18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

20 bekende sportwedbegrippen

Dirk Maas

Wie wel eens aan online wedden heeft gedaan of artikelen over wedden heeft gelezen, ziet een grote hoeveelheid aan begrippen voorbij komen. De bekendste daarvan komen in dit artikel aan bod: ons A-Z van wedbegrippen.

Antepost-weddenschap

Een antepost-weddenschap staat ook bekend als een langetermijnweddenschap. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan het voorspellen van de aanstaande kampioen van de Bundesliga, Premier League of Eredivisie.

Vanzelfsprekend zijn de quoteringen bij het begin van een competitie het hoogst. Naarmate het seizoen vordert en er zich een duidelijke schifting heeft voorgedaan, dalen uiteraard de quoteringen op teams die er goed voorstaan, en stijgen ze op de underdogs.

Bankroll management

Bankroll management draait om het goed beheren van uw tegoeden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor succes vergaren met sportwedden. Goed bankroll management vergroot uw kans op het laten groeien van uw kapitaal en vormt tevens een buffer indien het even tegenzit.

Lees meer: 5 tips voor goed Bankroll management in sportwedden.

Canadian systeemweddenschap

Bij een systeemweddenschap maakt u meerdere kleine combinaties aan. Bij deze vorm van wedden hoeft u niet alle combinaties goed te hebben geraden om een weddenschap te winnen.

In een Canadian systeemweddenschap doet u vijf voorspellingen, die bestaan uit 26 afzonderlijke weddenschappen. U moet minstens twee voorspellingen goed hebben om wat geld terug te verdienen.

Daily double

Deze vorm van wedden komt u tegen bij paardenraces. Bij een daily double wedt u op een paard dat twee achtereenvolgende races wint.

Draw no bet

De Draw no bet is een variant op de gebruikelijke 1×2 weddenschap. U kiest ervoor om op één van de twee teams een weddenschap te plaatsen. Middels de Draw no Bet-mogelijkheid bent u verzekerd van een bonus in geval van een gelijkspel. Dat betekent dat u uw inzet terugkrijgt indien het duel in een gelijkspel en het door u gekozen team niet wint.

Dubbele kans

Bij deze manier van wedden heeft u de mogelijkheid om op meerdere uitslagen tegelijkertijd in te zetten, bijvoorbeeld winst voor de thuisploeg en een gelijkspel. De dubbele kans heeft als voordeel dat uw winstkans groter is. Het nadeel is echter dat de quoteringen bij deze vorm van wedden vaak laag zijn.

Lees ook: Het verschil tussen Dubbele Kans en Draw No Bet.

Eerste stortingsbonus

Bookmakers bieden vaak een welkomstbonus aan voor nieuwe klanten. Deze welkomstbonus houdt meestal een stortingsbonus in. Bij het openen van een account bij een bookmaker, kan de speler dus een extra bedrag verdienen, maar dit is wel alleen mogelijk over de eerste storting. Vandaar de naam eerste stortingsbonus.

Enkele weddenschap

Dit is de meest gebruikelijke en tevens klassieke vorm van wedden. U wedt op één uitslag, bijvoorbeeld een gelijkspel. In tegenstelling tot een combinatieweddenschap zijn de opbrengsten normaal gesproken kleiner, maar de winstkansen wel groter.

Free bets

Letterlijk vertaald is een free bet een ‘gratis weddenschap’. U krijgt een bepaald bedrag op uw account waarvoor u niet hoeft te betalen. Een free bet kunt u verkrijgen bij een winactie. Indien u wint, vergeet niet de free bet te activeren.

Handicapwedden

Soms is een krachtsverschil tussen twee voetbalclubs op voorhand zo groot dat het nauwelijks loont om te wedden op winst van de favoriet. Bij een dergelijk krachtsverschil is het aan te raden om gebruik te maken van handicapwedden.

Bij deze vorm van wedden geef je de favoriet een virtuele achterstand van 1 of 2 goals. Dat betekent dat de favoriet 2 of 3 goals moet maken om de weddenschap te winnen. Deze weddenschap heeft als voordeel dat de quoteringen doorgaans veel hoger zijn dan bij een gebruikelijke 1×2 weddenschap.

Lees ook: De beste strategieën voor handicapweddenschappen.

Head-to-head-weddenschappen

Head-to-head-weddenschappen komt u bijvoorbeeld tegen bij wielrennen. Het gaat om het beginsel welke wielrenner het beter doet. Twee renners worden tegenover elkaar gezet met een bepaalde quote. U bepaalt welke coureur eerder finisht.

Hedging

Hedging komt neer op het minimaliseren van het risico op verlies. Een mogelijkheid om te hedgen is het kiezen om tegen de winst van een bepaald team te wedden.

Lay

Bij ‘layen’ kruipt u in de huid van de bookmaker. Concreet betekent dat u tegen de stroom gaat inroeien en gaat wedden tegen een weddenschap waarop u normaliter wel zou inzetten. Als u kiest voor ‘lay’ bij de wedoptie ‘Manchester City wint’, dan voorspelt u juist dat City niet gaat winnen.

Layen kan bij een betting exchange, waar inzetten van spelers tegen elkaar worden weggestreept. Het tegenovergestelde van layen is backen.

Live wedden

Staat ook wel bekend als in play-wedden. U wedt niet vooraf, maar tijdens een wedstrijd. Kenmerkend voor live wedden zijn de steeds wisselende quoteringen.

Parlay

Een wedterm die synoniem staat voor een weddenschap op meerdere teams. U dient al deze weddenschappen te winnen om de weddenschap te laten slagen.

Pick

De ene wedder heeft meer succes dan de ander. Succesvolle wedders zijn uiteraard in trek. Zij worden, al dan niet tegen betaling, gevraagd een lijst met weddenschappen door te geven. Het geven van een wedtip heet ‘pick’.

Op deze site zijn bijvoorbeeld wekelijks veel picks en wedtips terug te vinden voor met name voetbal. Ga hiervoor naar de sectie ‘Wedtips & Nieuws‘.

Quotering

Een quotering wordt ook wel een notering genoemd. Een quote of quotering geeft aan welk bedrag er gewonnen kan worden met een weddenschap. Uw inzet wordt vermenigvuldigd met de quotering. Stel dat de quotering 2.50 bedraagt, dan krijgt u 2.5 keer uw inzet terug in geval van een succesvolle weddenschap.

Unders/Overs

Vorm van wedden waarbij u kunt inzetten op bijvoorbeeld het aantal goals, ter illustratie: minder dan 2.5 goals (Under 2.5) of meer dan 2.5 goals (Over 2.5). Een succesvolle weddenschap op Over 2.5 doelpunten houdt in dat er minimaal 3 goals moeten zijn gescoord.

Lees ook: Wat betekent wedden op een Over of een under Under.

Value bet

Een value bet is een weddenschap met een positieve winstverwachtingen. Het vinden van value, of in het Nederlands waarde, is belangrijk om de bookmaker te slim af te zijn. Daarin slaagt u als het u lukt om de quoteringen beter in te schatten dan de bookmaker. U gaat in een dergelijk geval wedden op de uitkomst van een sportwedstrijd waarvan u denkt dat de door de bookmaker vastgestelde quotering naar verhouding te hoog is ten opzichte van de kans dat de uitkomst van een duel werkelijkheid wordt.

Wedaccount

Om online te kunnen wedden heb je een account, in het Nederlands een rekening, nodig. Daarvoor dient u zich te registreren bij een bookmaker. U kunt op deze online rekening een bedrag storten en daarmee verschillende weddenschappen afsluiten. De door u gewonnen bedragen worden op dit online account bijgeschreven.