18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 alternatieve competitieweddenschappen voor als de kampioen al bekend is

Dirk Maas

Het komt ieder jaar bij een aantal grote voetbalcompetities voor dat enige tijd voor het einde de kampioen eigenlijk al bekend is. Met nog vijf, tien of meer wedstrijden te gaan is de spanning er dan af wat betreft de weddenschap: wie wordt kampioen? In het huidige seizoen 2017/2018 geldt dat bijvoorbeeld voor de Premier League, Primera División en de Bundesliga, waar respectievelijk Manchester City, FC Barcelona en Bayern München de titel officieus al te pakken hebben.

Dit betekent niet dat er niets meer te wedden valt! In dit artikel bespreken we vijf alternatieve competitieweddenschappen en seizoensweddenschappen die vaak wél nog spannend zijn in de slotfase van het seizoen.

1. De topscorer

‘Capocannoniere’, ‘Pichichi’, ‘Torschützenkönig’: benamingen die van toepassing zijn op de topscorer van respectievelijk Italië, Spanje en Duitsland. De beste schutter zijn van een dergelijke competitie is een individuele prijs waaraan veel prestige verbonden is. Met een Premier League-, Bundesliga-, Serie A- of Primera División-topscorerstitel op zak vestigt een speler zijn naam en kan hij zijn onderhandelingspositie bij een contractverlenging of transfer versterken en stelt hij zijn kandidatuur voor een selectie bij de nationale ploeg.

Doorgaans wordt een speler van een topclub of een ploeg uit de top vijf van het seizoen de topscorer van een grote Europese competitie. Zo is er dit decennium in Spanje uitsluitend een speler van Barcelona of Real Madrid topscorer geworden. Daarnaast gaat er bijna altijd een centrale aanvaller met de topscorerstitel aan de haal. Dat zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij het wedden op de topscorer. Belangrijk is ook te letten op de tactiek die teams hanteren. Staat er een behoudende coach aan het roer die een defensief ingesteld team het veld instuurt, dan is het niet waarschijnlijk dat die ploeg de topscorer levert.

De strijd om de topscorerstitel is in het lopende seizoen 2017/2018 in het merendeel van de grote competities verre van beslist. Zo ontlopen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Luis Suárez elkaar nauwelijks in Spanje. Met nog negen duels te gaan staat de Argentijn op 25 goals, de Portugees op 22 en de Uruguayaan op 21. Het programma van Barcelona en Real Madrid is vergelijkbaar qua zwaarte van de tegenstanders. Messi is de favoriet bij de bookmakers met odds rond de 1.25, Ronaldo is gequoteerd rond de 4.50 en Suárez om en nabij de 10.00.

In Engeland is Mohammed Salah de grote sensatie. De rechtsbuiten van Liverpool voert de Premier League-topscorerslijst aan met 28 doelpunten. Tottenham-spits Harry Kane, de afgelopen twee seizoenen topscorer, staat tweede met 24 doelpunten en Sergio Agüero van Manchester City maakte 21 goals tot dusver. Voor Liverpool staan er nog zeven duels op het programma, voor Spurs en City nog acht. Voor Salah liggen de odds rond de 1.10, voor Kane rond de 10.00 en voor Agüero om en nabij de 11.00.

2. Best of the rest

Als er één ploeg ver boven de rest van het veld uitsteekt, geldt de nummer twee als ‘best of the rest’. In de meeste Europese topcompetities is de titelstrijd momenteel van alle spanning ontdaan, alleen in Italië is er nog sprake van een tweestrijd tussen Juventus en Napoli.

Op een ploeg die best of the rest wordt, kan worden gewed. Bookmakers bieden een dergelijke weddenschap aan, meestal in de vorm van ‘winner without…’, gevolgd door het team dat bovenaan staat. In geval van de Premier League: ‘Winner without Manchester City’, soms afgekort tot ‘W/O Manchester City’.

Op het eind van het seizoen kunnen zich er nog allerlei verschuivingen voordoen in een competitie. Sommige clubs die strijden om de tweede positie spelen nog in de Champions League of Europa League. Die Europese beslommeringen kunnen ten koste gaan van de prestaties in de competitie. Blessures of schorsingen kunnen hun weerslag hebben op een ploeg die in de race is voor plek twee. Bepaalde clubs hebben een lichter programma en treffen alleen nog maar teams die nergens meer om spelen. Dat zijn punten om rekening mee te houden met het wedden op een ploeg die ‘best of the rest’ wordt.

3. Beste promovendus

Als aan prominenten uit de voetbalwereld de vraag wordt gesteld wie de gedoodverfde degradant is, komen ze meestal uit bij een promovendus. Dat is niet verwonderlijk aangezien die clubs moeite hebben met de stap naar een hoger niveau. Een aantal jaar geleden is er zelfs onderzoek naar gedaan. Zo bleek dat in de periode 1991-2011 in Spanje en Duitsland respectievelijk 37,1% en 35% van de promovendi na één seizoen meteen weer degradeerde.

Bookmakers bieden de mogelijkheid om te wedden op de beste promovendus. De ene gepromoveerde club weet zich beter te handhaven dan de andere. Dat kan te maken te hebben met een selectie die grotendeels intact is gebleven of zelfs is versterkt tegenover een ploeg die slachtoffer is geworden van het eigen succes, helemaal leeg gekocht is en geen adequate vervangers heeft gehaald. Sommige promovendi beginnen goed, maar kennen een terugval vanwege vele blessures en schorsingen. Het kan ook gebeuren dat hun beste spelers in de wintertransferperiode worden weggekocht. Andersom kan een ploeg die slecht start alsnog het vege lijf redden, bijvoorbeeld door het schokeffect van een trainerswissel.

4. Koning van de assists

Zonder aangevers geen topscorers: doelpuntenmakers betrekken in hun feestvreugde vaak degene die de assist heeft gegeven als wijze van bedanken. Er is een markt voor het wedden op de succesvolste doelpuntenvoorbereider, ook wel de ‘koning van de assists’ genoemd.

Spelers die daarvoor vooral in aanmerking komen zijn links- of rechtsbuitens en de aanvallende middenvelders. Belangrijk is tevens om te kijken hoe onbaatzuchtig een speler in elkaar steekt. Soms zie je wel eens buitenspelers naar binnen trekken en voor eigen succes gaan. Daartegenover staan voetballers die niet zelfzuchtig zijn en puur in dienst van de centrale spits spelen.

5. Beste club uit een stad

Soms hebben clubs een seizoen waarin de plaats in de eindrangschikking niet strookt met de verwachtingen of ambities. Dat kan gebeuren, maar een stadsrivaal die hoger eindigt is zo mogelijk nog erger. Clarence Seedorf verbaasde zich er in zijn tijd bij Internazionale al over. In het seizoen 2000/2001 eindigden de Nerazzurri op een tegenvallende vijfde plaats, maar toch hadden bestuur en supporters reden tot vreugde: stadgenoot AC Milan kwam niet verder dan de zesde plaats.

Op rivaliserende clubs uit een stad kan worden gewed. Bookmakers bieden een dergelijke weddenschap op hun site bijvoorbeeld aan als ‘Best in London’, ‘Best in Milan’, ‘Best in Rome’, ‘Best in Madrid’ en ‘Best in Lisbon’. Duels tussen stadgenoten zijn wedstrijden op zich. Sommige clubs, bijvoorbeeld Italiaanse ploegen, spelen in hetzelfde stadion. Van uit- of thuisvoordeel is er dan geen sprake. Ook de seizoensstrijd tussen zulke rivalen is interessant, zowel in sportief opzicht als vanuit het oogpunt van de wedder.