18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 onbekende soorten voetbalweddenschappen

Tim Giesbers

Als ervaren wedder weet je hoe het is om een goede weddenschap te kiezen. Je zoekt een goede wedstrijd, bedenkt wie gaat winnen of hoeveel doelpunten er gaat vallen. Daarop kies je ‘ploeg X wint’ of ‘meer dan 2,5 goals’ als voorspelling en je bent klaar. Het kan echter ook wat spannender. Daarom kijken we hier naar vijf onbekende soorten voetbalweddenschappen.

Want je kunt wel altijd alleen maar kijken naar wie een wedstrijd gaat winnen of hoeveel goals er vallen, maar het is ook leuk je te verdiepen in andere soorten weddenschappen. Denk bijvoorbeeld aan bekendere voorspellingen zoals wie kampioen wordt, wie zich kwalificeert voor de volgende ronde, of welke speler tot scoren gaat komen.

Wedden op degradatie

Voetbal is, zoals alle sporten, vooral gestoeld op succes. Het draait om overwinningen, kampioenschappen, promoties en topscorers. Maar de keerzijde van de medaille is natuurlijk ook dat er dan iemand moet verliezen of de titel misloopt. En hoe dan ook degradeert iemand. Het kan interessant zijn daarop te wedden. Voorafgaand aan een seizoen kun je bij een bookmaker opzoeken welke clubs de grootste kans maken om af te dalen.

Hiervoor zijn vooral vaak de promovendi van het jaar ervoor de grote favoriet, maar denk ook aan clubs die de jaargang ervoor net degradatie hebben weten te ontlopen of zelfs een nacompetitie nodig hadden om erin te blijven. De kans is groot dat het seizoen erna een lastig verhaal wordt. Kijk ook goed naar de competitie waar je mee te maken hebt. Zo degraderen in Engeland drie clubs direct en in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld maar twee.

Wedden op transfers

Elk jaar draait het grofweg van juli tot september en in januari maar om één ding: transfers. De transfermarkt is nergens zo’n gevleugeld begrip als in de voetballerij. Er wordt met miljoenen gesmeten om die ene nieuwe controleur, topspits of reserve-linksback te halen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wedkantoren hierop inspelen met hun aanbod.

Daarom verschijnen er tweejaarlijks veel weddenschappen over spelers die mogelijk een overstap gaan maken. En hoewel honderden spelers elk jaar een nieuwe club vinden, is het toch lastig een goede weddenschap te vinden. Deze voorspellingen gaan namelijk vaak over grote namen en dus ook dure namen. De kans dat zij op hun oude stek blijven zitten is vrij groot. Wees dus ook niet bang om te wedden op dat de spelers bij zijn huidige club blijft.

Wedden op de beste club uit…

Sommige zaken in het leven zijn duidelijk. Je wordt geboren, betaalt belasting en gaat dood. En oh ja, Paris Saint-Germain, Bayern München en Juventus worden kampioen. Dus wedden op de titel in die landen is niet bepaald spannend. Wat wel spannend is, is wedden op de beste club of land uit een bepaald gebied. Denk bijvoorbeeld aan welke club uit Londen het hoogst eindigt in de Premier League.

Je kunt deze weddenschap ook internationaal gebruiken. Bijvoorbeeld in de Champions League: welke Spaanse club komt het verste of welke Engelse clubs. Maar ook tijdens het WK kun je deze weddenschap gebruiken. Hier kun je wedden op het beste Afrikaanse land of het beste Zuid-Amerikaanse land. Hiermee wed je dus niet per se op de winnaar, maar welk land uit en bepaalde groep het langs in het toernooi blijft.

Wedden op de winnende poule

We blijven even hangen bij continentale of internationale toernooien. Die beginnen namelijk allemaal hetzelfde. Eerst wordt een groepsfase afgewerkt, waarna de beste teams elkaar in een knock-outsysteem tegenkomen en de allerbesten overblijven. Bij deze voorspelling richten we ons op die groepsfase. Kun je namelijk voorspellen uit welke poule de uiteindelijke winnaar komt?

Dit lijkt niet zo’n groot verschil met wedden op de uiteindelijke winnaar. Maar het kan toch wel een verschil maken. Kijk maar eens naar dit seizoen van de Champions League. In groep A zaten zowel Paris Saint-Germain als Real Madrid. Beide clubs zijn mogelijke favorieten voor eindwinst. Met wedden op ‘de winnaar komt uit groep A’ spreid je je kansen over deze twee clubs (en eventuele verrassingen). De kans op winst wordt daarmee dus iets groter.

Wedden op ontslag trainer

Zoals we al eerder schreven: voetbal bestaat uit hoogte- en dieptepunten. We noemden al nederlagen en degradaties, maar zulke sportieve wanprestaties hebben vaak ook een consequentie. Zeker voor trainers. Verlies je teveel wedstrijden? Dan mag je als trainer mooi op zoek naar een nieuwe job. De voetbalwereld is er niet een van geduld.

Ook hier ruiken de wedkantoren weer hun kans. Want waarom geen weddenschap op de eerste trainer die op de keien gaat? Die voorspellingen zijn er dus ook. Zo kun je wedden welke trainer van de Premier League als eerste zijn ontslag krijgt. Leuk om naast de reguliere wedstrijd te doen, maar wel lastig. Want trainers worden soms zonder waarschuwing ontslagen, terwijl clubs die slecht presteren hun coach langer laten zitten.