18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 handige formules voor sportwedden

Dirk Maas

In het sportwedden kun je gebruik maken van handige formules. Deze zijn een handig hulpmiddel bij alle facetten van het afsluiten van sportweddenschappen. Met relatief eenvoudige berekeningen kun je bijvoorbeeld een Engelse breuknotatie omzetten in een decimale quotering. Daarnaast kun je door het bepalen van de commissie zien hoe goed de quoteringen van een bookmaker eigenlijk zijn.

Ofschoon rekenen niet noodzakelijk is om goed te kunnen sportwedden, leert de ervaring dat het kennen van deze formules en berekeningen je een beter inzicht geeft in de manier waarop sportweddenschappen in elkaar steken. Je hoeft je niet te laten afschrikken door het maken van de berekeningen. Die hoef je niet uit je hoofd doen, daarvoor zijn online rekenmachines die dat voor je doen.

Hieronder het overzicht van vijf handige formules bij het wedden op sport.

5. Engelse quotering omrekenen naar Europese (decimale) quotering

Engeland houdt er, in vergelijking met het Europese vasteland aparte gewoontes op na. Zo rijdt men er links op de weg en zit het autostuur aan de rechterkant. Ook de manier waarop de Britten hun quoteringen noteren verschilt van de Europese wijze.

Bookmakers in Engeland hanteren namelijk de fractionele notering, terwijl in Europa de decimale quotering van kracht is. De decimale quotering geeft weer wat je per ingezette euro terugkrijgt bij een succesvolle weddenschap. De Engelse notering komt neer op het tonen van de kans dat je een weddenschap wint. Een notering van 2/1 geeft bijvoorbeeld aan dat tegenover elke zege (1) percentueel gezien twee nederlagen staan (2). Dit houdt in dat je een kans hebt van 33 procent op een geslaagde weddenschap.

  • De formule voor het omrekenen van een Engelse quotering naar een Europese quotering is als volgt: (teller / noemer) +1.

Voor een quote van 2/1 is dat 2 gedeeld door 1, + 1, wat 3.00 maakt. Dit is nog een eenvoudige berekening. Je kunt je lastigere omrekengevallen besparen door in een zoekmachine de zoekopdracht ‘odds converters’ in te voeren. Op een omrekensite hoef je alleen maar de fractionele notering in te voeren om te zien wat de Europese notering is.

4. Sure bet berekenen

Garantie dat je altijd winst boekt bij een weddenschap heb je niet. Bij een weddenschap zijn immers minimaal twee uitkomsten denkbaar. Op basis van die twee uitkomsten worden de quoteringen bepaald. Toch is er een manier, op voorwaarde dat die op de juiste wijze wordt gebruikt, om altijd winst te boeken. Dit leerstuk behelst de zogeheten ‘sure bet’.

Zaak is je te richten op die weddenschappen waarbij de quoteringen bij de ene bookmaker ver uiteenlopen ten opzichte van de andere. Als je een dergelijk groot verschil hebt gevonden, moet je op dezelfde wedstrijd een weddenschap plaatsen op de twee denkbare uitslagen. Deze strategie heeft tot gevolg dat de verliezen altijd gedekt worden omdat de quoteringen voldoende hoog zijn. Je maakt dus bij iedere mogelijke uitkomst winst.

  • Dit is de formule die van toepassing is op sure bets: (1/A) + (1/B) < 1.0.

Dat betekent dat je elke quotering deelt door 1 en je telt de uitkomsten van deze odds bij elkaar op. Indien het resultaat lager dan 1 is, is er sprake van een sure bet. Het bedrag dat je wilt inzetten verdeel je over de twee quoteringen. Net als bij het omrekenen van de Engelse notatie kun je bij sure bets bedragen berekenen via een online calculator. Via een zoekopdracht als ‘surebet calculator’ in een zoekmachine kom je uit bij diverse websites die het berekenen vergemakkelijken.

3. Quotering omrekenen in winstkanspercentage

Hoe groot de kans van een sporter of een team is om te winnen valt na te gaan door de quoteringen te vertalen in een winstkans. De winstkans wordt berekend op grond van de volgende formule: (1/quote) x 100.

Stel dat bij een wereldkampioenschap in een bepaalde sport de topfavoriet een quotering van 5.00 heeft gekregen, dan is de formule die hierop van toepassing is: (1/5.00) x 100 = 20%.

Hoewel de topfavoriet ten opzichte van andere landen (relatief gezien) de meeste kans heeft om wereldkampioen te worden, schatten de online bookmakers de winstkans van de grote favoriet in op 20%. Dat betekent dat de topfavoriet vaker niet dan wel een wereldkampioenschap zal winnen.

2. Quotering berekenen zoals de bookmaker

Zonder quoteringen heb je niks aan een weddenschap waaraan je geld wilt verdienen. De quotering geeft aan hoeveel er gewonnen kan worden met een weddenschap. Indien de quotering 2.75 is, en je zet 1 euro in, dan win je (indien je succesvol wedt) 2.75 euro.

Aan de basis van een quotering staat de waarschijnlijkheid van een uitkomst.

  • De quoteringen worden berekend aan de hand van de volgende formule: Totaal percentage van mogelijke uitkomsten (100%) / waarschijnlijkheid van de uitkomst = quotering.

Een wedstrijd tussen Juventus en AC Milan dient als voorbeeld. Indien een bookmaker gelooft dat Juventus de meeste kans maakt om te winnen, is de kans groot dat Juventus wint en de mogelijkheid op de twee andere uitkomsten klein. De waarschijnlijkheid van elke mogelijke uitkomst, ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Juventus wint: 65%
Gelijkspel: 25 %
AC Milan wint: 10%

De quotering voor een winst van Juventus is als volgt: 100%: 65% = 1.53, voor een gelijkspel is dat 100% : 25% = 4.00 en voor een zege van Milan is dat 6.67.

1. Commissie van de bookmaker berekenen

De bookmakers bieden, zoals eerder vermeld, quoteringen aan voor uiteenlopende weddenschappen. De vraag is: hoe goed zijn die quoteringen?
Het antwoord daarop kun je met een eenvoudige formule berekenen. Wat je daarvoor nodig hebt, zijn de quoteringen op de winweddenschap. Bij een voetbalwedstrijd gaat het bijvoorbeeld om de quoteringen van 1X2.

Met deze berekening wordt het duidelijk dat er een bepaalde commissie of marge op de quoteringen zit. Als je de odds terugrekent naar percentages, kom je niet helemaal uit op een totale winstverwachting van 100%. Dat percentage komt juist hoger uit en dat is nu net het gedeelte waar bookmakers hun winst behalen.

De eerste formule die van toepassing is op het bepalen van de commissie is: (1/quote) x 100, die onder kopje 3 al is behandeld. Hiermee kunnen we bij iedere quotering van de bookmaker de winstverwachting bepalen. Kortom: hoe groot is de kans in procenten die de bookmaker met zijn quotering aan deze uitslag koppelt?

Als voorbeeld dienen de Toto-quoteringen van de wedstrijd Nederland – Frankrijk.

1 – Nederland: 2.90 = 34,5%
X – Gelijkspel: 3.45 = 28,99%
2 – Frankrijk: 2.40 = 41,67%

  • Om de commissie van de bookmaker te bepalen, tellen we de percentages van alle uitslagen bij elkaar op, en trekken we er 100 vanaf.

In het voorbeeld van Nederland – Frankrijk is dat 105,16 – 100 = 5,16. De commissie van de bookmaker bedraagt 5,16%.

Deze formule kun je gebruiken om quoteringen van bookmakers onderling te vergelijken. Hierbij geldt: des te dichter bij de 100%, des te lager de commissie en des te beter het is voor jou als wedder. Een uitkomst van 102% is dan aanzienlijk beter dan 105%.

Deze berekening leert je wat verder te kijken dan alleen losse quotes, maar ook bookmakers te waarderen op hun totale aanbod. Commissie is op de lange termijn van vrij grote invloed op hoeveel je kunt winnen als wedder.