18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 kenmerken van een goede online bookmaker

Dirk Maas

De mogelijkheden om online te wedden op sport lijken haast eindeloos. Er zijn legio bookmakers. Wat onderscheidt de goede online bookmakers van de rest?

Over online bookmakers

Vroeger, in het pre-internettijdperk, ging je naar de sigarenwinkel voor een totoformulier. Tegenwoordig kun je op sport wedden waar je wil en wanneer je maar wil. Vooraf wedden of live wedden kan via de computer, smartphone of tablet.

Bookmakers zijn er in overvloed. Aan keus is er geen gebrek als je wil wedden op sport. De kunst is om de beste bookmakers eruit te pikken. Er zijn een aantal kenmerken waardoor het kaf van het koren wordt gescheiden.

1. Naamsbekendheid

Sommige bookmakers zijn zo bekend dat ze geen introductie behoeven. Hun namen zijn in het collectieve geheugen genesteld. Als dergelijke bookmakers overal ter wereld bekend zijn, is dat een teken van erkenning.

Wereldwijd naamsbekendheid verwerven kan op verschillende wijzen. Advertenties en reclames via sociale media of andere vormen van media zijn een manier. Vaak worden voormalige topsporters of andere beroemdheden aangetrokken als het gezicht van hun hun bedrijf. Als oud-topsporters zich willen verbinden aan een bepaalde bookmaker spreekt daar vertrouwen uit. Ex-topsporters willen natuurlijk niet hun naam te grabbel te gooien.

Een andere vorm die tot naamsbekendheid leidt, is het sponsoren van sportteams of sporttoernooien. Vele voetbalteams hebben een bookmaker als sponsor of hebben die als sponsor gehad. Daaronder bevinden zich niet de minste clubs. Onder meer AC Milan en Real Madrid hebben een online wedkantoor als shirtsponsor gehad. Atletico Madrid heeft dit seizoen een bookmaker die op de voorkant van het shirt prijkt. Naast het shirtsponsor zijn van een sportteam verbinden online wedkantoren hun naam aan een sporttoernooi. Verschillende grote darts-, snooker- en tennistoernooien dragen de naam van een bookmaker. Dat grote sportteams en organisatoren van grote sportevenementen in zee willen gaan met online wedkantoren is een teken van legitimiteit aan het adres van een bookmaker.

2. Aantrekkelijke quoteringen

Quoteringen die aantrekkelijk zijn geprijsd zijn een heel belangrijke factor voor een bookmaker om zich te onderscheiden van de rest. Wedders zijn altijd op zoek naar de beste quoteringen. Als ze eenmaal weten welke bookmakers aanlokkelijke quoteringen hebben, zal dat de populariteit van de betreffende bookmakers ten goede komen. Mond-tot-mondreclame doet de rest.

Aantrekkelijke quoteringen die bij een bepaalde bookmaker gevonden worden hoeven niet te gelden voor elke sport. Het is daarom zaak je niet blind te staren op één bookmaker. Altijd blijven vergelijken tussen verschillende bookmakers luidt derhalve het devies.

3. Uitstekende klantenservice

Een welluidend gezegde is ‘de klant is koning’. Voor het behouden en binden van een klant is een uitstekende klantenservice onontbeerlijk. Bookmakers worden vanzelfsprekend op hun betrouwbaarheid beoordeeld. In online beoordelingen over bookmakers door wedders blijkt dat wedders veel waarde hechten aan betrouwbaarheid. Bij de pluspunten die aan bookmakers worden gegeven komt heel vaak het onderdeel ‘goede klantenservice’ naar voren.

Een goede klantenservice bevat diverse elementen. Een ‘customer service’ waarmee op verschillende manieren contact kan worden opgenomen spreekt klanten aan. Dat houdt in dat de klantenservice via zowel de mail, chat als telefoon bereikbaar is. Daarnaast zijn vriendelijkheid, snelle hulp, goede toegankelijkheid en 24 uur per dag zeven dagen per week beschikbaarheid natuurlijk onmisbaar.

4. Fijne software

Gebruiksgemak mag natuurlijk niet ontbreken als je online wil wedden. Software waarmee je gemakkelijk door wedstrijden en competities kunt navigeren is een goede indicatie van een functionele en overzichtelijke website.

Goede en eenvoudige zoekfuncties om alle weddenschappen op een rijtje te krijgen, een ‘starting soon’-tabblad om een overzicht te krijgen van live duels waarop gewed kan worden, snelle laadtijden en livestreams die naar behoren werken, zijn kwaliteitseisen waaraan goede online bookmakers moeten voldoen.

5. Aanbod weddenschappen in combinatie met storten en uitbetalen

‘In Engeland kun je op alles wedden’ werd ooit gekscherend gezegd. Als je het aanbod aan sporten kijkt waarop online gewed kan worden, zou je bijna denken dat er een grote kern van waarheid zit in de uitspraak ‘je kunt geen sport bedenken waarop niet gewed kan worden’.

De beste bookmakers hebben voor elke sportliefhebber wat wils. Van ijshockey tot darts, van basketbal tot tennis, van motorsport tot skispringen en er kan zelfs op E-sports worden gewed. Behalve de grote verscheidenheid aan sporten zullen de beste bookmakers ook een uitgebreid aanbod van weddenschappen tot hun beschikking hebben. Dan moet je denken aan over/under, doelpuntenmaker, 1×2 (winst thuisploeg, gelijkspel of winst uitteam), ‘Draw or no bet’ (inzetten op een winnaar, mocht het duel gelijk eindigen dan krijg je je inleg terug) en Asian handicap. Bij de Asian Handicap geef je de ploeg waarop je wedt een negatieve handicap om zo hogere odds te krijgen en daarmee wed je op het verschil in goals waarmee de club van jouw keuze zal winnen.

Een goede bookmaker zorgt ervoor dat wedders gebruik kunnen maken van de meest gangbare methoden van storting. Voorbeelden daarvan zijn creditcard, bankoverschrijving, PayPal en iDeal. Heb je geld gewonnen, dan spreekt het voor zich dat de bookmakers vlot en gemakkelijk uitbetalen. Het liefst gebeurt dat binnen enkele uren. Het hanteren van een tijdskader waarbinnen het verzoek tot uitbetaling afgehandeld moet worden waarvan sommige bookmakers zich bedienen, strekt tot aanbeveling.