18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 slechte momenten om te wedden

Maurice Krabbendam

In een eerder artikel op deze site werd de vraag behandeld: wat is een goed moment om te wedden? Omgekeerd zijn er ook situaties waarin je maar beter niet kunt wedden. Wanneer is daar sprake van? Vijf slechte momenten om te wedden op een rij.

1. Geen tijd

Voor het afsluiten van winstgevende weddenschappen, is het belangrijk dat je goed je research doet. Je verdiept je in de vorm van de teams, statistieken en gaat na welke quoteringen gunstig zijn. Dat proces kost tijd, die je dus ook moet hebben.
Ga een weddenschap daarom niet aan als je haast hebt. De kans is dan namelijk groot dat je analyse niet compleet is, wat de kans op succes verkleint.

Om tijd te besparen zou je een beroep kunnen doen op onze actuele voorbeschouwingen op voetbalwedstrijden. Hierin hebben wij een hoop van het voorwerk al gedaan, en geven we bovendien elke keer een verse wedtip. Zo kun je ook wedden in situaties waarin je eigenlijk niet zoveel tijd hebt.

2. Quoteringen bieden geen value

Een ander slecht moment om een weddenschap op af te sluiten, is wanneer de geboden quotering niet goed genoeg is om een positieve winstverwachting te hebben. Je zou in dat geval namelijk een voorspelling zonder value aangaan.

Een handige manier om te bepalen welke quotering value heeft, is het vooraf vaststellen van je eigen quote. Jouw ‘ideale quote’ kun je dan vergelijken met die bij de bookmaker.
Stel bijvoorbeeld dat PSV tegen FC Twente speelt, en je denkt dat een quotering van 1.40 of hoger op een zege van de Eindhovenaren de moeite waard is. Als je met die prijs in gedachten bij de bookmaker gaat kijken en je ziet dat de quote 1.50 is, dan weet je dat de situatie goed is. Biedt de bookmaker slechts 1.35, dan zou je eigenlijk beter even kunnen passen, of op zoek kunnen gaan naar een beter aanbod.

3. Als je net verloren hebt

Verliezen hoort bij sportwedden. Je kunt nu eenmaal niet alles goed voorspellen. Dat zou wel heel makkelijk zijn. Toch blijft het altijd een beetje vervelend om je weddenschap te zien mislukken. Afhankelijk van hoeveel invloed dit op jou gemoedstoestand heeft, kun je beter niet meteen opnieuw inzetten na een verlies. Het gaat dan met name om vervelende verliezen, bijvoorbeeld als je een mooie som geld bent misgelopen.

De kans bestaat in zulke situaties dat je net even wat makkelijker wordt in het kiezen van je volgende weddenschap, al dan niet bewust in de hoop je verlies goed te maken. Dit is geen ideale situatie om weddenschappen in af te sluiten. Gun jezelf na een tegenvallend verlies dus even de kans om ‘af te koelen’.

4. Niet zeker welke weddenschap beste is

Wedders hebben soms de neiging om alles te willen voorspellen. Dit is op zich een goede neiging, maar soms moet je ook concluderen dat de uitkomst van een wedstrijd lastig van tevoren te bepalen is. Mocht je nou in zo’n situatie terechtkomen, dan is het moment om te wedden niet goed en kun je beter even overslaan.

Moeilijk te voorspellen duels zijn bijvoorbeeld die tussen twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. Beide elftallen krijgen dan een quotering van een stuk boven de 2.00. Dit laat al zien dat geen enkel team meer dan 50% kans heeft.
In algemene zin kun je stellen dat het moeilijk is om te bepalen welke weddenschap het beste is als je je geen beeld kunt vormen van het wedstrijdverloop. De oorzaak hiervoor kan bijvoorbeeld ook liggen in het feit dat onduidelijk is wie er precies gaan spelen, of wat voor tactiek de coaches zullen hanteren.

5. Moe, of onder invloed van iets

Wanneer je moe, dronken of onder de invloed van iets anders bent, dan kun je doorgaans niet 100% helder nadenken. Net zoals je op zulke moment niet kunt werken of autorijden, is het ook af te raden om dan te wedden.

Het wedden op sport is een serie van investeringen met je eigen geld. Zulke beslissingen zou je alleen moeten maken met een heldere geest.