18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

43,3 procent van Tsjechen boven 15 jaar heeft gewed in 2019

Tim Giesbers

Het Tsjechische ministerie van Financiën heeft haar jaarlijkse rapport over de kansspelindustrie naar buiten gebracht. Hierin staat dat 43,3 procent van de Tsjechen van 15 jaar of ouder in 2019 heeft deelgenomen aan kansspelen. Dit is een stijging ten opzichte van de 39,8 procent in 2018.

In totaal heeft 41,4 procent van de mensen van 15 jaar of ouder bij fysieke locaties aan kansspelen deelgenomen en 11,9 procent online. Het jaar ervoor was dit 38,4 procent op fysieke locaties en 9,1 procent online. Onder de mannen deed 51,2 procent aan kansspelen en bij de vrouwen 35,8 procent.

Loterijen

Speelautomaten en sportweddenschappen hebben in 2019 de meeste inkomsten opgeleverd. Desondanks waren loterijen het meest populaire kansspeltype; 38,6 procent van de 15-plussers heeft fysieke (kras)loten gekocht, terwijl 4,9 procent deelnam aan online loterijen.

Na loterijen bleken sportweddenschappen de meest populaire vorm van kansspelen, met 7,6 procent deelname aan aan online weddenschappen voorafgaand aan wedstrijden en 5,7 procent aan live sportweddenschappen.

Risico

Het rapport noemt ook de lie-bet-test, een vragenlijst met twee vragen om het percentage mensen te bepalen dat mogelijk risico loopt op wedgerelateerde problemen. Respondenten wordt gevraagd of zij tegen een geliefde hebben gelogen over hun wedgedrag en of ze de behoefte voelen om meer geld in te zetten om hetzelfde gevoel te krijgen.

Uit het rapport bleek dat 3,7 procent van de gokkers minimaal een van de twee vragen bevestigend beantwoordde, wat duidt op ‘enig risico’, en 1,9 procent op beide vragen, wat duidt op een ‘hoog risico’. Volgens de test vertonen mannen vaker dan vrouwen tekenen van risico.