18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Hoe herkent u beginnende gokverslaving?

Beginnende gokverslaving

Statistisch gezien hebben meer mannen dan vrouwen last van gokverslaving. Gokverslaving is een ziekte die absoluut moet worden behandeld.

Het is moeilijk te zeggen vanaf welk moment iemand gokverslaafd is. Een gokverslaving is het resultaat van een lang, sluipend proces met drie fasen: de winfase, de verliesfase en de vertwijfelingsfase.

In de beginfase – de winfase – wordt het gokken als een leuk en spannend tijdverdrijf ervaren. De gokker gokt slechts af en toe, en wint ook nu en dan.

Door de gemaakte winst ontstaat een onrealistisch optimisme. De gokker gelooft met toekomstige winsten zijn wensen in vervulling te doen gaan.

Hij gokt dan ook steeds vaker en zet steeds hogere bedragen in.

Dit stadium kan als begin van de gokverslaving worden gezien. Vervolgens begint de verliesfase.

Nu wordt geen winst meer gemaakt, maar het regelmatige verlies van geld wordt in deze fase altijd goedgepraat.

Bovendien zijn de gedachten van de gokker steeds vaker bij het gokken. Hij verwaarloost zijn sociale contacten, krijgt problemen op het werk en neemt kredieten op.

Tijdens de vertwijfelingsfase richt de gokker zijn aandacht hoofdzakelijk op het bij elkaar brengen van geld en heeft hij nauwelijks nog sociale contacten.

De meeste tijd besteedt hij aan gokken. Wegens het uitblijvende succes is hij geïrriteerd en rusteloos.

Hij ontwikkelt haatgevoelens ten opzichte van andere gokkers die wel winst boeken.

Zonder hulp van buitenaf leidt deze toestand van mateloos gokken tot paniekaanvallen, gewetenswroeging en het verlies van alle geloof in zichzelf.

Alle grote bookmakers bieden goede informatie over en hulp ter preventie van gokverslaving aan.

Zodra u het gevoel hebt dat u uw gokgedrag niet meer onder controle hebt, moet u zo snel mogelijk hulp zoeken.