18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

35 e-sporters geschorst om overtreden wedregels

Tim Giesbers

De Esports Integrity Commission (ESIC) heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar het naleven van de integriteitsregels. Als gevolg van dit onderzoek is besloten om 35 professionele spelers te bestraffen nadat werd vastgesteld dat ze de wedregels hadden overtreden.

Net zoals andere sportbonden heeft ook de bond voor e-sporters een regel dat het niet toegestaan is om te wedden op eigen wedstrijden. Ook wedden op wedstrijden van andere ESIC-leden of tegen het eigen team is niet toegestaan volgens de integriteitsregels.

Niveaus

Er zijn schorsingen van diverse niveaus uitgedeeld, met ook verschillende zwaartes. Van de 35 overtreders hebben er 23 gewed op e-sportwedstrijden waar ze zelf niet aan meededen. Deze spelers mogen de komende 12 maanden vanaf de zijlijn toekijken.

Daarnaast hebben twee sporters gewed op hun eigen wedstrijden, waardoor ze een dubbel zo zware schorsing van 24 maanden hebben gekregen. Niveau 3 betekent het wedden op meer dan tien wedstrijden en leverde een enkele speler een schorsing van 36 maanden op.

Matchfixing

Dan de zwaarste niveaus. Niveau 4 is voor het wedden tegen het eigen team, wat een sterk vermoeden geeft van matchfixing. Zes spelers kregen hiervoor een schorsing van 48 maanden. Drie spelers vielen in niveau 5, wat staat voor het veelvuldig wedden tegen het eigen team. Hiervoor staat 60 maanden brommen.