18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 algemene tips voor wedden op UFC

Bob Ligthart

De MMA-gevechten van de UFC, Ultimate Fighting Championship, vinden nog altijd plaats. Binnenkort vliegen de vechters zelfs naar een speciaal eiland om de strijd met elkaar aan te gaan in de octagon. Dit gebeurt allemaal zonder publiek, maar wedden op deze sport is wel gewoon mogelijk. In dit artikel staan vijf handige tips die helpen bij het wedden op de UFC.

1. Het lichaam kan een belangrijke rol spelen

Kijk naar het gewicht

Er zijn veel factoren die een MMA-gevecht kunnen beslissen en het lichaam van de vechters is er daar één van. Zo kan gewicht al een hele belangrijke rol spelen. Elke vechter bevindt zich in een bepaalde gewichtsklasse, maar in die bepaalde groepen zit nog wat speling. Bij de klassen tot en met het lichtgewicht kunnen de vechters maximaal vier kilo van elkaar verschillen. In de zwaardere groepen kan dit verschil nog een stuk verder oplopen.

De meeste vechters willen zo zwaar mogelijk binnen een bepaalde klasse zijn. Dit heeft met kracht te maken, omdat meer kilo’s nou eenmaal meer kracht mee kunnen nemen in een gevecht. Tot aan de weging blijven de sporters onder het maximale gewicht en daarna proberen ze nog wat aan te komen.

Let op het bereik

Een ander voordeel kan het bereik van een vechter zijn. Dit wordt gemeten van vingertop tot vingertop en dit heeft dus te maken met hoe ver een vechter bijvoorbeeld kan stoten. De langere van de twee is in het voordeel, want hij kan zijn tegenstander makkelijker op afstand houden door zijn armen of benen te gebruiken. De opponent heeft het op zijn beurt moeilijker om door de verdediging van de ander heen te komen.

Een goed voorbeeld van iemand die zijn lengte goed gebruikt, is Israel Adesanya. De Nigeriaan is de huidige middengewicht-kampioen van de UFC is 1,93 meter lang en daarmee vaak een stuk langer dan zijn tegenstander. Hij verloor nog geen enkel gevecht, van de acht, sinds zijn overstap naar de UFC. Hij bewijst dus dat lengte een groot voordeel kan zijn voor een vechter.

2. De vorm is vaak van groot belang

Net als bij veel sporten, is de vorm erg belangrijk. Kijk daarom goed welke vechters het goed doen in hun laatste wedstrijden. Focus je niet alleen op datgene wat een vechter ooit heeft bereikt. Het komt namelijk wel vaker voor dat een kampioen na zijn hoogtepunt enorm wegzakt. Iemand die met zelfvertrouwen de octagon instapt heeft al een streepje voor. Het blijft natuurlijk wel een sport waar één stoot alles kan doen kantelen, maar een goede vorm is de basis voor een goed eindresultaat.

3. Wie zijn stijl is het gevaarlijkst?

MMA is de afkorting van Mixed Martial Arts, oftewel gemixte vechtsporten. Er zijn dus meerdere manieren van vechten mogelijk. Sommige vechters zijn staand (boksend) erg goed en anderen zijn weer beter in het worstelen. Daarom krijg je soms twee tegenpolen tegenover elkaar in de octagon. Het is dan ook van belang dat je vooraf bekijkt wat de specialiteiten zijn van beide vechters. Als ze beiden goed kunnen worstelen, maar de één kan daarnaast beduidend beter boksen dan de ander, dan is hij of zij in het voordeel.

Als ze allebei vooral één kwaliteit hebben, dan kan je dat met elkaar vergelijken om zo een weloverwogen besluit te nemen. Aan de stijl kun je meestal ook al goed aflezen hoe een partij gaat lopen en dan heb je de mogelijkheid om daar je weddenschap op in te richten.

4. Wat staat er op het spel?

De MMA-wereld zit soms raar in elkaar wat de kampioensgevechten betreft. Het is niet net als bij voetbal dat er een schema is en dat de twee die alles hebben gewonnen tegen elkaar spelen. Het kan in de UFC ook zomaar voorkomen dat de vierde beste vechter uit een gewichtsklasse een kans op de titel krijgt.

Het is soms al van mijlenver te zien wie er in de nabije toekomst zo’n kans krijgt, maar dan moeten ze bijvoorbeeld wel het laatste gevecht in die aanloop daarnaartoe winnen. Zo’n gevecht krijgt daardoor voor een vechter een enorme lading, waardoor hij vaak toch net wat meer kan. Dit werkt stimulerend en vergroot dan ook zijn kans op de overwinning.

5. Gebruik een stortingsbonus

Bij sommige bookmakers krijg je een stortingsbonus als je nieuw bent bij die desbetreffende bookmaker. Dit houdt in dat je een bonus krijgt van het wedkantoor zodra je voor het eerst geld op je account stort. Je kunt het dus zien als een soort welkomstbonus. Op deze manier probeert de bookmaker jou aan zich te binden, zodat je de volgende weddenschap ook weer bij dat bedrijf plaatst. Dit kun je dus ook gebruiken door bij een bookmaker te beginnen met een UFC-weddenschap. Meer over deze bonus lees je in dit artikel.

Wedden op de UFC

De UFC is een erg entertainende sport, omdat er meerdere vechtsporten in één sport samengevoegd zijn. Een gevecht kan daarom alle kanten op gaan. Daarnaast zijn de handschoenen van de vechters kleiner dan bij normale bokswedstrijden. Een knock-out ligt daarom al snel op de loer in MMA-gevechten. Door op de sport te wedden worden de wedstrijden nog spannender en verbreed je jouw wedkansen. Zorg wel voordat je een weddenschap plaats dat je op de hoogte bent van al de bovengenoemde zaken.