan bod.

1. Gigantische reisafstanden zijn afmattend voor de spelers

Aan een gelijkspel wordt niet gedaan bij de International Champions Cup. Er moet een winnaar komen, hetzij na 90 of 120 minuten hetzij na strafschoppen. Een overwinning na 90 of 120 minuten is goed voor drie punten, winst na penalty’s levert 2 punten op. Het team dat na strafschoppen verliest, blijft niet met lege handen achter: dat krijgt één punt.

Bij een gelijke stand in punten wordt er eerst gekeken naar onderling resultaat. Mocht dat onbeslist zijn, dan gelden in volgorde van belangrijkheid de volgende criteria: doelsaldo, doelpunten voor, doelpunten tegen, resultaat tegen gezamenlijke club, aantal rode kaarten, aantal gele kaarten en tot slot het aantal overtredingen. In het uiterste geval wordt er getost om een winnaar te bepalen.

De achttien teams spelen elk maximaal drie duels. Zoals eerder vermeld worden de duels op verschillende locaties, in verschillende werelddelen, afgewerkt. Zo spelen Arsenal, Atlético Madrid en Paris Saint-Germain allemaal tegen elkaar in Singapore. De ploeg met de meeste punten in die wedstrijden wint de International Champions Cup. Meer specifiek mag de winnende ploeg de titel ‘2018 ICC Singapore Champions’ dragen.

Andere teams spelen louter duels in de Verenigde Staten of in Europa en strijden respectievelijk om de titel ‘2018 ICC Champions United States’ en ‘2018 ICC Europe Champions’. Alsof het spelen van duels in korte tijd niet vermoeiend genoeg is, zorgt de reistijd voor extra belasting. Op die manier wordt er al vroeg in het seizoen roofbouw gepleegd op de spelers. Clubs die in eerdere ICC’s vele verplaatsingen moeten afleggen ondervonden hinder daarvan. Bayern München leed vorig jaar bijvoorbeeld een zware 0-4 nederlaag omdat het drie dagen na een duel in Shanghai een wedstrijd moest spelen in het ongeveer 1500 kilometer verderop gelegen Shenzhen.

De voorspelling dat clubs die grote afstanden binnen een aantal dagen moeten afleggen daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen ligt voor de hand. Zo speelt Tottenham op 28 juli en 31 juli een duel. De eerste wedstrijd vindt plaats in Pasadena. Het tweede duel wordt drie dagen later in Minneapolis gespeeld. Tussen beide plaatsen ligt een afstand van 3188 kilometer. Wedden op winst van AC Milan, dat zes dagen rust tussen zijn eerste en twee duel heeft, is een optie die aan te raden is. Arsenal legt een nog veel grotere afstand af tussen zijn duels van 28 en 31 juli. Van het Singaporese Kallang naar Dublin bedraagt de afstand 11199 kilometer. Chelsea, tegenstander in Dublin, hoeft in diezelfde periode slechts van Nice naar Ierland te reizen. Wedden op winst van Chelsea is derhalve een logische optie.

2. Niet de sterkst mogelijke opstellingen

De WK 2018-finale is nog geen week oud of de International Champions Cup staat al voor de deur. De meeste topspelers wordt rust gegund waardoor diverse topteams niet met hun sterkst mogelijke opstellingen aan de start staan.

Zo ontbreken bij Bayern München James Rodriguez, Corentin Tolisso en Thomas Müller. Paris Saint-Germain moet het zonder Kylian Mbappé, Neymar en Thomas Meunier stellen. Beide teams treffen elkaar op 21 juli in het Wörthersee Stadion in Klagenfurt.

Bayern heeft een niet zo goed ‘track record’ in de ICC. Bij de deelnames in 2016 en 2017 was er slechts één zege in de totaal zes duels. PSG werd in 2016 de soevereine winnaar met negen punten uit drie duels en een doelsaldo van tien voor en twee tegen. De Franse landskampioen beschikt over spelers die geen last hebben van WK-beslommeringen, denk aan Marco Verratti en Dani Alves. Hetzelfde geldt voor Bayern dat Arjen Robben, David Alaba en Arturo Vidal heeft opgenomen in de selectie.

Voorspellen wie er wint, lijkt niet eenvoudig gezien de evenwichtige krachtsverhoudingen. De weddenschap van de dubbele kans is een mogelijkheid bij dit duel. Wedden op winst Bayern of gelijkspel staat gequoteerd op ongeveer 1.53, terwijl de weddenschap ‘PSG wint of een gelijkspel’ een quotering van rond de 2.35 heeft.

3. Teams die fris aan de start verschijnen

De International Champions Cup kent verschillende winnaars, daarom is het niet mogelijk om op één eindwinnaar, een zogeheten outright winnaar, te wedden. Vandaar dat bookmakers die mogelijkheid niet aanbieden.

Het draait daarom om het wedden op individuele wedstrijden. Belangrijk is om in de gaten te houden welke teams favoriet zijn om hun drie duels te winnen. Teams met weinig WK-gangers in de gelederen, maar die wel de status van topspeler hebben, komen in aanmerking voor de favorietenrol.

Manchester City en Tottenham Hotspur komen daarvoor waarschijnlijk niet in aanmerking. City neemt geen van zijn zestien WK-gangers mee naar de VS en bij de Spurs ontbreken negen spelers die in de halve finale van het WK uitkwamen.

Een team dat wel als een goede kanshebber gezien kan worden is Inter. Inter heeft het voordeel dat het niet onmiddellijk hoeft te beginnen. Inter speelt op 28 juli zijn eerste duel, een week na de start van de ICC.

Ofschoon Ivan Perisic en Marcelo Brozovic er niet bij zijn vanwege het spelen van de WK-finale, heeft de Italiaanse club verder weinig WK-gangers in de gelederen, namelijk vier (inclusief de twee Kroaten). Voeg daarbij dat Mauro Icardi en Radja Nainggolan zeer gemotiveerd zijn omdat ze niet geselecteerd werden voor het WK, dan is het aannemelijk te voorspellen dat Inter sterk voor de dag komt in de ICC.

Arsenal is een mogelijke andere wedoptie. De Engelse ploeg vaardigde zeven spelers af. Geen enkele van hen speelde de kwartfinale of in een verder stadium. Een kleine drie weken hersteltijd zou voldoende moeten zijn. Bovendien heeft Arsenal met Pierre-Emerick Aubameyang en Alexandre Lacazette twee spitsen van formaat tot zijn beschikking die geen WK-duels in de benen hebben. Wedden op winst van Arsenal tegen Atlético Madrid, dat onder meer Antoine Griezmann mist, heeft een quotering van ongeveer 2.80.

4. Wedden op meer dan 2.5 goals

Bij de laatste twee edities van de International Champions Cup vielen er gemiddeld meer dan drie goals per match. In 2016 lag het gemiddelde op 3.35, een jaar later werd dat gemiddelde met 3.26 goals per duel bijna geëvenaard.

Omdat het niet gebruikelijke puntensysteem de teams veel mogelijkheden biedt, zullen clubs waarschijnlijk niet behoedzaam te werk gaan. Teams geven elkaar waarschijnlijk de ruimte waardoor er veel goals vallen. Omdat het oefenduels betreft, is de voorspelling te billijken dat coaches willen experimenteren om inzicht te krijgen in het ideale spelsysteem. Het resultaat is in dit soort duels van ondergeschikt belang.

Wedden op meer dan 2.5 goals bij Bayern-PSG heeft een quotering van ongeveer 1.45. Diezelfde weddenschap bij Liverpool – Borussia Dortmund is eveneens gequoteerd op ongeveer 1.45.

5. Wedden op beide teams scoren

Tijdens de afgelopen twee edities van de International Champions Cup is het in geen enkel duel voorgekomen dat een wedstrijd doelpuntloos eindigde. Dat slechts één van de twee teams scoorde, kwam in 14 van de in totaal 41 duels voor. Dat houdt in dat in tweederde van de duels beide teams scoren.

Een dergelijk percentage kan een indicatie zijn voor de editie van 2018. De voorspelling dat in het merendeel van de ICC-duels beide teams scoren is statistisch gezien heel goed mogelijk. Wedden op ‘beide teams scoren’ bij Liverpool – Borussia Dortmund heeft een quotering van ongeveer 1.40. Wedden op ‘beide teams scoren’ bij Bayern – PSG heeft een quotering van 1.53.