18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 sporten om op te wedden tijdens de winterstop

Maurice Krabbendam

De Eredivisie heeft ieder jaar een winterstop. Vlak voor Kerst worden de laatste wedstrijden gespeeld, en dan ligt de competitie stil tot aan eind januari. Dit betekent dat je – behalve dan een inzet op de seizoenswinnaar – geen mogelijkheden hebt om op de Eredivisie in te zetten. Er zijn echter genoeg alternatieve sporten en competities om op te wedden. In dit artikel geven we een overzicht van vijf andere sporten om op in te zetten tijdens de winterstop.

Winterstop Eredivisie 2017/2018

Wanneer ligt de Eredivisie in het seizoen 2017/18 eigenlijk stil? Op zondag 24 december worden de laatste wedstrijden van 2017 in de Eredivisie gespeeld. De allerlaatste competitiewedstrijd in Nederland waarop je in 2017 kunt inzetten is Feyenoord – Roda JC, die op 24 december om 16.45 op het programma staat.

De Nederlandse competitie gaat weer verder op vrijdag 19 januari 2018. Dat is het derde weekend van januari. De eerste wedstrijd die dan wordt gespeeld gaat tussen FC Utrecht en AZ, op vrijdag om 20.00 uur. Op zondag 21 januari is er gelijk een mooi duel: dan staat om 14.30 de Klassieker Ajax – Feyenoord op het programma.

1. Voetbal: buitenlandse competities

De eerste andere sport om tijdens de winterstop op te wedden, is helemaal geen andere sport. Het voetbal gaat buiten Nederland in een aantal topcompetities namelijk gewoon door.

In de Premier League worden in deze periode juist extra wedstrijden gespeeld, met niet alleen duels in het weekend, maar ook midweeks, op tweede kerstdag – de traditionele Boxing Day-wedstrijden – en nieuwjaarsdag.
Er staat in het seizoen 2017/2018 een ‘reguliere’ Premier League-speelronde op het programma op vrijdag 22 en zaterdag 23 december. Op vrijdag spelen Arsenal en Liverpool tegen elkaar. Anders dan normaal is dat vervolgens alle andere wedstrijden op zaterdag de 23ste worden gespeeld. Dit heeft een reden, want op 26 december, tweede kerstdag dus, en op 27 en 28 december wordt er wederom een volledige speelronde afgewerkt. De spelers krijgen nauwelijks rust, want van 30 december t/m 3 januari worden er elke dag duels gespeeld. Het gaat hier om nog eens een dubbel programma.

In deze hele periode spelen sommige Engelse clubs in zeven dagen tijd maar liefst vier (!) wedstrijden. Voor wedders zijn er in ruim een week tijd niet minder dan 76 Premier League-duels om op in te zetten.
Na de laatste wedstrijd op 3 januari – de kraker Arsenal – Chelsea om 20.45 – krijgen de clubs overigens wel eventjes anderhalve week vrijaf. De Premier League gaat dan weer verder op zaterdag 13 januari 2018.

De andere grote, buitenlandse competities kennen wel een winterstop, maar die zijn ofwel korter ofwel op een ander moment dan in de Eredivisie. Daardoor zijn er alsnog doorlopend duels om op te wedden.
In het seizoen 2017/18 ligt in Spanje de Primera División stil van zondag 24 december tot zondag 7 januari, een periode van twee weken. De Bundesliga-winterstop is even lang als die in de Eredivisie, maar begint en eindigt een week eerder. Daar kun je voor het laatst op inzetten op zondag 17 december 2017, maar vanaf vrijdag 12 januari zijn er weer wedstrijden. In de Italiaanse Serie A wordt er niet gevoetbald tussen zondag 7 en zondag 21 januari. Er wordt daar ook niet op feestdagen gespeeld, maar tot en met de eerste week van januari zijn daaromheen wel de nodige duels.

2. Darts

De winterstop biedt ook voldoende mogelijkheden om eens op andere sporten in te zetten. Een goed alternatief is darts. Dit is meteen ook de mooiste wedgelegenheid van het jaar voor deze sport, want halverwege december begint het WK, het meest prestigieuze toernooi op de dartskalender. De finale van dit toernooi wordt traditioneel op 1 januari gespeeld, waarmee het dan ook gelijk gaat om de WK-titel voor het jaar dat op die dag begint. Het WK 2018 begint op 14 december 2017.

Aan het WK doen 72 spelers mee. Zestien van hen spelen een voorronde, en de 64 die overblijven komen via een knock-outsysteem tegen elkaar uit in de eerste ronde. Iedere ronde valt zo de helft van de spelers af, en zo wordt toegewerkt naar de finale. In totaal worden er in twee weken tijd maar liefst 135 wedstrijden gespeeld, die telkens in de middag en avond op het programma staan. Daarnaast zijn er ook toernooiweddenschappen om op in te zetten. Klik hier voor extra informatie over wedden op het WK Darts.

Er zijn dus meer dan voldoende wedmogelijkheden. RTL 7 zendt in Nederland de wedstrijden live of via samenvatting uit, waardoor je ook goed op de hoogte kunt blijven.

3. Schaatsen

Een andere alternatieve wedoptie tijdens de winterstop is de schaatssport. Die is deze winter extra interessant om te volgen, want in februari 2018 staat het schaatstoernooi van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang op het programma. Voor die tijd zijn er echter ook een aantal inzetmogelijkheden.

Precies als de winterstop in de Eredivisie begint, staat meteen het Olympisch kwalificatie-toernooi (OKT) van Nederland op het programma. Dit wordt van 26 december t/m 30 december verreden in het Thialf-stadion in Heerenveen.
In een Olympisch seizoen is dit OKT voor de Nederlandse schaatsers het belangrijkste toernooi, op de Spelen zelf na dan. Hier kunnen de tickets voor de Spelen worden verdiend. Aangezien de OS maar één keer in de vier jaar langskomen, staat het OKT bij de schaatsters met rood omcirkeld in de agenda. Alle afstanden staan op het programma, en de gehele Nederlandse top komt in actie.

In januari zijn er vervolgens nog een aantal andere toernooien die wedmogelijkheden bieden: het EK afstanden in het Russische Kolomna (5-7 januari), de World Cup in het Duitse Erfurt (19-21 januari) en het NK Allround/NK Sprint in Heerenveen (27-28 januari). Het Olympisch schaatstoernooi van Pyeongchang staat gepland voor 10 t/m 24 februari.

4. NHL

Je zou nog een winterse sport kunnen overwegen voor je weddenschappen tijdens de winterstop. In een andere sport op de schaats, het ijshockey van de Noord-Amerikaanse National Hockey League, worden in deze periode namelijk de nodige wedstrijden gespeeld. Met de kerstdagen ligt de NHL even stil, maar in de week hiervoor en de weken erna wordt er wel gewoon gespeeld.

In het seizoen 2017/18, dat in oktober is begonnen, zijn er wedstrijden van woensdag 20 t/m vrijdag 22 december. Vanaf 27 december t/m donderdag 25 januari zijn er vervolgens iedere dag (!) meerdere wedstrijden om op in te zetten.
De reguliere competitie loopt door tot en met begin april, waarna de play-offs voor de Stanley Cup beginnen, gevolgd door de eindstrijd om die felbegeerde titel begin juni. Mocht het wedden op ijshockey je in de winterstop bevallen, dan kun je dus ook na die tijd nog een poosje doorgaan.

5. Tennis

December is in het tennis de rustmaand, maar in januari begint het nieuwe seizoen. Direct vanaf de eerste dag van het jaar is het tijd voor het hard court-seizoen, een mix van indoortoernooien en toernooien in landen waar het in deze periode warm genoeg is om outdoor te spelen. Dit is meteen ook een interessante periode in het tennisseizoen, want deze toernooien worden door veel spelers gebruikt ter voorbereiding op het Australian Open, medio januari traditioneel de eerste Grand Slam van het jaar.

In 2018 staat er liefst zes ATP en WTA-toernooien op het programma voordat het Australian Open begint. Op 1 januari barst het gelijk los met de start van het Brisbane International in Australië, het Shengzen Open in China, het Auckland Open in Nieuw-Zeeland en de Hopman Cup, een mixed teams-kampioenschap in het Australische Perth.
De tweede week van januari staat in het teken van de twee laatste voorbreidingstoernooien op de Australian Open. Het Sydney International en het Hobart International staan dan op het programma, allebei in Australië. Van 16 t/m 29 januari wordt vervolgens het Australian Open gespeeld.

Genoeg weddenschappen in het tennis dus tijdens de winterstop van de Eredivisie. Tip: overweeg ook het live wedden op tenniswedstrijden als je op deze toernooien wilt gaan inzetten.