18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 soorten weddenschappen voor boksen

Dirk Maas

Boksen is niet weg te slaan uit het sportnieuws. Maandelijks staan er grote en meeslepende gevechten op het programma. Wedders hebben deze sport omarmd. Dit decennium is het wedden op boksen enorm toegenomen.

Zonder kennis van de bokssport is het wedden erop niet interessant en niet lucratief. In dit artikel komen 5 soorten boksweddenschappen aan bod.

1. Wedden op de winnaar van een wedstrijd

De meest gebruikelijke weddenschap is het voorspellen van de winnaar van een bokswedstrijd. Ieder boksduel moet een winnaar krijgen. Derhalve gaat om een 1 2-weddenschap. De uiteenlopende quoteringen voor beide boksers in een duel geven een indicatie wie favoriet is en wie de underdog.

Degene die niet thuis is in de bokswereld kan online zoeken naar zogeheten ‘boxing tipsters’ om informatie te verkrijgen over een duel. ‘Boxing tipsters’ hebben de naam experts te zijn in het voorspellen van duels. Via de zoekopdracht ‘boxing tipsters’ krijg je een overzicht van diverse experts. De meeste tipsters zijn voorzien van een winst- en verliesratio. Uiteraard moeten de tipsters met de hoogste winstratio in de gaten worden gehouden.

Naast het raadplegen van tipsters is het raadzaam om voorbeschouwingen van een bokswedstrijd te lezen. Dat kan via de zoekopdracht ‘boxing fight previews’. Daarnaast zijn er diverse online forums waar voorbeschouwingen van boksduels met bijbehorende wedstrategieën worden gegeven. Via het invoeren van de woorden ‘boxing betting forums’ komt u vanzelf op zulke sites terecht.

2. Manier van winnen

Niet iedere bokswedstrijd kent dezelfde duur. Standaardwedstrijden in het profboksen bestaan uit 10 ronden die elk 3 minuten duren. Titelgevechten hebben 12 ronden van 3 minuten. Bokswedstrijden op de Olympische spelen kennen weer een ander systeem: 3 ronden van 3 minuten.

Een bokswedstrijd kan op verschillende manieren worden beslist: knock-out (ko), technische knock-out (tko), jurybeslissing, technische beslissing en diskwalificatie.

Knock-out houdt in dat een bokser, die tegen het canvas gaat en niet opstaat als de scheidsrechter tot tien heeft geteld, de wedstrijd verliest. Een technische knock-out houdt in dat een wedstrijd wordt gestopt als een bokser het gevecht niet kan voortzetten vanwege een blessure veroorzaakt door een klap van zijn tegenstander.

Een jurybeslissing komt erop neer dat drie scheidsrechters of juryleden bepalen wie de winnaar wordt. Een technische beslissing betekent dat een gevecht op punten wordt beslist als er sprake is van een blessure van een bokser. Tot diskwalificatie wordt overgegaan als een bokser de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden

Online bookmakers bieden weddenschappen aan voor de manier waarop een bokswedstrijd wordt beslist. De drie methoden waarop gewed kan worden zijn doorgaans knock-out, technische knock-out of jurybeslissing. Ook bij het wedden op de manier waarop een bokswedstrijd wordt beslist, is het advies om tipsters, previews en forums te raadplegen.

3. ‘Over/Under rounds’

Bij wedden op boksen is er de mogelijkheid om te wedden op ‘Total Rounds’. Deze optie houdt in dat er gewed kan worden op de duur van een bokswedstrijd. Als u bijvoorbeeld denkt dat een bokser in de slotronden gaat winnen, wedt u op ‘Over 8.5 total rounds’. Wint de door u gekozen bokser in de 8e ronde, dan is de weddenschap dus verloren gegaan.

Indien een krachtsverschil tussen twee boksers groot is, kan er worden gewed op ‘Under 6.5 Total Rounds’. Dat houdt in dat iedere weddenschap gewonnen wordt indien een dergelijk boksduel 6 ronden of minder duurt. De meeste bookmakers zullen ‘Overs en Unders’ vanaf 1.5. round aanbieden.

Bij deze vorm van wedden is het vanzelfsprekend ook van belang om research te doen. Kijk naar de vorige wedstrijden van een bokser. Hield hij het lang vol? Hoe is zijn fysieke gesteldheid? Hoe is de vorm van een bokser als het gaat om titelgevechten? Die informatie kan achterhaald worden via betrouwbare (en dus niet sensatiezoekende) sportwebsites. Ook specifieke bokssites zijn een goede bron van informatie. Wat de beste sport- en bokswebsites zijn, kunt u achterhalen via zoekopdrachten als ‘best sports websites’ of ‘best boxing websites’.

4. ‘Round betting’ en ‘Round group betting’

Eén van de populairste vormen van het wedden op gevechtssporten is in welke ronde het gevecht eindigt. Deze wedmarkt, ’round betting’, is één van de lucratiefste bij het wedden op boksen. Bij live wedden kun je tot in de slotfase van het titelgevecht wachten. Je kunt bijvoorbeeld voor de favoriet gaan die in de 10e ronde wint, maar ook voor de underdog die verrassend toeslaat in ronde 12.

Daarnaast is er ’round group betting’. Bij deze vorm van wedden delen bookmakers een bokswedstrijd op in rondes. Zo kan er gewed worden op een winnaar in ronde 1-6 of in ronde 7-12. Een andere manier van wedden is voorspellen dat in ronde 10-12 de wedstrijd wordt beslist.

5. ‘Fight to go the distance’

Zoals eerder vermeld kan een titelgevecht voortijdig beslist worden. In zo’n geval duurt een dergelijk boksduel niet de volledige 12 ronden. Het kan ook voorkomen dat beide boksers in goeden doen zijn en het wel 12 ronden volhouden.

De weddenschap ‘fight to go the distance’ is hierop van toepassing. ‘Yes’ betekent dat je voorspelt dat een titelgevecht 12 ronden duurt. Bij ‘No’ wed je dat een titelgevecht al voor de 12e ronde beslist is.