18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweedse rechter verdedigt advertentieverbod

Tim Giesbers

De Zweedse gokwaakhond heeft een overwinning geboekt in de rechtszaal. De twee grootste kranten van het land hebben namelijk van de Zweedse rechter te horen gekregen dat ze geen links mogen plaatsen naar buitenlandse ongereguleerde wedkantoren.

Aftonbladet en Expressen hadden beiden de rechterlijke macht ingeschakeld om hen te helpen tegen de Lotteriinspektionen, die al sinds 2013 eist dat er geen links naar buitenlandse bookmakers op de websites van de kranten verschijnen. De Zweedse civiele rechtbank, gelieerd aan de Kamer van Koophandel van het land, besliste echter in het nadeel van de kranten.

Volgens de rechters is het linken naar de buitenlandse bedrijven een verkapte vorm van adverteren. Hierdoor valt het plaatsen van deze links niet onder de vrijheid van meningsuiting. Ook twijfelden de kranten eraan of de Zweedse gokwet niet in strijd was met de Europese wetgeving. De rechters gaven ook hier de Lotteriinspektionen gelijk.

Advertentieverbod

“Het is een positief gegeven dat het tribunaal het opneemt tegen de promotie van wedkantoren zonder licenties”, zegt Camilla Rosenberg, directeur-generaal van de Loterriinspektionen. “We kunnen er nu vanuit gaan dat iedereen die het advertentieverbod overtreedt door het linken naar of adverteren voor buitenlandse wedkantoren, daar nu mee ophoudt.”

Volgens de Gokwet uit 1994 is het verboden om deelname aan een in het buitenland opgezet wedkantoor te promoten. De links op de websites van Aftonbladet en Expressen waren volgens de Lotteriinspektionen een promotie voor de buitenlandse bedrijven, gelijk aan traditionele advertenties.

Boetes

In de afgelopen vijf jaar trok de waakhond vaker ten strijde tegen mediabedrijven die soortgelijke overtredingen begingen. Volgens de Gokwet mag de Lotteriinspektionen de overtreders waarschuwen en maatregelen nemen om hen aan te pakken. Hieronder valt ook de mogelijkheid tot het uitdelen van boetes.