18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tijdloze tips & statistieken voor wedden op de Klassieker Feyenoord – Ajax

Maurice Krabbendam

De Klassieker zit er weer aan te komen, de Nederlandse kraker tussen Feyenoord en Ajax. Ieder jaar zijn de omstandigheden weer anders, beide clubs hebben veel hoogte- en dieptepunten beleefd in wedstrijden tegen elkaar. Toch is de Klassieker inmiddels al zo vaak gespeeld, dat je op basis van statistieken algemene ‘wijsheden’ kunt verzamelen die op deze bijzondere wedstrijd van toepassing zijn.

Kortom: 5 tijdloze tips die je helpen bij het wedden op de Klassieker Feyenoord – Ajax.

5. Ajax wint (veel) vaker

Dit mag dan misschien een wedstrijd tussen twee topteams in Nederland zijn: er zit een duidelijk verschil tussen het aantal winstpartijen van beide clubs.

De teams stonden al 182 keer tegenover elkaar. Ajax won 81 keer, terwijl Feyenoord maar 57 zeges boekte. Omgerekend naar percentages betekent dit dat Ajax in 44,5% van de gevallen wint, en Feyenoord in 31,3% van de ontmoetingen aan het langste eind trok.
Kijken we naar moderne tijden, bijvoorbeeld alle wedstrijden sinds 1997, dan is het voordeel voor Ajax nog veel groter. Van de 54 wedstrijden wonnen de Amsterdammers er dertig, oftewel 55,5%. Feyenoord won sindsdien maar zeven keer, oftewel in 13% van de gevallen. Dat komt neer op één Feyenoordzege per zeven á acht ontmoetingen.

Conclusie: Voor het 1X2-wedden verdient Ajax altijd wat meer aandacht, ook al is Feyenoord toevallig goed in vorm.

4. Ajax ook de baas in Rotterdam

Feyenoordfans zullen het niet leuk vinden om te horen, maar Ajax is de afgelopen twintig jaar de baas geweest in Rotterdam. Kijken we wederom naar de duels die sinds 1997 werden gespeeld, dan won Ajax twaalf van de 27 ontmoetingen in De Kuip (44,5%). Feyenoord won maar vijf keer in het eigen stadion (18,5%). Met andere woorden: Ajax wint ruim twee keer zo vaak als Feyenoord in De Kuip.

Ook in Amsterdam heeft Ajax heeft voordeel: achttien zeges in 27 duels voor de thuisploeg (66,7%), tegenover slechts twee driepunters van Feyenoord (7,4%).

De tip die hier uit te halen is: overschat het thuisvoordeel van Feyenoord niet! De Kuip wordt vaak gezien als moeilijk te nemen vesting, maar Ajax heeft in recente jaren bewezen hier beter te presteren dan de thuisploeg. Toch zullen de Amsterdammers nog altijd redelijk hoge quoteringen krijgen, en dat kan de wedder voordeel opleveren.

Extra tip: bekijk hier wie er geblesseerd/geschorst zijn tijdens de eerstvolgende Klassieker.

3. Reken niet op doelpuntenfestijn

Als we nog verder inzoomen, op de laatste tien duels, dan luidt een andere conclusie dat de Klassieker meestal niet veel doelpunten oplevert.

In negen van de laatste tien ontmoetingen werd er niet vaker dan drie keer gescoord. Vijf van die duels leverden niet meer dan twee doelpunten op. Er was twee keer een duel dat in 1-0 eindigde en één ontmoeting eindigde in een 0-0 gelijkspel. Je kunt dus stellen dat er tegenwoordig nauwelijks nog sprake van is dat één van de twee teams over het andere heen walst. De Under-weddenschappen zijn daarom altijd het overwegen waard in de Klassieker.

2. Rode kaart is positief voor Ajax

Het wordt doorgaans als een voordeel gezien wanneer de tegenstander rood krijgt, maar voor Feyenoord geld dat in de Klassieker niet bepaald. Een analyse van alle onderlinge duels sinds het jaar 2000, laat zien dat het Ajax weinig deert wanneer er een eigen speler van het veld wordt gestuurd.

In de periode sinds de eeuwwisseling werd er vijfmaal een Ajacied met rood naar de kleedkamer gestuurd. In drie van die vijf gevallen won Ajax alsnog. In de andere twee gevallen speelde Ajax nog gelijk. Het belangrijkste feit om hieruit te halen: als Ajax rood krijgt, weet Feyenoord daar niet van te profiteren. Een interessant gegeven voor tijdens het live wedden. Mocht Ajax met een man minder komen te staan, dan betekent dit niet perse dat een inzet op Feyenoord verstandig is.

Omgedraaid worden de Rotterdammers juist wel geraakt door rode kaarten van de eigen ploeg. Het is ook vijf keer voorgekomen dat een Feyenoorder sinds 2000 rood kreeg in de Klassieker. Overigens vielen twee van die rode kaarten in één duel. Babović en Van Dijk moesten er in november 2009 af met rood in een duel dat Ajax met 5-1 won.
Er waren dus vier wedstrijden waarin Feyenoord met een man minder kwam te staan. Van die vier duels verloren de Rotterdammers er drie, terwijl er één keer een punt uit het vuur werd gesleept. Feyenoord slaagde er dus nooit in om nog te winnen nadat er een speler naar de kant werd gestuurd. Ook dat is bruikbare informatie voor tijdens het live wedden.

Check de quoteringen voor de eerstvolgende Klassieker bij Toto.

1. Nog actieve doelpuntenmakers: Huntelaar bovenaan

Op wie kun je het beste inzetten als doelpuntenmaker in de Klassieker? Van de spelers die nu nog (of weer) actief zijn bij beide clubs, is Klaas-Jan Huntelaar degene met de meeste doelpunten in de Klassieker. In zijn eerste periode bij Ajax maakte de spits er zeven tegen Feyenoord. Huntelaar wordt op de voet gevolgd door een andere speler weer terugkeerde in Amsterdam: Siem de Jong. Hij maakte er in het verleden zes namens Ajax in de Klassieker.
Huntelaar en de Jong zijn ook de enige twee nog actieve spelers die meerdere keren in één Klassieker hebben gescoord. Sterker nog: ze scoorden allebei al twee keer twee doelpunten in een wedstrijd tegen Feyenoord.

De nog actieve Feyenoorder met de meeste Klassieker-doelpunten is Jean-Paul Boëtius. De vleugelspeler, die ook na een buitenlands avontuur op het oude nest terugkeerde, volgt met twee treffers echter op gepaste afstand.

Ajax heeft verder vijf spelers die eerder al één doelpunt maakten tegen Feyenoord: Schöne, Neres, Dolberg, Younes en Veltman. Laatstgenoemde is de enige die ook al eens de bal in het eigen doel werkte tegen Feyenoord…
Aan de zijde van de Rotterdammers wisten Kramer, Toornstra en Van Beek al eens te scoren in de Klassieker.