18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 aanbevolen weddenschappen voor de beginnende voetbalwedder

Joris Velthausz

Ben je net begonnen met sportwedden, of wil je binnenkort een begin maken? In dit artikel vind je 5 aanbevolen weddenschappen voor de beginnende voetbalwedder.

Waar kan je als beginner het beste op inzetten, hoe werken die weddenschappen en wat maakt ze weddenschappen nu juist zo geschikt voor beginners? Dat zijn vragen die nieuwe wedders vaak hebben, en waar we in dit artikel op ingaan.

5: Welk team gaat er winnen? (1×2)

Wanneer je gaat beginnen met wedden, is het wellicht handig om rustig te starten en eerst voor de simpelere weddenschappen te gaan. De standaard weddenschap per wedstrijd is dan ook inzetten op welk team er gaat winnen. Bij deze weddenschap kun je kiezen welk team de wedstrijd gaat winnen of dat de wedstrijd in een gelijkspel eindigt. De quoteringen worden door de bookmaker voorafgaand aan de wedstrijd ingesteld, maar je kunt met live wedden ook tijdens het duel inzetten.

Deze weddenschap wordt ook wel de 1×2-weddenschap genoemd, verwijzend naar een inzet op het thuisspelende team (1), het uitspelende team (2) of het gelijkspel (x).

De favoriet van de wedstrijd heeft altijd een lagere quote dan de underdog. Hieraan is ook een hogere winstkans verbonden. Het is dus in de regel minder risicovol om op de favoriet in te zetten, al levert dit ook minder op. Aan jou de taak om te bepalen waar je uiteindelijk op gaat wedden, en dat doe je door de sport goed te volgen en bijvoorbeeld onze samenvattingen op de site te lezen. Die zijn opgedeeld per competitie. Zo lees je hier bijvoorbeeld de laatste Premier League previews.

4: Beide teams scoren

Er kunnen natuurlijk altijd wedstrijden tussen zitten waarbij het erg lastig is om de winnaar te voorspellen. Gelukkig zijn er nog vele andere opties bij de wedkantoren. Zo kun je bijvoorbeeld ook inzetten op de weddenschap ‘beide teams scoren’ en hierbij vul je dan ‘Ja’ of ‘Nee’ in. De weddenschap is in principe zo simpel als dat het klinkt. Scoren beide teams en heb je ‘Ja’ ingevuld: dan win je.

Qua quoteringen is beide teams scoren een stabiele weddenschap. Deze optie heeft vaak een quote variërend van 1.50 tot 2.10. Dit is meestal dus niet extreem hoog of laag. Dat stabiele element is voor een beginnende wedder vaak wel prettig.
Een ander groot voordeel voor de beginnende wedder is dat deze weddenschap heel simpel te begrijpen is. Een extra voordeel voor de variant beide teams scoren – Ja is dat deze al heel snel gewonnen kan zijn. Staat het na tien minuten spelen 1-1, dan kun jij rustig achterover leunen voor het restant van de wedstrijd!

3: Handicap resultaat

De handicap resultaat is een klassieker onder het wedden. Eigenlijk kies je ervoor dat een team begint met een ‘handicap’. Deze club begint de wedstrijd dan met een voor of achterstand. De handicap -1 of -2 is vooral handig om in te zetten als een team dominant voetbal speelt. Zo hebben Ajax en Manchester City dit seizoen momenten gekend waarin de ploegen vaak drie of meer doelpunten wisten te scoren.

Op het moment dat een team zo in vorm is dat je er vertrouwen in hebt dat de wedstrijd in een grote scoren kan eindigen ga je voor de handicap. De ploeg begint namelijk met een virtuele 1-0 of 2-0 achterstand aan de wedstrijd. De club moet op dat moment dus eerst de achterstand wegwerken om toch te winnen, en dat kan door een zege met meerdere doelpunten verschil. Dat is wat je voorspelt.

Soms is een team met afstand de favoriet van de wedstrijd, waardoor de quotering voor een overwinning van dit team niet hoog is. Op dat moment is handicap een goede optie.

2: Aantal doelpunten Over/Under

Naast de handicap is er nog een optie om op iets omtrent doelpunten in te zetten. Aantal doelpunten Over/Under is namelijk ook een optie om op te wedden. Bij deze weddenschap voorspel je of er in de wedstrijd meer of minder doelpunten worden gescoord dan het getal dat je kiest. Er kan worden ingezet op Over/Under 0.5 tot 5.5 en alles wat daar tussen zit.

Simpel gezegd: zet je in op aantal doelpunten meer dan 2.5, dan moeten er drie of meer doelpunten worden gemaakt in de wedstrijd. Om hierbij een goede keuze te maken is het handig om goed onderzoek te doen naar beide teams. Barcelona scoort van oudsher bijvoorbeeld regelmatig veel doelpunten in een gewonnen wedstrijd. Atlético Madrid daarentegen wint vaak met weinig doelpunten verschil. Uiteraard speelt ook de huidige vorm een belangrijke rol.

In onze voorbeschouwingen op de Primera División blikken we regelmatig vooruit op wedstrijden van deze en andere teams in Spanje, zodat je goed voorbereid kunt wedden.

1: Doelpuntenmaker & Player Specials

De laatste aanbevolen weddenschap voor de beginnende wedder gaat over inzetten op bepaalde spelers. Je kunt namelijk ook wedden op welke speler gaat uitblinken door middel van een doelpunt. Bij de weddenschap ‘Doelpuntenmaker’ kies je een speler uit waarvan jij denkt dat hij gaat scoren. Elke speler heeft een persoonlijke quotering gebaseerd op hoe groot de kans is dat hij gaat scoren. Zo is de quote bij de spitsen lager dan bij de andere spelers van het team. Het is namelijk zo dat de spits doorgaans het vaakst het net weet te vinden.

Naast het wedden op de doelpuntenmaker heb je bij sommige wedstrijden ook nog player specials. Inzetten op ‘player specials’ heeft een hoger risico, maar een hoog potentieel rendement. Voorbeelden van deze specials zijn: ‘speler scoort buiten de zestien meter’, ‘speler scoort met een kopgoal’ of ‘speler scoort twee of meer keer’. Omdat de kans dat dit uitkomt vaak niet hoog is, zijn de quoteringen bij player specials vaak 10.00 of meer.

Onze tip voor player specials: ga hiervoor als je echt een goede onderbouwing hebt voor een weddenschap. Voor ‘speler scoort met een kopgoal’ zijn mogelijke argumenten om in te zetten bijvoorbeeld: de spits is kopsterk en in vorm, de centrale verdedigers zijn klein en/of de backs van het verdedigende team zijn langzamer dan de vleugelspelers van het aanvallende team, waardoor er veel voorzetten kunnen komen.

Denk je er op deze manier op een analytische manier vooraf over na, dan zijn de player specials ook voor beginnende spelers een interessante en vooral ook hele leuke weddenschap.