18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 goede voornemens voor wedders

Dirk Maas

Het jaar zit er bijna op. Bij een nieuw jaar horen traditioneel goede voornemens, zoals het matigen van alcohol en meer te gaan sporten.

Actief en inspannend met sport bezig zijn kan ook op een andere manier, namelijk het wedden op sport. U kunt de geijkte paden betreden en een bet plaatsen op een 1×2 weddenschap van een voetbalwedstrijd. Interessanter is het om onbekend wedterrein te verkennen. In dit artikel geven wij u advies aan wedders bij hun goede voornemens voor 2019.

1. Wedden op in Nederland minder bekende sporten

Snooker, golf en rugby zijn populaire sporten om op te wedden in Engeland. In Nederland zijn snooker, golf en rugby voor het grote wedpubliek onbekende sporten. Onbekend hoeft echter niet onbemind te maken. Deze drie sporten bieden genoeg wedmogelijkheden.

Bij snooker kunt u bijvoorbeeld wedden op hoeveel frames (te vergelijken met een leg in darts: een enkel spelletje) er in een wedstrijd gespeeld worden. Je kunt wedden op ‘unders’en ‘overs’. Daarnaast is er de mogelijkheid van live wedden op snooker. U kunt bij live wedden bijvoorbeeld een bet plaatsen wat de eerste gekleurde bal (niet zijnde de rode) is die gepot wordt in ieder frame.

De meest prestigieuze evenementen bij het golf zijn jaarlijks de Majors, die allemaal in het voorjaar en de zomer worden gehouden. De vier Majors van het golf zijn de Masters, het PGA Championship, het US Open en het Open Championship in Engeland. In 2019 worden deze respectievelijk in april, mei, juni en juli gehouden. De toernooien duren allemaal meerdere dagen. Behalve toernooiweddenschappen, zijn er ook tal van mogelijkheden om op losse speeldagen en bepaalde spelers in te zetten. Door het grote aantal deelnemers, zijn er vaak hoge quoteringen te vinden op outsiders voor de eindoverwinning.

De rugbysport kent verschillende varianten waarop gewed kan worden. Eén daarvan is rugby league. Een bijzondere wedstrijd in deze rugbyvariant is de Super League Grand Final. Een wedoptie bij deze finale is het wedden op de winning margin, bijvoorbeeld met 12 punten of meer. Daarnaast kan er worden gewed op een speler die een try maakt.

2. Goed bankroll management

Sommigen zien wedden als kortstondig vermaak. Voor anderen is het big business. Daarom is voor die laatste categorie goed bankroll management van groot belang, dat wil zegggen: het beheren van je tegoeden, van groot belang voor de kans op succes bij sportwedden.

Tips voor goed bankroll management zijn werken met units (een vast inzetbedrag, vastgesteld op basis van uw totale bankroll), gebruik maken van promoties (gratis geld in de vorm van een wedtegoed) en uw verliezen niet najagen (kortetermijnvisie past niet bij wedden, een langetermijnvisie is de basis van goed wedden).

Andere tips die passen bij goed bankroll management zijn het kiezen van de momenten wanneer je nee moet zeggen (wedden draait niet alleen om verdienen, maar ook op het letten dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt) en niet teveel winst uitcashen. Je hebt immers geld nodig om te kunnen wedden op sport: een toegenomen bankroll heeft als voordeel dat je meer kunt inzetten en derhalve grotere winsten kunt realiseren.

3. Handicap wedden

Soms zijn de krachtsverschillen tussen bepaalde teams of sporters zo groot dat het nauwelijks loont om in te zetten op de favoriet. Om een dergelijk duel toch interessant te maken voor wedders bieden bookmakers de mogelijkheid van handicap wedden aan.

Deze vorm van wedden houdt in dat je de underdog een virtuele voorsprong van 1-0 of 2-0 geeft, maar je voorspelt dat de favoriet zegeviert. De favoriet moet bij een virtuele achterstand van 2-0 met drie goals verschil winnen om de weddenschap succesvol te laten zijn. Dat kan soms een lastige opgave zijn, maar het voordeel van handicap wedden is dat de quoteringen hoger zijn dan bij een reguliere 1×2 weddenschap.

Sporten die geschikt zijn voor handicap wedden zijn teamsporten als voetbal, basketbal en honkbal. In deze sporten is er sprake van competities van 18 of meer teams. Hoe meer teams er in een competitie zitten, hoe groter het krachtsverschil. Ook bekerduels, waar teams uit verschillende divisies elkaar treffen, zijn bij uitstek geschikt voor handicap wedden.

4. Afsluiten van systeemweddenschappen

Systeemweddenschappen kun je zien als combinatieweddenschappen met dit verschil dat systeemweddenschappen zijn opgebouwd uit meerdere, kleine combinaties. Omdat je niet alle voorspellingen juist hoeft te hebben om te kunnen winnen, zijn systeemweddenschappen een aanlokkelijke wedoptie.

Om handigheid te krijgen in het spelen met systeemweddenschappen is het aan te raden om een vast systeem te kiezen en te doorgronden. Vervolgens kiest u voor een ‘sure bet’ (een weddenschap waarvan je denkt te weten dat die geheid uit gaat komen). Met een bijna zekere gewonnen weddenschap plavei je de weg om het vereiste aantal juiste voorspellingen in je systeem te behalen.

Daarna gebruikt u de systeemweddenschappen-calculator. In deze calculator kunt u het soort systeem en uw voorspellingen invulen. Op deze wijze ziet u, al voordat u een systeemweddenschap gaat afsluiten, wat de mogelijke resultaten zijn.

5. Maak gebruik van live wedden

Sportwedstrijden kijken kan op zich al enerverend zijn. Live wedden op sport verhoogt de spanning nog meer. Live wedden biedt een groter scala aan wedmogelijkheden dan het vooraf wedden. Zaak is wel je grondig voor te bereiden op live wedden. Je dient van tevoren research te doen zoals het zoeken naar statistieken en het raadplegen van het overzicht van geblesseerden en geschorsten.

In tegenstelling tot vooraf wedden staan de quoteringen niet vast. Die fluctueren steeds. Dat brengt nieuwe kansen met zich mee voor een inzet. Voorwaarde voor succesvol live wedden is het werken aan je timing. Het doel is het moment te kiezen waarop de quoteringen van uw weddenschap omhoog gaan en dan in te zetten.

Tot slot: live wedden vereist de nodige concentratie. Het is derhalve niet aan te bevelen om meerdere wedstrijden tegelijkertijd te volgen. Beperk je tot één duel. Inzetten op meerdere duels is ook niet nodig omdat op één wedstrijd al voldoende weddenschappen van toepassing zijn.